Polub nas na Facebooku
Czytasz: Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
menu
Polub nas na Facebooku

Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?

Kobieta, która bierze prysznic

Fot: bowie15 / gettyimages.com

Sposobów na wzmocnienie odporności organizmu jest bardzo dużo. Jednym z nich jest tzw. hartowanie organizmu. Na czym ono polega? Jak powinno zostać przeprowadzone, aby zadziałało?

Początek jesieni to start sezonu chorobowego. Większość z nas właśnie w tym okresie zaczyna łapać pierwsze infekcje. Jednym ze sposób na uniknięcie choroby jest hartowanie organizmu. Jeśli zostanie ono prawidłowo przeprowadzone może znacząco podnieść odporność organizmu i sprawić, że przestaniemy w sezonie łapać infekcje.

Hartowanie organizmu – co to jest?

Hartowanie organizmu to przyzwyczajanie organizmu do nie najlepszych warunków atmosferycznych i niskich temperatur. Polega ona za stopniowym oswajaniu ciała zimnem. Dzięki temu poprawia się nie tylko odporność organizmu, ale także funkcjonowanie całego organizmu. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że hartowanie organizmu będzie skuteczne tylko wtedy, gdy cały proces zostanie przeprowadzony prawidłowo.

Hartowanie organizmu – dlaczego warto hartować organizm?

Największą zaletą hartowania organizmu jest wzmocnienie odporności, ale nie tylko. Zimno łagodzi ból (zwłaszcza ten, który towarzyszy chorobie zwyrodnieniowej lub reumatyzmowi), pomaga obniżyć także poziom "złego" cholesterolu we krwi. Przebywanie w niskich temperaturach aktywuje wydzielanie adrenaliny. Wzrost jej stężenia w organizmie sprawia, że układ odpornościowy zaczyna wytwarzać więcej leukocytów (białych krwinek). Im więcej jest ich w organizmie tym lepiej radzi on sobie z infekcjami.

Doskonałym przykładem, jak skuteczne i korzystne dla zdrowia jest hartowanie organizmu są osoby, które morsują. Pływanie w zimnej wodzie wpływa korzystnie na układ krążenia, opóźnia starzenie się skóry, a także pomaga w leczeniu astmy.

Hartowanie organizmu – kto nie powinien się hartować?

Aby zacząć cały proces hartowania organizmu trzeba być całkowicie zdrowym. Przeciwwskazaniem są przede wszystkim nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa oraz niedowaga. Hartowanie można przeprowadzić niezależnie od wieku, najważniejsze jest to, aby cały proces przebiegał stopniowo i z odpowiednią regularnością. Warto zaznaczyć, że, aby poczuć różnicę i wzmocnić odporność wcale nie trzeba dochodzić do poziomu morsa.

Osoby, które mają wątpliwości czy mogą w ten sposób wzmocnić odporność organizmu powinny skonsultować się z lekarzem.

Jak morsowanie wpływa na działanie całego organizmu? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Morsy - jak kąpiel w zimnej wodzie wpływa na ciało? Źródło: 36,6

Hartowanie organizmu – jak powinno wyglądać?

Sposób na hartowanie organizmu jest wiele. Dobrą metodą jest przebywanie na świeżym powietrzu. Zima to dobry czas, aby zacząć się hartować. Spacerowanie, bieganie czy uprawianie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu to najlepsze co możemy dla siebie zrobić.

W sytuacji, gdy to nie przynosi żadnych rezultatów warto wychodzić na około 10 minut na powietrze bez ubrania. Należy pamiętać, aby nie przekroczyć tego czasu i o tym, aby być cały czas w ruchu. W przeciwnym razie może dojść do wychłodzenia organizmu.

Hartować można się także pod prysznicem. Jak? Wystarczy puszczać naprzemiennie zimną i ciepłą wodę. Takie kąpiele poprawiają krążenie, uelastyczniają skórę. Innym sposobem jest również moczenie stóp w zimnej wodzie. Można także chodzić boso brzegiem morza lub po prostu kąpać się w zimnej wodzie, tak samo, jak robią to morsy.

Dobrym sposobem jest także chodzenie boso po mieszkaniu wiosną i latem po trawie. Należy pamiętać, że cały czas trzeba być w ruchu. Warto również wietrzyć mieszkanie, co sprzyja nie tylko odporności, ale także poprawia jakość snu.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że na odporność organizmu składa się wiele czynników. Jednym z nich jest także dieta. Im bardziej urozmaicona i bogata w warzywa i owoce, tym sprawniej działa cały organizm, w tym układ immunologiczny. Warto o tym pamiętać nie tylko w sezonie infekcyjnym, ale przez cały rok. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
30
25
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?