Badania przeprowadzone dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: ponad połowa Polaków wyrzuca miesięcznie do kosza około 200 złotych, a z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki… Nowa sukienka, romantyczna kolacja w restauracji czy dwa bilety do teatru – to właśnie między innymi na takie przyjemności moglibyśmy wydać te pieniądze. Co więc zrobić, by złote monety zamiast w śmietniku, zostały w naszym portfelu? Nie wyrzucać – łatwo się mówi, prawda? Cóż, tak – szczególnie gdy zna się smaczne i zdrowe przepisy na dania, które mogą powstać właśnie z końcówek spożywczych produktów. Wypróbujesz?
Zdrowe i smaczne przepisy na dania z resztek jedzenia
ŚNIADANIOWY PUDDING Z RESZTEK CHLEBA
Składniki:
- suchy chleb lub bułka (3 szklanki poćwiartowanego pieczywa)
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jaja
- ksylitol lub cukier trzcinowy
- olej kokosowy lub rzepakowy
- dowolne bakalie
Sposób przygotowania:
1. Połamane pieczywo włożyć do miski i zalać mlekiem. Może być ono ciepłe, aby chleb szybciej zmiękł. Można też zalać je wieczorem i zostawić na noc.
2. Jajka dobrze rozmieszać z ksylitolem. Następnie dodać do namoczonego pieczywa. Całość dobrze wymieszać.
3. Dodać ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i gorzką czekoladę.
4. Formę do pieczenia lub do tarty posmarować delikatnie olejem i przelać do niej chlebową masę.
5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st.C) na około 30 minut.
6. Po upieczeniu pudding można zjeść z konfiturą lub ulubionym jogurtem.
Przeczytaj też: Eksperyment: który chleb jest najlepszy?
FRITTATA Z RESZTEK
Składniki:
- 4 jaja
- dowolne warzywa z lodówki (np. szpinak, pomidory, papryka)
- dowolna wędlina, np. szynka z indyka
- resztki sera - ser żółty/feta/camembert
- 2 łyżki mleka
- szczypiorek
- dowolne przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jaja roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
2. Dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i warzywa.
3. Masę jajeczną wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, następnie posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
Przeczytaj też: Fakty i mity na temat spożywania jajek
PASTA Z RESZTEK MIĘSA
Składniki:
- resztki kurczaka (np. z rosołu)
- jogurt naturalny 2%
- ząbek czosnku
- listki świeżej bazylii
- pieprz/sól/ dowolne, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
2. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
3. Pastę podawać z chlebem.
A co zrobić z resztkami owoców? Najlepiej spożyć w formie koktajlu, dodać do jogurtu naturalnego lub do ulubionej owsianki.
Przeczytaj też: Czy mięso jest zdrowe?
A może zostały ci jeszcze resztki ze świąt? Zobacz film, jak je wykorzystać!