Polub nas na Facebooku
Czytasz: Immunotrofina - wskazania, przeciwwskazania i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Immunotrofina - wskazania, przeciwwskazania i zastosowanie

Chłopiec, któremu podawany jest lek

Fot: Imgorthand / gettyimages.com

Immunotrofina jest suplementem diety przeznaczonym do stosowania zarówno dla dzieci jak i dorosłych w celu poprawienia odporności organizmu. Immunotrofina jest syropem, który zawiera wybrane witaminy i składniki odżywcze, które mają na celu wsparcie kondycji organizmu lub uzupełnienie niedoborów.

Czym jest Immunotrofina?

Immunotrofina jest suplementem diety w postaci syropu o pojemności 200 ml, który w składzie zawiera witaminy z grupy B, L-argininę, jod oraz glukan. Immunotrofia stosowana jest w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na te składniki lub w uzupełnienia niedoborów. Wszystkie składniki odżywcze zawarte w syropie działają pozytywnie na odporność organizmu. Syrop może być stosowany zarówno u dzieci jak i dorosłych.

Immunotfofina – skład

Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – wspiera odporność organizmu oraz uczestniczy w produkcji przeciwciał. Jej niedobory powodują zwiększoną podatność na infekcje.

  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – wspiera regenerację błon śluzowych oraz podobnie jak pirydoksyna uczestniczy w produkcji przeciwciał.
  • Witamina B12 (cyjanokobalamina) – wspiera produkcję czerwonych krwinek oraz wspiera metabolizm składników pokarmowych.
  • Jod – wspiera utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które odpowiadają, m.in. za prawidłową prace układu nerwowego, przysadki mózgowej czy serca.
  • L-arginina – jest aminokwasem, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, wspiera dojrzewanie komórek odpornościowych oraz sprzyja regeneracji tkanek.
  • Glukan – jest to rozpuszczalna część błonnika pokarmowego. Aktywuje działanie komórek układu immunologicznego (makrofagów, limfocytów T) oraz pozytywnie działa na układ odpornościowy zwłaszcza z fosfolipidami sojowymi.

Pozostałe składniki:

Woda destylowana, fruktoza, fosfolipidy sojowe, kwas cytrynowy, aromat waniliowy, substancje konserwujące (sorbinian potasu, benzoesan sodu), guma ksantonowa, karmel z sacharozy (E150a).

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o suplementach diety!

Zobacz film: Suplementy diety - czy warto je stosować? Źródło: Wiem co kupuję

Immunotrofina – przeciwwskazania

Immunotrofiny nie należy stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników syropu oraz przy nadczynności tarczycy oraz chorobach autoimmunologicznych tarczycy.

Immunotrofina – dawkowanie

Jeżeli lekarz nie wskaże inaczej, zaleca się stosowanie 5 ml lub 10 ml na dobę w jednej dawce, najlepiej między posiłkami.

Nie stosować większej dawki niż zalecana w ciągu dnia.

Immunotrofina – środki ostrożności

  • Immunotrofina wyprodukowana jest głównie z naturalnych składników, które gwarantują najwyższy stopień bezpieczeństwa, jednak mogą wykazywać zmienne cechy organoleptyczne. Znaczne zmiany zabarwienia syropu oraz niewielkie różnice w smaku, nie wpływają na pogorszenie jakości suplementu diety;
  • Immunotrofina nie może być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
45
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni