Na rynku istnieje wiele odmian herbaty. Najczęściej jednak dzieli się je ze względu na kolor naparu. Do najbardziej popularnych i najłatwiej dostępnych należą herbaty czarne, czerwone, zielone i białe. Warto zaznaczyć, że różnice między nimi nie ograniczają się tylko do koloru. Każda z nich ma inne właściwości.
Herbata - dlaczego warto ją pić?
Herbata to przede wszystkim flawonoidy. Związki te zaliczane są do tzw. przeciwutleniaczy, czy substancji, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. To właśnie one niszczą komórki i przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie.
Zawarte w herbacie katechiny obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą i zawałem serca. Napój zasługuje na uwagę także, że względu na taninę. Związek ten pomaga oczyścić organizm z toksyn i zalegających w nim metali ciężkich. Trzeba jednak pamiętać, że tanina utrudnia wchłanianie żelaza z pożywienia. Dlatego osoby, które zmagają się anemią nie powinny pić herbaty zaraz po posiłku ani popijać nią preparatów z żelazem.
W herbacie znajduje się także fluor, wapń oraz witaminy z grypy B. Fluor i wapń mają korzystny wpływ na układ kostny. Witaminy z grupy B poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawiają przemianę materii, a także wspomagają pracę układu nerwowego.
Picie zbyt dużych ilości herbaty może doprowadzić do bezsenności, kołatania serca, drżenia mięśni, a także zawrotów głowy. Herbata zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Jego nadmiar może zaostrzyć przebieg choroby wrzodowej.
Czarna herbata - jakie ma właściwości
Ten rodzaj herbaty ma najwięcej garbników oraz kofeiny. Czarna herbata doskonale pobudza oraz działa bakteriobójczo. Niektóre badania pokazują, że chroni przed próchnicą oraz niektórymi chorobami dziąseł. Trzeba jednak pamiętać, że herbata może także przebarwiać zęby, dlatego osoby, którym zależy na białym uśmiechu nie powinny z nią przesadzać.
Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o herbacie!
Zielona herbata - jakie ma właściwości
Zielona herbata najlepiej ze wszystkich odmian radzi sobie z toksynami, które zalegają w organizmie. Poprawia przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecana tym osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Zielona herbata zawiera najwięcej katechin, które obniżają stężenie złego cholesterolu. Dodatkowo zielona herbata spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także skutecznie rozprawia się się z niektórymi bakteriami i wirusami.
Czerwona herbata - jakie ma właściwości?
Ziemisty smak tej herbaty nie każdemu przypadnie nie gustu, a szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Zawiera zdecydowanie najwięcej kofeiny oraz mikroelementów. Pita regularnie pomaga wyregulować ciśnienie krwi, ułatwia walkę z nadwagą, a także działa moczopędnie.
Biała herbata - jakie ma właściwości?
Biała herbata stanowi przede wszystkim bogactwo przeciwutleniaczy, czyli związków, które chronią przed rozwojem zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy jej picie może chronić przed zaćmą, astmą, egzemą, łuszczycą czy przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
Jak parzyć herbatę?
Każda odmiana herbaty wymaga innego sposobu parzenia. Czarną herbatę należy zalać wodą o temperaturze ok. 85 stopni i parzyć przez 3-5 minut. Zieloną zalewa się wodą o temp. 80-90 st. C i parzy ok. 3-5 minut. Czerwoną należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 3 do 5 minut. Białą herbatę parzy się tak samo, jak zieloną.