Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wygląda kwiat pomarańczy? Kwiat pomarańczy – miód, olejek, hydrolat
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wygląda kwiat pomarańczy? Kwiat pomarańczy – miód, olejek, hydrolat

Kwiat pomarańczy

Fot: richterfoto / gettyimages.com

Kwiat pomarańczy ma piękny biało-żółty kolor i ozdabia drzewa pomarańczy od lata do jesieni. Kwiat pomarańczy to źródło wielu cennych związków, takich jak kwasy fenolowe, olejek eteryczny, flawonoidy. Kwiat pomarańczy używany jest do aromaterapii i w kosmetyce. Stanowi częsty składnik perfum, toników, żeli pod prysznic, mydeł.

Kwiat pomarańczy stanowi składnik wielu produktów, wśród których największą popularnością cieszą się: miód, olejek i hydrolat, czyli woda kwiatowa. Miód z kwiatów pomarańczy wykazuje liczne prozdrowotne działanie na ludzki organizm i jest doskonałym źródłem składników mineralnych. Z kolei olejek i hydrolat pomarańczowy mają zbawienny wpływ na kondycję skóry. Kwiat pomarańczy wchodzi w skład szwajcarskich ziół uspokajających Species sedative Ph Helv.VI. To także symbol stanu Floryda.

Jak wygląda kwiat pomarańczy?

Drzewo pomarańczowe kwitnie od początku lata do jesieni. Kwiat pomarańczy ma biały lub żółto-biały kolor. Może osiągać nawet do 25 mm długości. Korona kwiatu jest wolnopłatkowa i składa się z 5 wklęsłych, podłużnych płatków. Kielich kwiatu jest żółto-zielony, zrosłodziałkowy, krótki i trwały. Ma 5 rozpostartych działek, które zrośnięte są u podstawy, przez co tworzą gwiazdowatą strukturę, przyrastającą do długiej na 5–10 mm szypułki. W pąkach kwiatowych znajduje się więcej niż 20 pręcików. Pręciki mają żółte pylniki, które zrośnięte są u nasady nićmi pręcikowymi i tworzą wiązki. Szyjka słupka jest gruba, walcowata i zakończona główkowatym znamieniem. Zalążnia górna ma brunatnoczarny kolor i kulisty kształt. Zbudowana jest z 8–10 wielozalążkowych komór, które otacza pierścieniowaty, ziarnisty krążek.

Olejek z kwiatów pomarańczy

Olejek z kwiatów pomarańczy wykorzystywany jest do aromaterapii – poprawia samopoczucie, łagodzi objawy grypy i przeziębienia, pobudza krążenie i ułatwia oddychanie, zwalcza bezsenność, nerwowość. Używany jest do masażu i kąpieli. Służy do pielęgnacji skóry. Zalecany jest zwłaszcza osobom z problemem przetłuszczającej się skóry, rozszerzonymi porami, trądzikiem. Ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne, tonizujące, odmładzające skórę. Oczyszcza i ożywia skórę, zmniejsza pękanie podskórnych naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie ujędrniające i regenerujące, przez co może być stosowany jako preparat antycellulitowy. Można go także zażywać doustnie. Około 5 kropli olejku na soku lub miodzie powinno się spożywać 3–4 razy dziennie. Olejek wytwarza się najczęściej z kwiatów gorzkiej pomarańczy, znany jest pod nazwą neroli.

Napar z kwiatów pomarańczy

Napar z pomarańczowych kwiatów ma działanie wiatropędne i pobudzające trawienie. Łagodzi zaburzenia przewodu pokarmowego, schorzenia pęcherzyka żółciowego i wątroby. Polecany jest w stanach zwiększonego napięcia nerwowego. Napar można także stosować zewnętrznie w formie okładów i do przemywania zmienionej chorobowo skóry ze względu na działanie przeciwzapalne. Używany może być jako płukanka na włosy nadmiernie przetłuszczające się. Za opakowanie 10 g suszonego kwiatu pomarańczy zapłaci się około 4 zł.

Jak przygotować napar z kwiatów pomarańczy? Należy 1–2 łyżeczki kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 10 minut do naciągnięcia. Napar można spożywać zarówno ciepły, jak i schłodzony. Kwiat pomarańczy można dodawać też podczas parzenia herbat. Dobrze komponuje się z herbatą miętową, Yerba Mate, melisową, malinową, bergamotową, poziomkową.

Hydrolat z kwiatu pomarańczy

Hydrolat z kwiatu pomarańczy to woda kwiatowa stosowana w kosmetologii. Ma postać bezbarwnego płynu o cytrusowo-korzennym zapachu. Łagodzi stany zapalne skóry, zmniejsza zaczerwienienia. Wykazuje działanie ściągające, przez co nie powinien być używany przez osoby o suchej skórze. Chroni elastynę i kolagen przed przedwczesnym rozkładem, dzięki czemu spowalnia proces starzenia skóry. Reguluje pracę gruczołów łojowych. Dodatkowo stymuluje mikrokrążenie w skórze. Zalecany jest osobom o cerze tłustej, naczynkowej, trądzikowej. Za opakowanie 100 ml hydrolatów pomarańczowych zapłaci się około 12 zł.

Miód z kwiatów pomarańczy

Wśród produktów wytwarzanych z kwiatów pomarańczy wymienia się miód. Za opakowanie 500 g zapłaci się od 30 do 45 zł. W jego uprawie specjalizują się Grecy i Hiszpanie. Ma jasnoherbacianą barwę, która przechodzi w jasnokremową po słomianożółtą. Miód pomarańczowy ma łagodny aromat kwiatów, smak pomiędzy miodem gryczanym a akacjowym, z lekką nutą kwasowości owoców pomarańczy. Uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych gatunków miodu.

Miód z kwiatów pomarańczy dzięki zawartości wielu składników mineralnych wykazuje silne działanie antyseptyczne, które często wykorzystywane jest w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej oraz na uporczywy kaszel. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne, uspokajające, relaksujące, rozluźniające i oczyszczające, przez co polecany jest do łagodzenia zaburzeń ze strony układu trawiennego. Używany jest także w leczeniu chorób nerek i przewodu moczowego. Wzmacnia pracę układu odpornościowego. Spożyty przed snem, ułatwia zasypianie. Oprócz właściwości zdrowotnych często wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do mięsnych marynat, sosów, deserów, jogurtów, napojów. Niestety jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury i traci większość unikalnego zapachu i smaku. Najlepiej spożywać go na zimno.

Jakie właściwości mają owoce? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: 36,6.

Woda z kwiatów pomarańczy

Woda z kwiatów pomarańczy to aromat, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywany jest zwłaszcza w daniach kuchni azjatyckiej. Stanowi dodatek do dań wytrawnych, deserów, ciast, napojów. To produkt bardzo mało kaloryczny – 100 ml dostarcza około 14 kJ/3 kcal. Za opakowanie 245 ml zapłaci się około 6 zł.

Bibliografia:

1. Gudej J., Owczarek A., Roślinne surowce lecznicze – badania makroskopowo – mikroskopowe, Łódź, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, 2012.

2. Grzeszczuk M., Kawecka A., Kwiaty jadalne – właściwości zdrowotne i wykorzystanie kulinarne, „Panacea”, 2010, 1(30), s. 21-23.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?