Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cierpisz z powodu zgagi? Poznaj zioła, które złagodzą dolegliwość
menu
Polub nas na Facebooku

Cierpisz z powodu zgagi? Poznaj zioła, które złagodzą dolegliwość

Kobieta, która pije herbatę ziołową

Fot: Roos Koole / gettyimages.com

Zgaga to przypadłość, która może bardzo mocno uprzykrzyć życie. Choć medycyna potrafi sobie z nią skutecznie radzić, to leczenie zgagi nie musi się wiązać z przyjmowaniem leków. Równie skuteczne, co farmaceutyki są zioła. Po które z nich warto sięgnąć?

Zgaga to objaw towarzyszący refluksowi żołądkowo-przełykowemu, który przejawia się w postaci uczucia bolesnego pieczenia za mostkiem. Chorzy przedstawiają ją jako „palenie w przełyku”. Dość często pojawia się ona u ciężarnych kobiet. Oprócz specjalistycznych środków leczniczych pomocne okazują się zioła na zgagę. Zastosowanie znajdują kmin, mięta, melisa.

Zioła na zgagę – herbaty

Zioła na zgagę dość często mają postać mieszanek przeznaczonych do sporządzenia herbat. Jedno z częstszych połączeń stanowi: ziele cykorii podróżnika, bylicy, rzepiku, krwawnika, bukwicy, liść bobrka, kłącze kuklika, liść mięty, nasiona dzikiej marchwi. Przygotowanie naparu nie stwarza wielu trudności. Wystarczy tylko 1 łyżeczkę ziołowej mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku, po czym odstawić pod przykryciem na 10–15 minut do zaparzenia. Zalecane dzienne spożycie to 1–2 razy po 1 szklance. Herbatę pić można między posiłkami i/lub podczas jedzenia. Za opakowanie 50 g zapłaci się około 6 zł. Mieszanka ta dostępna jest także w formie gotowych do zaparzenia torebek. Paczka 20 saszetek po 2 g każda to koszt około 5 zł.

Inną propozycją herbaty na zgagę jest ta opracowana według receptury ojca Grzegorza. Stanowi połączenie koszyczka rumianku, korzenia lukrecji, liścia babki lancetowatej, korzenia prawoślazu, kwiatu nagietka. Za opakowanie 25 saszetek po 4g należy zapłacić około 14 zł. Zalecane dzienne spożycie to 2 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Napar uzyskuje się, zalewając 1 saszetkę szklanką wrzątku i pozostawiając na 10 minut pod przykryciem.

Najlepsze zioła na zgagę według siostry Benedykty

Pomocna w leczeniu zgagi jest mieszanka ziół siostry Benedykty, składająca się z kłącza tataraku, liścia szałwii, melisy, ziela skrzypu, koszyczków rumianku. Wszystkie składniki w takiej samej ilości miesza się, a następnie 1 łyżkę zalewa 1 szklanką wrzątku i zaparza przez pół godziny, a potem przecedza. Zalecane dzienne spożycie to 3 razy po pół szklanki przed posiłkiem.

Jakie zioła na zgagę?

Pomocny w łagodzeniu zgagi jest napar z kminu rzymskiego. Wystarczy 2 łyżeczki kminu zalać szklanką wrzątku, odstawić na kwadrans, a na koniec przecedzić. Doskonale ze zgagą radzi sobie także napar ze świeżego imbiru. Należy 1 łyżeczkę imbiru zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Na zgagę warto sięgnąć też po biedrzeniec anyżu, kardamon malabarski, koper włoski, rdest wielokwiatowy, prawoślaz lekarski.

  • Zioła na zgagę i nadkwasotę – mieszanka ojca Klimuszko

Znane zioła na zgagę i nadkwasotę stanowi mieszanka sporządzona według receptury ojca Klimuszko. To połączenie: kłącza perzu, korzenia prawoślazu, kwiatostanu lipy, liścia melisy, porostu islandzkiego, ziół krwawnika, majeranku, srebrnika, szanty. Za opakowanie 450 g mieszanki (każdego ze składników jest równo po 50 g) trzeba zapłacić średnio 35 zł.

Powyższe połączenie ziół zapewnia szerokie działanie na organizm. Mieszanka wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn i metabolitów przemiany materii, obniża poziom cukru we krwi. Podnosi czynność wydzielniczą przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Działa przeciwwirusowo, uspokajająco, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie.

Napar z ziół na zgagę i refluks Klimuszko jest prosty do przygotowania. W pierwszej kolejności trzeba połączyć ze sobą wszystkie składniki mieszanki. Następnie 1 łyżkę surowca zalewa się 1 szklanką wrzątku, odstawia pod przykryciem na 3 godziny do zaparzenia, przecedza i lekko podgrzewa, zwracając uwagę, by nie dopuścić do zagotowania. Zalecane dzienne spożycie to 3 razy po 1 szklance przed posiłkiem. Przed każdym spożyciem należy przygotować świeży napar.

Jakie zioła znajdują się w lekach na zgagę?

Zioła na zgagę (oprócz herbat) mogą stanowić także składnik środków farmaceutycznych, które mają przeważnie postać tabletek do ssania, żucia lub rozgryzania. Ciekawą propozycją jest płyn doustny, który ochrania błonę śluzową przełyku przed podrażnieniami i zwalcza nieprzyjemne objawy towarzyszące nadkwaśności. Poleca się go także przy skurczach żołądka i jelit, podrażnieniu żołądka, zespole jelita drażliwego, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka. Opakowanie 100 ml kosztuje około 45 zł. W składzie preparatu znajdują się wyciągi z: ziela ubiorka gorzkiego (15 ml), kwiatów rumianku (20 ml), korzenia arcydzięgla (10 ml), owoców kminku (10 ml), liści melisy (10 ml), owoców ostropestu plamistego (10 ml), ziela glistnika (10 ml), liści mięty pieprzowej (5 ml), korzenia lukrecji (10 ml). Ten zestaw ziół łagodzi uczucie pełności i wzdęcia, działa rozkurczająco, wiatropędnie, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Dodatkowo zmniejszy wydzielanie soku żołądkowego.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o zgadze:

Zobacz film: Co trzeba wiedzieć o zgadze? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
419
41
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?