Jajko w diecie niemowlaka może pojawić się około 7. miesiąca życia. Początkowo dziecku podaje się wyłącznie gotowane żółtko jaj, gdyż białko należy do silnych substancji alergizujących. Jajka odgrywają ważną rolę w żywieniu malucha, gdyż są źródłem cennych witamin i minerałów wspomagających rozwój układu nerwowego.
Jako dla niemowlaka - kiedy podać jajko niemowlakowi?
Okres niemowlęcy, czyli pierwsze 12. miesięcy życia dziecka jest niezwykle ważny w rozwoju malucha. Kluczową rolę w tym czasie odgrywa żywienie niemowlęcia. Początkowo dziecko karmione jest wyłącznie mlekiem, jednak z czasem jego dietę rozszerza się włączając do jadłospisu nowe produkty. Jajka według schematu żywienia niemowląt można wprowadzić po ukończeniu 7. miesiąca życia dziecka. Na tym etapie wskazane jest podawanie niemowlakowi pół żółtka ugotowanego na twardo. Jajko dla niemowlaka może pojawić się w jadłospisie co drugi dzień. Niektórzy specjaliści do spraw żywienia pozwalają włączyć jajka już w 6. miesiącu życia malucha, ale wówczas mogą być podawane dziecku jedynie co 2-3 tygodnie.
Jak podać jajko niemowlakowi?
Jajko dla niemowlaka po 7. miesiącu życia wprowadza się wyłącznie w postaci ugotowanego żółtka. Najbardziej wskazaną formą podania jajka w tym okresie jest rozdrobnienie żółtka za pomocą widelca, a następnie dodanie go do jarzynowego lub warzywno-mięsnego przecieru. Żółtko jaj można również zmiksować wraz z zupką używając blendera. Po ukończeniu 11. miesiąca życia do diety wprowadza się całe jajko, które dziecko może spożywać 3-4 razy w tygodniu. Początkowo wskazane jest jajko gotowane na twardo. Jajko na miękko dla niemowlaka dozwolone jest po skończeniu 1. roku życia. Białko w jajku na miękko powinno być dobrze ścięte. W ten sposób zapobiega się zakażeniu bakterią salmonella wywołującą groźne zatrucia pokarmowe. Jaja smażone na tłuszczu, takie jak jajecznica czy sadzone mogą pojawić się dopiero po 3. roku życia dziecka, a więc na długo po wyjściu malucha z okresu niemowlęcego. Niemowlętom oraz małym dzieciom nie wolno podawać surowych jaj.
Sprawdź, jakie jaja wybrać i które są najzdrowsze:
Alergia na jajka u niemowląt
Alergia na jajka, a dokładnie na białko jaja kurzego należy do najpopularniejszych uczuleń występujących u niemowląt i małych dzieci. Z tego powodu do diety niemowlęcia początkowo wprowadza się wyłącznie żółtko jaj, które nie jest tak silnym alergenem, jak białko. Całe jajko najlepiej, by pojawiło się w diecie w okolicach pierwszych urodzin dziecka. Objawy wskazujące na alergię na jajka pojawiają się zwykle około 2. roku życia malucha i zanikają w okresie 4. roku życia. Najczęstszymi objawami uczulenia na jajka u dzieci są: katar, duszność, bóle brzucha, nudności, biegunki, pokrzywka, zapalenie spojówek i zapalenie błony śluzowej jamy ustnej. Skutecznym sposobem zwalczania alergii jest dieta eliminacyjna polegająca na całkowitym wykluczeniu jajek z diety. Alternatywą dla jaj kurzych są jaja przepiórcze nie wywołujące objawów uczulenia.
Alergia na jajka u niemowląt karmionych piersią
Alergia na jajka u niemowląt może ujawnić się w okresie karmienia piersią. Z tego powodu niezwykle ważne jest, by kobieta karmiąca po zjedzeniu jaj uważnie obserwowała reakcje dziecka. W przypadku, gdy u niemowlęcia karmionego piersią wystąpią niepokojące objawy w postaci wzdęć, kolki, nadmiernego ulewania, wysypki czy biegunki należy zastosować dietę eliminacyjną i wykluczyć jajka z diety. Przy braku pewności, który produkt odpowiada za wywoływanie objawów alergii wskazane jest wyeliminowanie jaj na 2-3 tygodnie. Brak poprawy w tym czasie świadczy o tym, że niemowlę karmione piersią uczula inny składnik pożywienia matki.
Jak zrobić jajko na parze dla niemowlaka?
Po ukończeniu 11. miesiąca życia do diety niemowlęcia wprowadza się całe jajka. Można je podawać w formie ugotowanej na twardo lub w postaci jajecznicy na parze. Niewskazana jest natomiast smażona jajecznica, która w jadłospisie dziecka powinna pojawić się dopiero po 3. roku życia. Przygotowanie jajka na parze dla niemowlaka jest bardzo proste. Potrzebnymi składnikami są: jajko, łyżeczka masła, łyżeczka mleka oraz opcjonalnie drobno posiekany koperek. Jajko należy umyć w ciepłej wodzie. Następnie wbija się je do miseczki, dodaje masło, mleko i koperek. Jajko roztrzepuje się w miseczce za pomocą widelca tak, aby składniki jajecznicy wymieszały się ze sobą. Kolejnym krokiem jest wstawienie miski z jajkiem do garnka z gotującą się wodą i mieszanie masy. Jajecznica na parze jest gotowa w momencie, gdy białko i żółtko jaj będą dobrze ścięte.
Jajko dla niemowlaka - dlaczego warto wprowadzić jajka do diety?
Jajka odgrywają ważną rolę w żywieniu dziecka, gdyż posiadają wysoką wartość odżywczą. Żółtko jaj wprowadzone najwcześniej do diety niemowlęcia jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminy A i D. Jaja dostarczają również nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają pracę mózgu. W ich składzie znajduje się także kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. W jajkach występują związki o dobroczynnym wpływie na narząd wzroku chroniąc oczy przed różnymi chorobami. Są one źródłem cennych minerałów takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor i selen. Składniki te pozytywnie wpływają na działanie układów: sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego, mięśniowego i nerwowego.