Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak właściwie rozmrażać produkty spożywcze? Dowiecie się tego z programu 36,6 °C
menu
Polub nas na Facebooku

Jak właściwie rozmrażać produkty spożywcze? Dowiecie się tego z programu 36,6 °C

Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek

Fot. Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek / kadr z programu 36,6

Przed nami najnowszy odcinek programu 36,6 °C, a w nim praktyczne porady na temat tego, jak rozmrażać produkty, żeby uniknąć namnażania się bakterii. Dowiecie się także, co nie może znaleźć się w Waszym koszyku z zakupami oraz jak zminimalizować ryzyko zachorowania na choroby odkleszczowe. 

W najbliższą sobotę, czyli 27 kwietnia 2019 r. program 36,6 °C przygotuje Was nie tylko na majówkę! Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek przygotowali dla Was ważne porady dotyczące rozmrażania żywności. Wielu z nas nie wie, że temperatura, która powinna panować w naszych zamrażarkach to 18 stopni poniżej zera. W takiej temperaturze produkty ulegają zamrożeniu i nie tracą witamin. Jednak wbrew pozorom nie mrożenie jest problemem, a rozmrażanie - wzrost temperatury podczas rozmrażania sprawia, że bakterie i drobnoustroje zaczynają się gwałtownie namnażać. Wiele bakterii obecnych w produktach mrożonych namnaża się i rozwija nawet w temperaturze 5 stopni. Jak więc rozmrażać produkty aby tego uniknąć? Dowiecie się tego z programu 36,6 °C.

#jembozdrowe

W ramach cyklu #jembozdrowe, Ewa Drzyzga wraz z dr Joanną Myszkowską–Ryciak, która zajmuje się dietetyką pediatryczną i edukacją żywieniową, sprawdzą co trafia do naszych koszyków w sklepie. Jak wybierać zdrowsze produkty zarówno dla siebie, jaki i dla dzieci? W wielu domach o zakupach decydują nie rodzice, a właśnie dzieci, które płaczem, krzykiem, a czasem słodkimi minami potrafią skutecznie zmanipulować rodzica i postawić na swoim. O tym, jak reagować na takie sytuacje Ewa Drzyzga porozmawia z psychodietetykiem Katarzyną Dudek.

Mordercze kleszcze

Z dnia na dzień jest coraz cieplej, a więc częściej wychodzimy z domu i narażamy się na bliskie spotkania z kleszczami. Sezon na kleszcze trwa cały rok, ale wiosną i latem jesteśmy bardziej narażeni z powodu większej aktywności na świeżym powietrzu. Co możemy zrobić, aby zminimalizować zagrożenie chorobami odkleszczowymi i czym one grożą? Sprawdzimy już w najbliższym odcinku!

Polecamy: Jak wyciągnąć kleszcza i co zrobić po jego wyjęciu?

Zobaczcie zapowiedź odcinka:

Zobacz film: Program 36,6 - zapowiedź 9. odcinka (27.04.2019). Źródło: 36,6

Starowzroczność

Masz ponad 40 lat? Żeby przeczytać SMS-a musisz wyciągać rękę przed siebie? Masz problem z przeczytaniem małego tekstu? To prawdopodobnie starczowzroczność. Nazwa może nie jest miła dla ucha, ale na pocieszenie warto dodać: starczowzroczność dotyczy nas wszystkich. Jeżeli chcesz zapomnieć o tym problemie raz na zawsze koniecznie obejrzyj program 36,6 °C już w najbliższą sobotę, czyli 27 kwietnia o godzinie 19.00.

Przełom w leczeniu złamań kręgosłupa

W najbliższym odcinku 36,6 °C poznamy także Davida, który ma uszkodzony rdzeń kręgowy po tym jak złamał kręgosłup w trakcie zajęć na AWF-e . Przez 6 lat był sparaliżowany od klatki piersiowej w dół, nie był w stanie chodzić. A jednak dziś jest w stanie spacerować po krakowskim rynku… Jak to możliwe? Dzięki przełomowej terapii - elektrostymulacji celowanej rdzenia kręgowego, nad którą pracuje prof. Gregoire Courtine z Szwajcarii. Czy ta terapia jest nadzieją dla milionów ludzi, którzy w wyniku wypadku mają uszkodzony rdzeń kręgowy? Oglądajcie 36,6 °C już w sobotę, 27.04 o 18:00! 

Polecamy: Złamanie kręgosłupa – objawy i leczenie. Czy mając złamany kręgosłup, można chodzić?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?