Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperyment: Który chleb jest najlepszy?
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperyment: Który chleb jest najlepszy?

Zobacz film: Jak wybrać dobre i zdrowe pieczywo? Źródło: 36,6.

Chleb to dla wielu osób absolutna podstawa śniadania czy kolacji. Mimo że krąży wokół niego sporo mitów, to warto mieć go w swojej diecie. Kluczowy jest jednak właściwy wybór pieczywa. Ekspert programu 36,6°C wyjaśnił na co zwrócić uwagę kupując chleb i jak wybrać tej najbardziej wartościowy.

Najprościej byłoby czytać etykiety, niestety kupując chleb w piekarni nie mamy możliwości zapoznania się z jego składem. Na co zwrócić uwagę? W pierwszej kolejności na kolor. Im ciemniejsze pieczywo tym lepsze. Dobry ciemny chleb po rozkrojeniu będzie w środku szary, a nie beżowy czy brązowy.

Sporą ostrożność trzeba zachować przy wybieraniu pieczywa z ziarnami. Bardzo często bochenki posypane są ziarnem tylko z wierzchu, a w środku nie mają go praktycznie wcale. Dlatego, najlepiej będzie zapytać w piekarni czy cały chleb zawiera ziarna.

O jakości i wartości odżywczej pieczywa świadczy także jego waga. Jeśli wybierzemy chleb, który jest ciężki możemy mieć pewność, że został zrobiony z dobrej jakości mąki, a w środku będzie miał ziarna bogate w cenne dla naszego zdrowia tłuszcze i białka.

Mimo że chleb „wypchany” ziarnami jest bardzo zdrowy, to niestety jest też bardzo kaloryczny. Tym samym jeśli na śniadanie zjadamy, np. cztery kromki zwykłego chleba, aby dostarczyć sobie tyle samo energii wystarczy zjeść jedną kromkę ciemnego pieczywa z ziarnami.

To ciężkie, ciemne pieczywo, pełne wartościowych związków, dla niektórych osób może być niebezpieczne. Zawarty w nim błonnik nie jest wskazy tym, którzy zmagają się z zapaleniem jelit, refluksem żołądkowo-przełykowym czy chorobą dwunastnicy. Dla tej grupy chorych znacznie bezpieczniejsze i bardziej wskazane jest białe pieczywo. Nie mogą go także jeść osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu.

A co z bułeczkami, które wypiekane są na miejscu w większości supermarketów, bardzo często z mrożonego ciasta? Paradoksalnie samo mrożenie nie jest tu najważniejsze. O jakości tego rodzaju pieczywa świadczy mąka, z której powstało, w jakich warunkach ciasto było wyrabiane oraz pieczone.

Na niekorzyść tego rodzaju pieczywa działać może fakt, że do jego produkcji wykorzystuje się cysteinę. Białko, które naturalnie występuje w ludzkich włosach. Czy naprawdę znajduje się w pieczywie, które trafia na nasze stoły i czy może być dla nas niebezpieczne? Wszelkie wątpliwości rozwiał ekspert programu 36,6°C.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?