Orzechy włoskie stanowią wartościowe uzupełnienie diety, ponieważ dostarczają cennych dla zdrowia mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wykazują pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, nerwowego i krwionośnego.
Orzechy włoskie na odporność
W obecnym czasie szczególnie musimy dbać o odporność. Prócz zdrowego snu, ruchu, suplementacji witaminy D i C, niezwykle istotna jest dieta. Ta powinna być urozmaicona i bogata w tłuszcze omega 3 (to w tłuszczach rozpuszczają się mikroelementy i witaminy). W porównaniu do innych gatunków orzechów, orzechy włoskie wyróżniają się największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tylko trzy orzechy włoskie uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze omega 3 oraz omega 6. Odgrywają one niezwykle istotną rolę w ochronie układu limfatycznego. Orzechy włoskie są również bogate w miedź i cynk, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności. Co więcej, regularne spożywanie orzechów włoskich pomoże przy dokuczających dolegliwościach żołądkowych oraz obniży cholesterol.
Orzechy włoskie na stres
Orzechy włoskie są bogate w witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój, zmniejszają napięcie nerwowe. Zawarte w witaminę B6, magnez, potas i kwas foliowy pomagają w łagodzeniu stresu. Codzienne spożywanie orzechów włoskich zniweluje oznaki przemęczenia i pomoże w bezsenności.
Poszczególne witaminy z grupy B wykazują między innymi następujące działanie: poprawiają sprawność intelektualną, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, podnoszą odporność organizmu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu we krwi, współtworzą i utrzymują prawidłową strukturę komórek.
Orzechy włoskie na urodę
Najwięcej antyoksydantów znajduje się w orzechach włoskich. Polifenole i flawonoidy pełnią funkcję przeciwutleniaczy w organizmie. Antyoksydanty zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników. Najważniejszym antyoksydantem w orzechach włoskich jest witamina E, która opóźnia procesy starzenia. Niedoborowi witaminy E towarzyszy często zmęczenie i starzenie się skóry, zwłaszcza rogowacenie i wysuszanie.
Kolejnym silnym antyoksydantem zawartym w orzechach włoskich jest witamina A, zwana również witaminą urody. Niedobór witaminy A sprawia, że skóra staje się sucha i szorstka, a włosy kruche i łamliwe.
Z kolei zawarte w orzechach cynk i miedź dobrze działają na tłustą cerę z tendencją do niedoskonałości.
Ciekawostką jest również fakt, że z orzechów włoskich można wykonać również płukankę do włosów, której właściwości antybakteryjne pomogą w walce z łupieżem oraz przetłuszczaniem się. Płukanka ma również właściwości przyciemniające.