Polub nas na Facebooku
Czytasz: Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Kobieta wybiera produkty w sklepie. Stoi i czyta etykiety.

Fot. vgajic / Getty Images

Guma gellan znajduje się na liście dozwolonych dodatków do żywności. Występuje w przetworach owocowych, takich jak dżemy, konfitury, marmolady i soki. Jest powszechnym składnikiem gotowych sosów i dressingów. Wykazuje działanie przeczyszczające, dlatego może wywoływać biegunki. 

Guma gellan zaliczana jest do grupy dodatków do żywności. Występuje w składzie napojów, soków, produktów mlecznych, a także niektórych kosmetyków. Guma gellan stosowana w zalecanych ilościach nie wykazuje szkodliwości, jednak w nadmiarze może doprowadzić do wystąpienia objawów niepożądanych.

Polecamy: Żywność GMO - znakowanie i produkty. Korzyści i zagrożenia związane z żywnością GMO

Guma gellan - czym jest?

Guma gellan jest dodatkiem do żywności oznaczanym symbolem E418 stosowanym w celu zapobiegania niepożądanym zmianom jakościowym dotyczącym tekstury produktu. Dodatek do żywności to każda substancja, która w normalnych warunkach nie jest spożywana sama jako żywność, a także nie jest stosowana jako typowy składnik żywności. Guma gellan odpowiada przede wszystkim za kształtowanie i zachowanie właściwej struktury i konsystencji określonego produktu żywnościowego. Stanowi naturalny polisacharyd (inaczej wielocukier, cukier złożony) otrzymywany ze skrobi w procesie fermentacji pod wpływem działania bakterii Pseudomonas elodea. Guma gellan znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdyż należy do:

  • emulgatorów - grupa dodatków spożywczych, których celem jest utworzenie lub utrzymanie jednorodnej emulsji, czyli mieszaniny dwóch lub więcej substancji,
  • stabilizatorów - substancje odpowiedzialne za utrzymanie właściwej i pożądanej struktury produktu,
  • zagęstników - związki o działaniu żelującym, pęczniejące w wodzie i zapewniające odpowiednią lepkość, kleistość i konsystencję produktów żywnościowych.

Guma gellan nie jest przyswajalna przez przewód pokarmowy człowieka. Została uznana za substancję nieszkodliwą dla zdrowia, dlatego dozwolone jest jej stosowanie w produktach spożywczych, a także w kosmetycznych i farmaceutycznych.

Gdzie jeszcze znajdziemy chemię w żywności? Co producenci dodają do jedzenia? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Guma gellan - jakie posiada właściwości?

Guma gellan ze względu na swoje właściwości żelujące, zagęszczające i stabilizujące znajduje się w składzie wielu produktów żywnościowych. Jest rozpuszczalna w wodzie, a po zgęstnieniu może wytrzymywać działanie ciepła. Przy niższych temperaturach guma gellan tężeje i przybiera postać mocnego żelu, który można poddawać działaniu wysokich temperatur. Żele otrzymywane przy pomocy gumy gellan są bardzo elastyczne, zwarte, podatne na krojenie, a ponadto cechują się wysoką przezroczystością i przyjemnym zapachem. Gumie gellan przypisuje się działanie poprawiające wygląd, zapach i smak produktu. Guma gellan jest odporna na zamrażanie i rozmrażanie, dlatego nierzadko dodawana jest do lodów.

Guma gellan - zastosowanie w żywności i kosmetyce

Guma gellan stanowi powszechny dodatek do galaretek, produktów mlecznych, dressingów, dżemów, marmolad, sosów i soków. Wykorzystywana jest w produkcji napojów bezalkoholowych oraz mleczka sojowego. Guma gellan znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Stosowana jest jako dodatek do produktów przeznaczonych do codziennej pielęgnacji włosów i skóry. Guma gellan jest składnikiem past do zębów, maseczek do twarzy oraz mleczek kosmetycznych. Ma również zastosowanie farmaceutyczne, np. do syropów o właściwościach wzmacniających. Wykorzystywana jest również w mikrobiologii jako składnik podłoża do hodowli bakterii.

Guma gellan - możliwe działanie na zdrowie

Guma gellan jest substancją, która może przyczynić się do poprawy perystaltyki jelit, a tym samym ułatwić procesy trawienne i zapobiegać uciążliwym zaparciom. Ten powszechnie stosowany dodatek do żywności reguluje drożność jelit oraz wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn osadzonych na jego ścianach. Guma gellan posiada właściwości spowalniające absorpcję (inaczej wchłanianie) cukru, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Guma gellan - czy może być szkodliwa?

Guma gellan została zakwalifikowana do substancji bezpiecznych dla zdrowia człowieka, jednak spożyta w nadmiarze może doprowadzić do pewnych objawów niepożądanych. Wykazuje właściwości przeczyszczające, dlatego jednym z możliwych następstw jest wystąpienie biegunek. Guma gellan nie jest trawiona przez przewód pokarmowy człowieka, dlatego jej nadmierne ilości mogą doprowadzić do uciążliwych wzdęć. Aktualnie nie ma jednak jednoznacznej informacji i danych o dozwolonej i bezpiecznej w stosowaniu dawce gumy gellan. Z tego powodu guma gellan do produktów żywnościowych, kosmetycznych i farmaceutycznych dodawana jest w niewielkich ilościach. 

Zobacz film: Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych

Czy stawiasz na żywność ekologiczną, wolną od substancji chemicznych?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
3
Polecamy
Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie.
Wpływ gumy arabskiej na zdrowie
Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie. Wpływ gumy arabskiej na zdrowie TVN zdrowie
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach.
Zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie  TVN zdrowie
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie.
Źródła syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty