Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata chińska - uprawa, pielęgnacja. Właściwości zdrowotne i wpływ na odchudzanie
menu
Polub nas na Facebooku

Herbata chińska - uprawa, pielęgnacja. Właściwości zdrowotne i wpływ na odchudzanie

dzbanuszek z zaparzona herbata leży na desce obok żółtej filiżanki

Fot. tdub303 / Getty Images

Herbata chińska, inaczej kamelia, pochodzi z rejonów Azji, jednak można ją również uprawiać w warunkach domowych. Liście kamelii zawierają związki antyoksydacyjne, witaminy i aminokwasy, które wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie. Herbata chińska stosowana jest w profilaktyce grypy, nowotworów, stanów zapalnych jelit i miażdżycy. 

Herbata chińska jest rośliną wywodzącą się z Azji Południowo-Wschodniej. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza zawartym w niej związkom antyoksydacyjnym. Herbata chińska znajduje zastosowanie jako środek wspomagający odchudzanie, gdyż nasila termogenezę, a tym samym sprzyja redukcji masy ciała.

Herbata chińska - co to jest?

Herbata chińska (Camellia sinensis) nazywana również kamelią jest krzewem pochodzącym z Azji Południowo - Wschodniej, a dokładnie z rejonów Chin, Wietnamu, Indii, Birmy i Laosu. Uprawiana jest w klimacie tropikalnym i subtropikalnym na wysokości około 2100 m n.p.m. Krzew kamelia zwykle jest przycinany do niewielkiej wysokości, aby ułatwić ręczny zbiór liści. W stanie dzikim roślina może osiągnąć wysokość 8 metrów. Najczęściej liście herbaty chińskiej zbiera się od kilku do nawet kilkudziesięciu razy w ciągu roku, jednak im rzadziej, tym wyższa jakość liści. Są one skórzaste i mają lekko ząbkowane brzegi. Od dołu liście kamelii pokryte są drobnymi, białymi włoskami. Herbata chińska posiada charakterystyczne białe lub różowe kwiaty rosnące pojedynczo i składające się z 5-8 płatków. Nasiona rośliny są tłoczone na olej.

Herbata chińska - uprawa i pielęgnacja

Herbata chińska jest rośliną dobrze rosnącą w kwaśnej i wilgotnej ziemi oraz w nasłonecznionych miejscach. Można ją uprawiać w warunkach domowych. Kamelia wymaga jednak troskliwej pielęgnacji. Krzew herbaty chińskiej w warunkach domowych rośnie dość wolno - około 10-15 cm w ciągu roku. Do uprawy wykorzystuje się uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawóz do roślin o zielonych liściach, a do wysiewu używa się wyłącznie świeżych nasion herbaty chińskiej. Przy temperaturze 20-25 stopni kamelia zwykle kiełkuje w okresie od 2 do 4 tygodni. Krzew kamelia dobrze rośnie w temperaturze pokojowej i przy wysokiej wilgotności. Ważne jest regularne, umiarkowane podlewanie rośliny, które zapewni jej warunki zbliżone do naturalnych. Doniczkę z rośliną powinno postawić się na parapecie w nasłonecznionym miejscu. W lecie herbatę chińską warto wystawić na balkon bądź na taras. Roślina źle znosi niskie temperatury, dlatego przed końcem września należy ją spowrotem wnieść do domu. W okresie jesienno-zimowym herbacie chińskiej powinno się zapewnić temperaturę 10 stopni, gdyż jest to optymalna temperatura zimowania rośliny. Pierwsze liście herbaty chińskiej można zbierać z trzyletnich krzewów. Z liści kamelii przygotowuje się napar, który może być stosowany w celach leczniczych i profilaktycznych. Nie należy zalewać ich wrzącą wodą, aby nie dopuścić do zmniejszenia zawartości cennych substancji, takich jak aminokwasy czy witaminy.

Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?

Herbata chińska - właściwości zdrowotne

Herbata chińska jest rośliną bogatą w polifenole roślinne, zwłaszcza galusan epigalokatechiny określany w skrócie jako EGCG. Związki te wykazują silne właściwości przeciwutleniające przyczyniając się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu herbata chińska znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Jest szczególnie ceniona za swoje właściwości przeciwnowotworowe. Kamelia zmniejsza ryzyko wystąpienia wszystkich rodzajów nowotworów, a ponadto hamuje wzrost komórek rakowych nie uszkadzając zdrowych tkanek. Herbata chińska w swoim składzie zawiera również inne cenne substancje, takie jak aminokwasy, teaninę, chlorofil, pektyny oraz witaminy (np. witaminę C, E, z grupy B). Kamelia obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu ma korzystny wpływ na działanie układu krążenia, zapobiegając rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, a tym samym redukując ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Herbacie chińskiej przypisuje się właściwości przeciwbakteryjne. Roślina ta odpowiada za niszczenie bakterii wywołujących próchnicę zębów. Ponadto jest pomocna w zwalczaniu nieprzyjemnego i nieświeżego oddechu z ust. Dzięki zawartości fluoru i transferazy katechiny glukozylowej kamelia przeciwdziała powstawaniu ubytków w zębach. Herbata chińska wykazuje lekkie działanie pobudzające, moczopędne oraz reguluje procesy trawienne.

Sprawdź, czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia: 

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia. Źródło:  36,6

Herbata chińska - na odchudzanie

Herbata chińska jest skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie. Posiada właściwości nasilające termogenezę, dzięki czemu prowadzi do utleniania, a tym samym szybszego spalania tłuszczu. Ponadto, herbata chińska reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając jego wahaniom i nagłym napadom głodu prowadzącym do podjadania niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek.

Herbata chińska - zastosowanie

Herbata chińska w ziołolecznictwie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych wywołanych przez gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) oraz laseczkę woskową (Bacillus cereus). Kamelia jest stosowana także w kuracji reumatoidalnego zapalenia stawów oraz zaburzeń odporności towarzyszących zakażeniu wirusem HIV. Herbata chińska zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepicy i wykorzystywana jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał serca i udar mózgu. Napar z liści kamelii zalecany jest do płukania jamy ustnej, gdyż zapobiega grypie i stanom zapalnym gardła oraz działa przeciwpróchniczo. Herbata chińska jest skutecznym środkiem obniżającym poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Redukuje stan zapalny występujący przy nieswoistych chorobach jelit, takich jak choroba Leśniowskiego Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Kamelia znajduje zastosowanie jako środek chroniący wątrobę przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych, np. alkoholu. Jest także wykorzystywana w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka jelit, trzustki, okrężnicy i odbytnicy. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?