Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie wady wzroku można leczyć za pomocą lasera?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie wady wzroku można leczyć za pomocą lasera?

badanie wzroku

Fot. SeventyFour / Getty Images

Odpowiedź eksperta: Krótkowzroczność, nadwzroczność, astygmatyzm i połączenia tych wad, czyli każde w nie za dużych zakresach. Jeżeli są to duże wady, można doszczepić soczewkę do oka.

Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, okulista i chirurg, ukończyła studia na Warszawskiej Akademii Medycznej na I Wydziale Lekarskim.

Jest Dyrektorem banku Bank Tkanek Oka w Warszawie. Od 2004 r. jest kierownikiem Kliniki Okulistyki CMKP w SPSK im. W. Orłowskiego, od 2009 r. roku jest konsultantem województwa mazowieckiego ds. okulistyki. Od 2010 r. roku jest członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Okulistycznego a obecnie Prezesem PTO. Prof. jest także Ekspertem Agencji Oceny Technologii Medycznych, Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych. Jest autorem wielu grantów, prac statutowych i własnych. Jest autor lub współautorem ponad 150 publikacji.

W jej dorobku naukowym znajduje się ponad 130 doniesień zjazdowych wygłoszonych na zjazdach krajowych i zagranicznych. Profesor brała czynny udział w przeszło 100 kongresach, sympozjach krajowych i zagranicznych, także o zasięgu ogólnoświatowym.

Kolejne pytania:

Co to jest stożek rogówki, kto jest narażony na tę wadę?

Na czym polega korygowanie astygmatyzmu?

Jak ćwiczyć wzrok, żeby się nie psuł? O czym pamiętać, co robić?

Zobacz też: Najczęstsze wady wzroku - nadwzroczność, krótkowzroczność, astygmatyzm i prezbiopia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
174
17
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?