Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się karmić dziecko? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się karmić dziecko? 

Dieta - danie obiadowe stoi na stole.

Fot. PamelaJoeMcFarlane / Getty Images

Odpowiedź: Przede wszystkim dziecko uczy się przez naśladowanie, a także poprzez słuchanie. Patrzy, co jedzą rodzice i chętnie po to sięga. Choć nie jestem zwolennikiem zabawy jedzeniem, to przy oswajaniu dziecka z nowymi smakami i konsystencjami, daję przyzwolenie na sięganie dziecka do talerza Taty i Mamy i próbowanie co oni jedzą. Na pewno nie można dziecka do niczego zmuszać, bo tym nie wygramy nic, ale jak dziecku raz coś nie posmakuje, to należy wrócić do tematu za 2-3 tygodnie i znów spróbować podać, może też w innej formie. Zupełnie inaczej (dla dziecka) smakuje różyczka ugotowanego brokuła, a inaczej zupa krem, którą większość dzieci bardzo lubi.

Jeśli chodzi o porcje, to pamiętajmy, że dziecko to nie „mały dorosły” i jego porcje są znacznie mniejsze. Porcja ziemniaczków do obiadu to tyle, co jego pięść, warzyw lub owoców, tyle ile zmieści mu się w dłoni, czyli np. pół banana, pół jabłka czy 2 śliwki, to nie są duże ilości, ale dla dziecka w zupełności wystarczające.

Szanujmy też wybory żywieniowe dziecka, starajmy się szukać zdrowych rozwiązań, jeśli dziecko nie chce chleba, to może nie odpowiada mu smak, tego, który my lubimy. Możemy kupić inny, a może pieczywo chrupkie będzie dobrym rozwiązaniem.

Dodatkowo pamiętajmy, że medycyna nie zna przypadków, żeby dziecko, które zdrowo rośnie, prawidłowo się rozwija, ma dostęp do żywności… zagłodziło się. Dzieko upomni się o jedzenie, ale również ma naturalną zdolność do mówienia STOP, kiedy jest już najedzone. Nie możemy kazać mu jeść na zapas, czy wmuszać w niego na siłę „za babcie i dziadziusia”, bo w ten sposób nauczymy dziecko jeść więcej niż potrzeba, a to szybka droga do otyłości i nadwagi. 

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jaką dietę stosować przy Haschimoto?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?