Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kiełki rzodkiewki i ich właściwości zdrowotne. Jak wyhodować je w domu?
menu
Polub nas na Facebooku

Kiełki rzodkiewki i ich właściwości zdrowotne. Jak wyhodować je w domu?

kiełki rzodkiewki

Fot.: studioflara / Getty Images

Kiełki rzodkiewki to jeden z najzdrowszych pokarmów, jakie istnieją. Mimo niskiej kaloryczności dostarczają bogactwo składników odżywczych i wykazują potężne właściwości zdrowotne, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej.

Kiełki rzodkiewki posiadają intensywny, pikantny smak i ładny wygląd, dzięki czemu dobrze komponują się jako dodatek do wielu dań. Choć są bardzo zdrowe, nie każdy powinien je jeść.

Co to są kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki to bardzo młode pędy tej rośliny. Kiełkowanie jest metodą pozyskiwania pokarmu, która była znana już w starożytnych Chinach. Obecnie kiełki uważane są za jeden z super pokarmów, czyli należą do najzdrowszego pożywienia na świecie. Zawierają one olbrzymią ilość substancji odżywczych, w tym witamin i mikroelementów oraz związków chemicznych, takich jak polifenole, które silnie zdrowotnie oddziałują na organizm człowieka.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

Kiełki rzodkiewki składają się w 90% z wody i zawierają jedynie 43 kalorie. Dostarczają niecałe 4 g białka, 3,6 g węglowodanów i 3 g tłuszczów, a także przydatne dla człowieka:

  • kwas palmitynowy – niezdrowy w dużych ilościach, ale w małych sprzyjający wchłanianiu się witaminy A,
  • kwas stearynowy – obniżający poziom cholesterolu,
  • kwas mistyrynowy – poprawiający stosunek LDL do HDL.

Ponadto kiełki rzodkiewki dostarczają duże ilości witaminy C (100 g zapewnia 43% dziennego zapotrzebowania) i witamin z grupy B. Zawierają także wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan i fosfor.

Kiełki rzodkiewki i ich właściwości lecznicze

Regularne spożywanie kiełków rzodkiewki zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Obniżają one poziom cholesterolu, działają przeciwutleniająco oraz ochronnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawarty w nich kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, czyli białka, które zostało powiązane z większym ryzykiem występowania miażdżycy, zakrzepicy i zawałów.

Kiełki rzodkiewki zawierają też duże ilości glukozynolanów, substancji występujących w roślinach, które znacznie obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuca i żołądka. Działanie antynowotworowe tego pokarmu wynika także z obecności polifenoli.

Dzięki sporej zawartości witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność organizmu, łagodzą przebieg infekcji i zwiększają produkcję kolagenu. Z tego samego powodu wywołują dobroczynny wpływ na skórę, na którą działają odmładzająco poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników.

Kiełki rzodkiewki są jednym z produktów polecanych na odchudzanie. Ich działanie w tym zakresie związane jest nie tylko z dużą ilością błonnika i witaminy C. Badania wykazały, że częste spożywanie tego pokarmu wpływa na obniżenia masy ciała.

Poprawiają one też funkcjonowanie dróg żółciowych. Wykazują działanie ochronne na wątrobę i woreczek żółciowy oraz regulują produkcję bilirubiny. Zmniejszają też ilość tej substancji we krwi, dlatego polecane są osobom cierpiącym na żółtaczkę.

Kiełki rzodkiewki wpływają również na zdrowie hormonalne kobiety dzięki zawartości izoflawonów. Pomogą w nieregularnym miesiączkowaniu, zespole napięcia przedmiesiączkowego i dolegliwościach związanych z menopauzą.

Kiełki rzodkiewki – przeciwwskazania

Kiełki rzodkiewki są bardzo zdrowe, ale nie każdy powinien je regularnie spożywać. Unikać ich powinny:

  • osoby cierpiące na refluks i wrzody – są one dość ostre i mogą podrażniać żołądek;
  • osoby po zatruciach pokarmowych lub kuracjach antybiotykowych – kiełki często skażone są bakteriami lub grzybami, z którymi nie poradzi sobie osłabiona flora jelitowa;
  • kobiety w ciąży – choć skład i działanie kiełków rzodkiewki nie są bezpośrednim przeciwwskazaniem do ich spożywania w ciąży, warto z nich zrezygnować ze względu na ewentualne ryzyko zatrucia pokarmowego, które może być niebezpieczne dla matki i dziecka;
  • osoby, które powinny unikać estrogenów.

Jak wyhodować kiełki rzodkiewki w domu?

Kiełki rzodkiewki można wyhodować w domu w kiełkownicy lub słoiku okrytym gazą. Nasiona rzodkiewki przeznaczone na kiełki należy namaczać w chłodnej wodzie przez 4–6 godzin, a następnie umieścić w naczyniu do kiełkowania. Przez 24 godziny powinny być okryte, tak żeby zapewnić im ciemność, która przyspieszy kiełkowanie. Potem należy je płukać 2–3 razy dziennie, aby nie wytworzyła się na nich pleśń. Rosną około 5–6 dni. Przez parę dni mogą być przechowywane w lodówce.

Kiełki rzodkiewki – jak i z czym je jeść?

Kiełki rzodkiewki spożywa się na surowo, po ich uprzednim przepłukaniu. Stanowią doskonały dodatek do różnych sałatek i kanapek. Ze względu na swój ostry smak dobrze pasują do łagodnych dań. Wspaniale komponują się z twarożkiem,

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Nutrition Facts

2. Barillari J., Cervellati R., Costa S. i in., Antioxidant and choleretic properties of Raphanus sativus L. sprout (Kaiware Daikon) extract, “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 54 (26), 2006, s. 9773–8.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
3
Polecamy
Dlaczego warto stosować spirulinę?
Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie
Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie Dzień Dobry TVN
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody.
Jak przygotować i dawkować sok z aloesu?
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody. Jak przygotować i dawkować sok z aloesu? Dzień Dobry TVN
Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze
Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze TVN zdrowie
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?