Przez pandemię koronawirusa SARS-COV-2 wiele osób kontaktuje się ze swoimi bliskimi przez telefon lub prowadzi wideo rozmowy. Coraz częściej doskwiera nam samotność. Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Neuroscience sugeruje, że nasza tęsknota za interakcjami społecznymi wywołuje podobną reakcję neurologiczną jak głód.
Jak izolacja społeczna i głód wpływają na nasz mózg?
Naukowcy poddali eksperymentowi 40-osobową grupę studentów. Badani musieli funkcjonować na czczo przez 10 godzin. Pod koniec dnia pokazano im zdjęcia pizzy i ciasta czekoladowego. Jednocześnie wykonywano obrazowanie mózgu.
Drugiego dnia ta sama grupa badanych spędziła 10 godzin w zupełnej samotności w pokoju bez okien. Odizolowani nie mogli korzystać z telefonów, a jedynie z komputera, gdyby zaistniała pilna potrzeba kontaktu z badaczami.
Następnie badanym pokazano zdjęcia ludzi bawiących się czy uprawiających wspólnie sport. W tym czasie wykonywano badanie obrazowe mózgu. Jaki był wynik tych obserwacji?
Izolacja społeczna i głód aktywują ten sam obszar mózgu
Okazało się, że zarówno zdjęcia posiłków, jak i zdjęcia osób spędzających razem czas powodowały aktywację istoty czarnej śródmózgowia. To ta część mózgu, która produkuje dopaminę, czyli zw. neuroprzekaźnik odpowiadający za odczuwanie przyjemności. Jej aktywność łączono wcześniej z odczuwaniem potrzeby sięgania po przekąski lub narkotyki.
W przypadku osób, które oceniały swoje życie towarzyskie jako satysfakcjonujące, izolacja społeczna powodowała silniejszą aktywację istoty czarnej niż u osób, które przed eksperymentem czuły się samotne.
Obserwacja wpływu izolacji społecznej na aktywność istoty czarnej śródmózgowia może pomóc odpowiedzieć na pytania pojawiające się w czasie pandemii. Dotyczą one m.in. tego, jak izolacja wpływa na różne grupy wiekowe oraz czy wirtualne kontakty pomagają złagodzić poczucie izolacji
– komentuje Livia Tomova, neurobiolog poznawczy z Massachusetts Institute of Technology, która wraz ze swoim zespołem przeprowadziła badanie.
źródło: www.smithsonianmag.com/www.sciencedaily.com/ PAP