Kawa ziarnista jest doskonałym sposobem na zmniejszenie uczucia zmęczenia i poprawę koncentracji. Jej wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz sposobu przyrządzania napoju. Za najlepszą kawę ziarnistą uznaje się stuprocentową arabikę, która odznacza się subtelnym smakiem i szlachetnym aromatem.
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?
Kawa ziarnista jest przez smakoszy uznawana za najlepszy rodzaj kawy. W porównaniu do kaw mielonych, odznacza się pełniejszym smakiem i głębszym aromatem. Na rynku dostępne są rozmaite kawy ziarniste, a do najpopularniejszych należą: arabika, robusta i liberika. Za królową kaw uważa się stuprocentową kawę ziarnistą arabikę, która wywodzi się z Etiopii. Arabika w porównaniu do robusty postrzegana jest jako szlachetniejszy rodzaj kawy, gdyż zawiera znacznie więcej olejków zapachowych i jest pozbawiona goryczy. Dobra kawa ziarnista typu arabika tworzy aromatyczną esencję o łagodnym smaku i gęstej, oleistej konsystencji.
Jest szczególnie zalecana smakoszom preferującym delikatną kawę bez posmaku goryczy. Kawa ziarnista robusta jest mniej wykwintnym i bardziej rozpowszechnionym gatunkiem kawy. Charakteryzuje się wyrazistym, cierpkim i gorzkim smakiem oraz wysoką zawartością kofeiny. W porównaniu do arabiki ma mniej oleistą konsystencję. Kawa ziarnista liberika jest natomiast najlepszym rozwiązaniem dla wielbicieli lekkich napojów kawowych oraz dla osób poszukujących kawy ekonomicznej i wydajnej. Ma bardzo łagodny smak, lekko orzechowy aromat, a pod względem gęstości i zawartości kofeiny znajduje się między arabiką a robustą.
Polecamy: Zielona kawa – właściwości, parzenie, przeciwwskazania
Czy kawa podnosi ciśnienie? odpowiedz znajdziesz w naszym filmie:
Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?
Wybór kawy ziarnistej jest zależny od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Osoby gustujące w napojach kawowych o szlachetnym, intensywnym, korzennym i orzechowo-czekoladowym smaku z pewnością powinny wybrać stuprocentową kawę ziarnistą arabika. Dla wielbicieli kawy o ostrym, ziemistym i cierpkim smaku oraz wysokiej zawartości kofeiny lepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista robusta. Przed dokonaniem zakupu warto dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na opakowaniu produktu. Powinna ona zawierać zalecenia na temat parzenia kawy oraz informacje dotyczące miejsca pochodzenia kawy, metody obróbki ziaren, czasu i sposobu ich palenia. Dobór kawy jest również zależny od sposobu parzenia napoju i urządzenia, którym się dysponuje (ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kolbowy).
Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:
Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego i kolbowego
Najlepszym urządzeniem do parzenia kawy ziarnistej jest ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Kawa przyrządzana w takim ekspresie jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem napoju, dzięki czemu uzyskuje się świeży napar o najwyższej jakości. Niektóre urządzenia są wyposażone w możliwość wyboru stopnia zmielenia ziaren kawy. Dysponując ekspresem ciśnieniowym z wbudowanym młynkiem, przy wyborze kawy ziarnistej warto zwrócić uwagę na sposób wypalania ziaren. Najbardziej zalecanym rodzajem kawy do takiego urządzenia jest kawa ziarnista długotrwale palona w wysokiej temperaturze, dochodzącej do 200 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się aromatyczny napar bez kwaśnego i cierpkiego posmaku. Kawa ziarnista smakowa nie jest zalecana do ekspresu ciśnieniowego, gdyż wydzielające się z niej olejki eteryczne mogą osiadać na częściach urządzenia.
Alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kolbowy, który jest prostym urządzeniem pozbawionym skomplikowanej automatyki i elektroniki. Ekspres kolbowy nie ma wbudowanego młynka, dlatego przed zaparzeniem kawy konieczne jest zmielenie ziaren, najlepiej przy pomocy wolnostojącego młynka żarnowego. Niewskazane jest mielenie ziaren “na zapas”, gdyż przechowywanie w pojemniku może skutkować wietrzeniem ziaren i utratą cennego aromatu.
Kawa ziarnista bezkofeinowa ‒ dla kogo?
Kawa ziarnista bezkofeinowa to dobre rozwiązanie dla wielbicieli kawy z ekspresu, które z pewnych przyczyn muszą lub chcą zrezygnować z kofeiny. Związek ten wykazuje silne właściwości pobudzające. Kofeina przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz poprawy zdolności poznawczych: koncentracji, myślenia, pamięci. Ponadto, przyspiesza procesy przemiany materii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Nadmiar kofeiny w diecie ma jednak niekorzystny wpływ na organizm. Jej przedawkowanie objawia się rozdrażnieniem, silnym pobudzeniem psychoruchowym, nerwowością, bezsennością oraz przyspieszeniem i niemiarowością rytmu serca. Symptomami wskazującymi na przedawkowanie kofeiny są również nudności i wymioty, uderzenia gorąca, uczucie ogólnego osłabienia, zbyt częste oddawanie moczu. Kawa ziarnista bezkofeinowa jest zalecana m.in. wielbicielom napojów kawowych borykających się z problemem bezsenności. W umiarkowanych ilościach może być również stosowana przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.