Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w trakcie upałów?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w trakcie upałów?

jedzenie

Fot. Likica83 / Getty Images

Wysoka temperatura na zewnątrz nie sprzyja długiemu przechowywaniu żywności. Zabierane ze sobą przekąski mogą się łatwo zepsuć. A jak wiadomo spożywanie zepsutej żywności może spowodować zatrucie pokarmowe. Jak jeść w upału, by było to bezpieczne? Jakie przekąski zabierać dla dzieci, by mieć gwarancję, że nie będą świetną pożywką dla bakterii?

W lecie spędzamy bardzo dużo czasu na zewnątrz. Często towarzyszą nam dzieci, które jak wiadomo, bardzo lubią podjadać. Zabieranie ze sobą jedzenia dla pociech jest powszechne, jednak nie każdy rodzic zdaje sobie sprawę, że przekąski mogą się łatwo zepsuć. A zepsute jedzenie to prosta droga do zatrucia pokarmowego. 

Może zatem lepiej kupować jedzenie w punktach? Tutaj również należy się zastanowić i najlepiej zobaczyć, w jakich warunkach żywność jest przechowywana. W marketach mamy gwarancję, że lodówki działają, a to, co powinno w nich leżeć - właśnie tam się znajduje. 

Gorzej sytuacja przedstawia się w budkach z żywnością lub na plaży - nie powinno kupować się drożdżówek, ciastek z kremem lub lodów od sprzedawców, którzy wyjmują je z przenośnej lodówki! Oczywiście - jeśli nie jest to żywność nietrwała mikrobiologicznie nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. 

Do żywności nietrwałej zaliczamy:

  • lody, 
  • ciasta, 
  • sałatki, 
  • kanapki z mięsem, serem, rybami, 
  • shake i smoothies, 
  • wyroby mięsne, 
  • mleko i produkty mleczne.

Należy także uważać na czekoladę, która mogłaby się rozpuścić na słońcu (przy okazji przypominamy, że słodkie przekąski zawierają cukier, który działa jak narkotyk, a jego normy jego spożycia są znacznie przekroczone). 

Zatem jak zadbać o jedzenie w upały? Przede wszystkim pamiętaj, aby żywność przechowywać w lodówce. Nie pozostawiaj poza nią mięsa, sera, czy nawet przygotowanej sałatki. Bardzo dobrym rozwiązaniem są lodówki turystyczne, które możemy zabrać ze sobą np. do parku, czy nad wodę. Żywność wyjmujemy z naszej lodówki i przekładamy do lodówki turystycznej lub przenośnej. Dzięki temu mamy gwarancję, że wysokie temperatury nie zdążą jej zepsuć przed zjedzeniem. 

Produkty, które się łatwo nie psują:

  • suche przekąski - np. paluszki orkiszowe, słone paluszki, orzechy, 
  • owoce
  • warzywa

Lato to świetna pora, by jeść sezonowe owoce i warzywa, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm dzięki zawartości witamin i składników mineralnych. 

Polecamy: Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej

Na to uważaj!

W większości producenci żywności oraz restauracje dbają o to, by żywność była odpowiednio przechowywana. Jednak jeśli zauważymy jakiekolwiek nieprawidłowości - np. inna konsystencja, smak, czy zapach - nie jedzmy takich produktów. 

Ostrożnie należy podchodzić także do ciastek z kremem (często przyczyną zatrucia może być niewłaściwy sposób ich ekspozycji) oraz surowego mięsa czy jaj (np. tatar, kogel-mogel). Należy także uważać na produktu rozmrożone i zamrożone ponownie - robiąc zakupy mrożonek zawsze pakujmy je w torby termiczne i nie pozostawiajmy np. w samochodzie. 

Przestrzegaj także zasad higieny!

  • zawsze myj ręce przed posiłkiem - sobie i dziecku;
  • przestrzegaj uwag zamieszczonych przez producenta na etykiecie produktu (dotyczących przechowywania żywności i jej przygotowania);
  • ochraniaj żywność przed owadami, które mogą przenosić różne bakterie;
  • zawsze sprawdzaj datę ważności;
  • myj dokładnie owoce i warzywa przed spożyciem; 
  • nie pożywaj grzybów, których nie jesteś pewien lub nie znasz;
  • dbaj o to, by owoce leśne były dokładnie umyte - nie jedz ich bezpośrednio z krzaka! (pamiętaj, na nich mogą znajdować się jaja tasiemca bąblowcowego); 

Objawy zatrucia pokarmowego

Do najczęściej występujących objawów możemy zaliczyć biegunkę, bóle brzucha, wymioty i nudności, osłabienie, uderzenie gorąca. W przypadku wystąpienia innych objawów lub nasilenia tych wymienionych należy skonsultować się z lekarzem. 

Salmonella

W Polsce zatrucie salmonellą przyjmuje zwykle postać biegunki. Główne objawy to ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączka. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni. Zatrucie salmonellą może doprowadzić do odwodnienia organizmu, co w trakcie upałów jest szczególnie niebezpieczne.

Polecamy: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Zobacz też, co możesz zrobić, aby uniknąć zarażenia Salmonellą:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem, co jem 

Listerioza

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy, mogą pojawić się objawy grypopodobne, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni. 

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży i noworodków. U nich mogą pojawić się objawy nasilone, tj. zaburzenia równowagi, światłowstręt, objawy z ośrodkowego układu nerwowego (np. objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych).

Więcej: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Zatrucie E. coli

Zatrucie bakterią E. coli zależą w dużej mierze od ilości bakterii, ich rodzaju oraz od naszego układu odpornościowego. E. coli jest szczególnie niebezpieczna dla osób starszych, z obniżoną odpornością i dzieci, u których są drugim czynnikiem etiologicznym zapalenia opon mózgowych (u noworodków). Niektóre szczepy mogą powodować zapalenia otrzewnej, czego powikłaniem może być sepsa.

Bakterie E. coli po przedostaniu się do układu moczowego powodują poważne infekcje - zapalenie cewki moczowej, zapalenie pęcherze, odmiedniczkowe zapalenie nerek. 

Uwaga na sinice

Kąpiel w wodzie z sinicami lub napicie się takiej wody również może doprowadzić do zatrucia pokarmowego oraz wystąpienia silnych reakcji alergicznych. 

Polecamy: Co to są sinice? Jakie objawy występują po kontakcie z nimi? Jak wygląda zakwit sinic?

Zatrucie grzybami

Objawy zatrucia grzybami mogą początkowo przypominać zwykłą niestrawność. Pojawiają się ból brzucha, wymioty, biegunka, wzdęcia. Później, kiedy toksyny atakują układ nerwowy dochodzi do zaburzeń neurologicznych. często także pojawiają się obfite poty i zaczerwienienie twarzy, nagły spadek ciśnienia, ból głowy i łzawienie, uczucie gorąca, zaburzenia widzenia.

Zatrucie grzybami może być śmiertelne w skutkach, dlatego należy jak najszybciej udać się do szpitala.

Więcej o zatruciu grzybami: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

Zatrucie na wyjeździe

Pamiętaj także, że podczas zagranicznych podróży (zwłaszcza w kierunki egzotyczne) również możesz się zatruć! Nie tylko zatrucie pokarmowe może być problemem - zdarzają się choroby pasożytnicze, które bardzo długo mogą nie dawać żadnych objawów.  Dlatego pamiętaj o szczepieniach ochronnych oraz o pewnych zasadach. Przypomina o nich dr Łukasz Durajski:

W krajach wysoko egzotycznych zalecałbym używanie tylko wody butelkowanej, gdyż możemy złapać różne choroby nawet podczas płukania jamy ustnej. Należy uważać na kostki lodu, bo są one robione z wody bieżącej. Jeśli chodzi o jedzenie, to z produktami przetworzonymi nie będzie problemu. Jednak z warzywami i owocami, mytymi w bieżącej wodzie, może być problem i tutaj bym uważał, gdyż możemy złapać nie tylko biegunkę, ale np. choroby pasożytnicze.

Ważne! Zawsze, na każdą wycieczkę, zabieraj ze sobą własne leki - elektrolity, węgiel oraz bardzo dużo wody.

Więcej: Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje

Odwodnienie - objawy

  • wysuszona skóra i śluzówki,
  • przyspieszony oddech,
  • przyspieszona akcja serca,
  • utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie.

Odwodnienie jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
153
14
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?