Odpowiedź eksperta: WHO zaleca zmniejszenie spożycia cukrów wolnych przez całe życie zarówno u dorosłych, jak i u dzieci poniżej 10% kaloryczności diety. WHO sugeruje dalsze zmniejszenie spożycia cukrów wolnych poniżej 5% kaloryczności diety.
Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.
Kolejne pytania
Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?
Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?
Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier?
Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?