Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kiedy pojawić się może ból ucha przy przełykaniu?
menu
Polub nas na Facebooku

Kiedy pojawić się może ból ucha przy przełykaniu?

mężczyzna dotyka dłonią swojego ucha i odczuwa ból

Fot. Aleksej Sarifulin / Getty Images

Ból ucha przy przełykaniu jest najczęściej wywołany przez stan zapalny toczący się w uchu. Trudnościami w połykaniu i bólem promieniującym w kierunku uszu objawia się zapalenie gardła. Podobne dolegliwości występują w przebiegu anginy.

Ból ucha przy przełykaniu jest dość uciążliwym objawem. Najlepiej skonsultować go u laryngologa, który po dokładnym obejrzeniu ucha i gardła będzie mógł określić przyczynę bólu i sposób jego leczenia. Oprócz stanu zapalnego ucha czy gardła ból ucha przy przełykaniu pojawić się może po wyrwaniu zęba oraz w przebiegu procesów nowotworowych.

Ból ucha przy przełykaniu – zapalenie ucha

Jednym z częstszych źródeł bólu ucha przy przełykaniu jest zapalenie ucha środkowego, za które odpowiadać mogą infekcja wirusowa bądź bakterie, a zwłaszcza te należące do gatunków Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis.

Objawami pojawiającymi się przy zapaleniu ucha środkowego są: niedosłuch, gorączka, wydzielina wypływająca z ucha, uczucie pełności w przewodzie słuchowym, pulsowanie w uchu, osłabienie. Objawy są zazwyczaj jednostronne.

Na zapalenie ucha środkowego stosuje się leki przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, jak paracetamol czy ibuprofen. W przypadku podłoża bakteryjnego zaleca się antybiotyk – amoksycylinę lub makrolidy.

Ból gardła i ucha przy przełykaniu śliny – zapalenie gardła

Ból gardła i ucha przy przełykaniu śliny może być objawem zapalenia gardła, które w większości przypadków wywołane jest infekcją wirusową. Znacznie rzadziej stwierdza się udział bakterii. Szacuje się, że bakteryjne zakażenie gardła występuje u 15% dzieci w wieku szkolnym i 4–10% dorosłych pacjentów. Za około 65% przypadków zapalenia gardła odpowiada wcześniejsze przeziębienie. Szczyt zachorowań obserwuje się w sezonie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną. Do zakażenia zwykle dochodzi drogą kropelkową lub przez bezpośredni kontakt z chorym.

O tym, co szkodzi naszym uszom dowiecie się z filmu: 

Zobacz film: Co szkodzi naszym uszom? Źródło: 36,6 

Oprócz bólu gardła i ucha przy przełykaniu do objawów zapalenia gardła należą: gorączka, katar, kaszel, chrypka, pieczenie, kłucie, drapanie i uczucie suchości w gardle, dreszcze. Pacjenci skarżą się ponadto na uczucie ogólnego rozbicia, bóle głowy i mięśni, nadmierną potliwość, ból podczas mówienia. Błona śluzowa gardła jest przekrwiona i obrzęknięta. Wirusowe zapalenie gardła ustępuje samo w ciągu 5–7 dni.

Jeżeli czynnikiem sprawczym zapalenia gardła była infekcja wirusowa, to nie stosuje się antybiotykoterapii. Antybiotyk podaje się wyłącznie przy zapaleniach bakteryjnych. Antybiotykiem z wyboru jest penicylina. W obu przypadkach realizowane jest leczenie objawowe. Choremu podaje się środki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, a zwłaszcza te zawierające paracetamol i ibuprofen. Warto podawać też preparaty bogate w witaminę C w celu poprawy ogólnej odporności organizmu. Konieczne jest zażywanie leków na ból gardła, które mogą mieć postać syropów, płukanek, aerozoli czy tabletek do ssania. Jeśli ból ucha i gardła przy przełykaniu spowodowany jest zapaleniem gardła, warto realizować lekkostrawną, półpłynną dietę i spożywać duże ilości płynów, by nawilżyć śluzówkę gardła i zapobiec odwodnieniu organizmu. Skuteczne okazać się mogą także domowe sposoby na ból i stan zapalny. Działanie łagodzące proces zapalny w gardle przynosi płukanka sporządzona z rumianku, szałwii i malin.

Ból gardła i uszu przy przełykaniu – angina

Ból gardła i uszu przy przełykaniu pojawia się w przebiegu anginy, czyli ostrego zapalenia migdałków podniebiennych i błony śluzowej gardła. Stan ten w większości przypadków wywołany jest przez bakterie. Szczególnie często stwierdza się udział paciorkowców z grupy A — Streptococcus pyogenes, czyli paciorkowca ropotwórczego. Znacznie rzadziej za powstanie anginy odpowiadają inne bakterie, jak gronkowce, pałeczka grypy (Haemophilus influenzae) czy dwoinki zapalenia płuc. Angina występuje najczęściej u dzieci między 4. a 7. rokiem życia. Jednakże zachorowania odnotowywane są także wśród starszych dzieci i osób dorosłych. Angina jest chorobą zakaźną przenoszoną drogą kropelkową. Do rozwoju jej doprowadzić może kontakt z zainfekowanymi przedmiotami.

Angina oprócz ból ucha i migdałka przy przełykaniu objawia się powiększeniem węzłów chłonnych szyi, białym nalotem na migdałkach, które są przekrwione i obrzmiałe, gorączką dochodzącą nawet do 40℃, bólem głowy, brzucha i bólami kostno-stawowymi, utratą apetytu. U dzieci prócz wymienionych wyżej objawów pojawiają się także silne wymioty i mdłości, śluzowate stolce. W większości przypadków objawy anginy paciorkowcowej ustępują po 5 dniach.

Ból ucha przy przełykaniu śliny towarzyszący anginie bakteryjnej leczy się antybiotykami. Wyjątkowo skuteczna jest penicylina, ponieważ nie ma paciorkowców odpornych na penicylinę. Zastosowanie znajdują też: erytromycyna, klarytromycyna, klindamycyna. Podczas anginy zaleca się pozostanie w łóżku, gdyż choroba często objawia się dość podwyższoną temperaturą. Chorzy powinni także pamiętać o dbaniu w sposób szczególny o higienie jamy ustnej. Choremu należy podawać środki miejscowo odkażające, które wykazują działanie przeciwbólowe, zmniejszają przekrwienie i obrzęk śluzówki. Warto płukać chore gardło roztworem wody utlenionej lub octu jabłkowego.

Ból ucha i gardła przy przełykaniu – choroba nowotworowa

Objawy, takie jak: jednostronny bólu gardła promieniujący do ucha, krwawienie z jamy ustnej, trudności z połykaniem i guz w jamie ustnej lub uwypuklenie na szyi, świadczyć mogą o chorobie nowotworowej. Towarzyszyć im mogą ogólne osłabienie, brak apetytu i utrata masy ciała. Nie stwierdza się gorączki. Chorzy mają wrażenie tzw. guli w gardle.

Bibliografia:

1. Latkowski J.B., Olszewski J., Ucho, nos, gardło i krtań, Warszawa, PZWL, 2007.

2. Gowin E., Horst-Sikorska W., Leczenie zapalenia gardła bez antybiotyku – czy to możliwe?, „Farmacja Współczesna”, 2012, 5, s. 83-89.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
35
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?