Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 

Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu / x-news.pl

Mrożenie jest świetnym sposobem na uniknięcie marnowania żywności. Niektóre produkty można mrozić od razu, inne lepiej przetworzyć. Zobaczcie, co radzi prof. Krzysztof Łabuzek w kwestii zdrowego rozmrażania i mrożenia żywności. 

Zacznijmy od tego jak i co powinno się zamrażać. Nie wszystkie produkty się do tego nadają i nie wszystkie mogą leżeć w zamrażarce długo. Mięso może leżeć nawet rok, ale uwaga - mięso mielone już tylko miesiąc! Warzywa mogą przebywać w zamrażarce od 6 do 12 miesięcy - wszystko zależy od ilości wody, którą w sobie zawierają. Niestety warzywa i owoce składające się głównie z wody nie będą wyglądały najlepiej po rozmrożeniu. Stracą swoją sprężystość, kształt, a czasem nawet kolor.

W temperaturze minus 18 stopni Celsjusza i więcej produkty spożywcze tracą najmniej swoich właściwości odżywczych. Taka właśnie temperatura panuje w zamrażalniku. Pamiętajmy jednak, że niska temperatura usypia bakterie, przez co produkty nie psują się. Więcej o właściwym mrożeniu znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać? Źródło: 36,6

Skoro wiecie już, jak prawidłowo mrozić i co można mrozić, to pora dowiedzieć się więcej o rozmrażaniu. Popularną metodą na rozmrożenie produktu jest pozostawienie go w kuchni, w temperaturze pokojowej. Niestety taką temperaturę lubią bardzo bakterie - namnażają się i mogą wywołać m. in. zatrucie pokarmowe.

Jak jest z rozmrażaniem w mikrofalówce? Niestety również nie jest to polecana metoda. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu. Najbezpieczniej jest rozmrażać produkty pozostawiając je w lodówce - w niskiej temperaturze namnaża się mniej bakterii. 

Dlaczego nie powinno się mrozić żywności ponownie? Prof. Łabuzek przekonuje, że w ten sposób prowokujemy bakterie do jeszcze większego rozmnażania - w końcu zamrażamy produkt po namnożeniu się bakterii, a zatem cały proces rozmrażania będzie się musiał odbyć ponownie. 

Zobacz film: Jak prawidłowo rozmrażać? Źródło: 36,6

Więcej o rozmrażaniu dowiecie się z materiału: Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?

Zobacz film: Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Co to jest i na czym polega pasteryzacja?
Jak przeprowadza się pasteryzację na mokro i na sucho?
Co to jest i na czym polega pasteryzacja? Jak przeprowadza się pasteryzację na mokro i na sucho? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Gluten - gdzie występuje? Co nie zawiera glutenu?
Gluten - gdzie występuje? Co nie zawiera glutenu?
Ból ramienia - ból kości i mięśni, przyczyny
Ból ramienia - ból kości i mięśni, przyczyny
Urobilinogen w moczu - przyczyny odchyleń
Urobilinogen w moczu - przyczyny odchyleń
Oleje do cery dojrzałej: opuncja figowa, dzika róża, rokitnik i orzechy brazylijskie
Oleje do cery dojrzałej: opuncja figowa, dzika róża, rokitnik i orzechy brazylijskie
Jak szybko zapuścić włosy: zapuszczanie włosów męskich i damskich, fryzury
Jak szybko zapuścić włosy: zapuszczanie włosów męskich i damskich, fryzury
Wirus RSV jest dla wcześniaków groźniejszy niż koronawirus. Jak chronić przed nim dziecko?
Wirus RSV jest dla wcześniaków groźniejszy niż koronawirus. Jak chronić przed nim dziecko?