Grzybica jelit najczęściej dotyczy osób, które zmagają się z obniżoną odpornością. Dlatego na zagrzybienie układu pokarmowego powinni uważać chorzy na HIV, a także cukrzycę. W celu ustalenia choroby niezbędne jest przeprowadzenie badań, aby dobrać odpowiednie leki.
Grzybica jelit – charakterystyka i przyczyny
Grzybica jelit, a konkretnie najczęściej spotykana forma tego schorzenia, czyli grzybica jelita grubego, bywa również określana mianem kandydozy lub drożdżycy. Alternatywne nazwy ściśle wskazują na pochodzenie grzyba, który odpowiada za rozwój choroby. Pochodzi on z gatunku drożdżaków, które należą do grupy Candida albicans. Odpowiada za większość grzybic, które dotykają ludzki organizm zarówno wewnątrz, jak i w obrębie samej powierzchni skóry.
Candida albicans występuje u niemal 80% ludzkości – u zdrowych osób jest naturalną częścią integralną fizjologicznej flory układu pokarmowego. W jelicie pomieszkuje w niewielkich ilościach, natomiast kiedy dojdzie do jakiegokolwiek zaburzenia pracy tej części organizmu i zaburzeń w zakresie naturalnej flory jelitowej, może namnożyć się i spowodować stan chorobowy.
Ryzyko zakażenia grzybem z gatunku Candida albicans jest wyższe u osób, które naturalnie wykazują zmniejszoną odporność lub zaburzenia flory układu pokarmowego pod względem jej składu.
Zaburzenie mikroflory w jelitach, zwłaszcza w jelicie grubym, może nastąpić na skutek wielu innych nieprawidłowości – jedną z nich jest spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prostych, których głównymi źródłami są słodycze, jednak do tego stanu może się przyczynić także jedzenie nadwyżki cukrów złożonych. Ponadto są one trawione i wchłaniają się nieprawidłowo, jeśli pokarm nie jest dokładnie przeżuwany i rozgryzany, a następnie jest zbyt szybko połykany, co uniemożliwia dokonanie wstępnego trawienia przy pomocy śliny.
Zachorowanie na grzybicę może nastąpić także po okresie przedłużonej terapii antybiotykami lub po zabiegach operacyjnych. Antybiotyki wpływają na stopień redukcji flory bakteryjnej jelit, której zadaniem z natury jest ochrona przed rozwojem grzybów.
Choroby również mają wpływ na zagrzybienie jelit. Zaliczane są do nich nowotwory, choroby zakaźne (wirusowe i bakteryjne), hematologiczne, a także niewydolność gruczołów przytarczycowych, cukrzyca i toczeń.
Grzybica jelit – objawy
Grzybica jelit ma dosyć niecharakterystyczne objawy – jeżeli nie wystąpią wszystkie, można na ich podstawie pomylić ją ze zwykłą niestrawnością bądź grypą jelitową.
O grzybicy jelita grubego świadczy występowanie nudności i wymiotów, a także biegunek o bardzo rozwodnionej konsystencji naprzemiennie z zatwardzeniem i zaparciami. To z kolei wiąże się znacząco z powstawaniem wzdęć, które występują jako efekt pojawiania się gazów będących rezultatem fermentacji alkoholowej grzybów – fermentują one podobnie jak zwykłe drożdże. Stolec przy grzybicy jelit posiada sporą zawartość śluzu.
Grzybica całego układu pokarmowego objawia się dodatkowo poprzez wysypkę, opryszczkę, spierzchnięcie ust i biały nalot na języku. Niekiedy zmienia się także masa ciała – następuje jej nieprawidłowy wzrost lub spadek. Mogą wystąpić alergie pokarmowe, nietolerancja laktozy i glutenu, wzmożone łaknienie – zwłaszcza w przypadku słodyczy. Zdarzają się również stany depresyjne, bóle głowy i stawów, gorączka, problemy z koncentracją, przewlekłe stany zmęczenia, a nawet zakażenia układu moczowego.
Grzybica jelit – diagnostyka, badania
Aby rozpoznać grzybicę jelit, należy wykonać podstawowe badania, takie jak badanie endoskopowe z pobraniem próbek zmian chorobowych. Grzyb uwidacznia się poprzez obserwację mikroskopową wycinków i hodowlę szczepu w warunkach laboratoryjnych. Określenie rodzaju grzyba jest podstawą do określenia sposobu leczenia.
Grzybica jelit – leczenie i dieta
Grzybica jelit to choroba, którą można leczyć miejscowo przy pomocy konkretnych leków atakujących dany rodzaj grzyba. Substancje lecznicze, jakie stosowane są w tym schorzeniu, to głównie nystatyna, klotrimazol oraz flukonazol, najczęściej zaś – amfoterycyna B.
Leczenie grzybicy jelit ziołami jest nieskuteczne. Aby uchronić się przed jej pojawianiem się, należy wprowadzić zmiany w codziennym jadłospisie. Dieta przy grzybicy jelit powinna być bogata w warzywa i produkty białkowe. Należy wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie. Niezbędne jest wyeliminowanie cukrów, mąki pszennej i serów pleśniowych.