Polacy kochają grilla, jednak nie zawsze przygotowują zdrowe potrawy. Tłuste mięso, ociekające tłuszczem prosto na rozgrzane węgle grilla węglowego to prosta droga do problemów ze zdrowiem. Na szczęście w ramach kampanii Żółtego Talerza Kulczyk Foundation dzieci uczą się, jak to robić zdrowo. Janek Kuroń świetnie doradza co można zrobić, zobaczcie sami na filmie:
W kiełbasie jest bardzo dużo tłuszczu i soli, nie jest ona polecana do spożywania dla dzieci. Jest jednak coś gorszego od kiełbasy - kiełbasa z grilla węglowego. Tłuszcz skapuje na rozgrzany węgiel, tworzy się para, która przenika jedzenie. W dymie są substancje rakotwórcze, składem bardzo przypominające smog. Czy chcemy jeść takie jedzenie? Cóż, niekoniecznie. Dlatego trzeba zadbać o odpowiednie menu.
Warto wiedzieć: Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla?
W ramach kampanii Żółtego Talerza Kulczyk Foundation Polacy, a dokładniej dzieci, uczą się zdrowych i dość łatwych do przygotowania dań na grilla. Przygotować można rybę, szaszłyki z warzyw, panierkę z płatków ryżowych i odrobiny bułki tartej. Można także skusić się na deser - owoce z grilla! Banany, jabłka z bakaliami, ananasy - świetnie sprawdzą się na grillu. Co ciekawe warzywa i owoce z grilla zachowują więcej właściwości odżywczych niż te gotowane!
Nie można zapominać także o sałatkach, czyli surowych warzywach podawanych do dań z grilla. Nie zapominajmy o tym, że do sałaty należy dodać odrobinę oliwy, bowiem niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach.
A jaki grill wybrać? Zobaczcie sami: Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?