Odpowiedź: Jest wiele gatunków tasiemców. Tymi najczęściej występującymi zarażamy się poprzez zjedzenie surowej wołowiny lub wieprzowiny. Polskie mięso jest kontrolowane na obecność tasiemców, tym samym zagrożenie zarażenia nie jest duże, ale występuje. Po zjedzeniu surowego mięsa do naszego jelita dostaje się larwa, która w naszym jelicie cienkim po upływie ok. 2 miesięcy osiąga dojrzałość i zaczyna wywoływać dolegliwości jelitowe. Zarażony człowiek wydala z kałem człony albo jaja tasiemca, które zostają zjedzone przez żywiciela pośredniego, czyli krowę albo świnię. Po dostaniu się do jelita z jaja pasożyta wykluwa się larwa. Ta następnie trafia do mięśni zwierzęcia, czyli mięsa, które spożywamy.
Na pytanie odpowiedziała dr Karolina Mrówka. Dr n. med. Karolina Mrówka na co dzień jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jest autorką rozprawy doktorskiej nt. rozpoznawania i leczenia malarii. Specjalizuje się w zakresie medycyny morskiej i tropikalnej. Jest asystentem w Katedrze i Klinice Chorób Tropikalnych i Pasożytniczych w Poznaniu. Od wielu lat współuczestniczy w przygotowaniu kursów doskonalących dla studentów medycyny, lekarzy, misjonarzy, podróżników i żołnierzy dotyczących zapobiegania, diagnostyki i leczenia chorób egzotycznych oraz szczepień ochronnych wymaganych i zalecanych w ruchu międzynarodowym. Jest także członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Lekarzy dla Podróżujących (IAMAT) w Toronto.
Kolejne pytania
Jak można zarazić się tasiemcem?
Czy można jakimiś domowymi sposobami pozbyć się pasożytów? Czy pestki dyni są skuteczne?