Koronawirus SARs-CoV-2 atakuje przede wszystkim układ oddechowy. COVID-19 - tak lekarze nazwali chorobę, którą wywołuje patogen - prowadzi do zapalenia płuc, które w skrajnych przypadkach zmienia się w niewydolność oddechową. Zdaniem specjalistów z Państwowej Akademii Nauk stosując się do kilku prostych zaleceń można zminimalizować prawdopodobieństwo zakażania.
Zobacz także:Raport specjalny o koronawirusieJak się chronić przed COVID-19?
Immunolodzy związani z Polską Akademią Nauk przestrzegają przede wszystkim przed łykaniem środków na odporność. Wszystkie suplementy, które mają poprawić działanie układu odpornościowego, tak naprawdę w ogóle nie działają i nie mają żadnego wpływu na odporność. Należy także mieć na uwadze, że jej budowanie i wzmacnianie to proces i nie da się tego zrobić w kilka dni czy tygodni. Aby wzmocnić swoją odporność warto także szczepić się przeciwko grypie oraz zapaleniu płuc, które wywołują pneumokoki.
Zdaniem specjalistów ostrożnie trzeba podchodzić także do maseczek ochronnych. Zabezpieczenie, które dają jest stosunkowo niewielkie. Ich stosowanie ma sens tylko wtedy, już jesteśmy zakażani (nie tylko koronawirusem). Chory powinien z nich korzystać wtedy, kiedy wychodzi z domu, trzeba je także regularnie wymieniać.
W czasie pandemii należy także wystrzegać się alkoholu, palenia papierosów czy sięgania po środki psychoaktywne. Wszystkie te substancje mają olbrzymi wpływ na układ odpornościowy i mogą znacznie go osłabić.
Jak się chronić przed zakażeniem? Dowiesz się tego z filmu:
Zdaniem badaczy dobrym sposobem na wzmocnienie odporności będzie zmiana diety. Menu bogate przede wszystkim w warzywa i owoce. Organizm, który otrzymuje wszystkie niezbędne substancje odżywcze nie tylko lepiej funkcjonuje, ale przede wszystkim lepiej radzi sobie z ewentualnym zakażeniem. Wysoko przetworzone jedzenie czy nadmiar mięsa mogą tylko zaszkodzić.
Pamiętaj o higienie
Walka z pandemią będzie skuteczna tylko wtedy jeśli będziemy przestrzegać podstawowych zasad higieny - z częstym myciem rąk. Należy także zadbać o higienę miejsc, w których przygotowujemy posiłki. Specjaliści zalecają także, aby unikać kontaktu z osobami chorymi i dużych skupisk ludzkich.