Odpowiedź: Słowo „dziecko” jest dość pojemne, dlatego trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno w pierwszym roku życia należy kierować się Schematem Żywienia Dzieci, który pokazuje, jakie nowości żywieniowe mogą pojawić się w diecie dziecka w kolejnych miesiącach jego życia. To bardzo ważne, aby dość precyzyjnie przestrzegać tych zaleceń, bo mają one podłoże naukowe np. odpowiedni czas wprowadzenia glutenu może zapobiec niebezpiecznym nietolerancjom, a zbyt wczesne wprowadzenie do diety owoców cytrusowych może spowodować alergie.
Po pierwszym roku życia dziecka ważne jest, aby nie dawać mu posiłków ciężkostrawnych (smażonych w głębokim tłuszczu) czy wzdymających (bigos, fasolka po bretońsku), niewskazane są również tłuste mięsa i wędliny (boczek, salami) oraz produkty z dodatkiem dużej zawartości ostrych przypraw, ponieważ mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe.
Jednym z produktów szczególnie zakazanym dla dzieci nawet do 12. roku życia są grzyby leśne, ze względu na ich ciężkostrawność, choć zjedzenie pieroga wigilijnego na pewno dzieciom nie zaszkodzi
Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.
Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.
Kolejne pytania:
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?
Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?
Jaką dietę stosować przy Haschimoto?
Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem