Grupy krwi wykształciły się u ludzi przed tysiącami lat jako odpowiedź na ich zróżnicowany tryb życia i sposób odżywiania. Pierwotnie wszyscy mieli krew typu 0. Homo sapiens żywił się głównie mięsem, a w poszukiwaniu terenów łownych zasiedlał nowe obszary. Z czasem przyrost ludności i jej ekspansja terytorialna doprowadziły do spadku liczebności zwierząt. Człowiek musiał znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zajęło się więc uprawą roślin, co skłoniło ich do zmiany trybu życia na osiadły.
- U plemion żywiących się głównie pokarmem roślinnym wykształciła się grupa krwi A.
- Grupa krwi B powstała u koczowników, którzy wskutek emigracji trafili do umiarkowanych stref klimatycznych z najbardziej gorących obszarów Ziemi. Początkowo żywili się głównie mięsem udomowionych zwierząt i produktami mlecznymi, a osiedliwszy się na nowych terenach, wzbogacili dietę o pokarmy roślinne.
Najrzadszą grupą krwi jest AB, będąca połączeniem kodu genetycznego osób z grupami A i B.
Przez wiele lat odkrycia naukowców wskazywały na to, że różnice w budowie krwi mają kluczowe znaczenie jedynie w przypadku konieczności jej transfuzji. W 1996 r. amerykański badacz Peter J. D'Adamo opublikował bestsellerową książkę "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", w której przekonuje, że grupa krwi powinna być podstawą doboru diety, opartej na produktach, które organizm najlepiej przyswaja. Pokarmy, do których spożycia człowiek nie jest genetycznie przystosowany, utrudniają proces trawienia, powodują choroby układu pokarmowego i nadwagę.
Grupa krwi A - charakterystyka
Potomkowie pierwotnych plemion rolniczych to ludzie, którzy mają powolną przemianę materii i bardzo wrażliwy układ pokarmowy, przystosowany głównie do spożywania świeżych, nieprzetworzonych pokarmów pochodzenia roślinnego. Produkuje on stosunkowo niewiele kwasu żołądkowego, skutkiem czego trawienie białka zwierzęcego jest bardzo obciążające dla organizmu. Rezygnując z niego, należy uzupełniać dietę białkiem roślinnym, a także produktami, które są źródłem żelaza i witamin z grupy B. Ponieważ ludzie z grupą krwi A mają skłonność do przybierania na wadze, powinni spożywać częste, regularne, niewielkie, starannie skomponowane posiłki, unikając mieszania pokarmów różnego typu. Stosunkowo niską odporność warto wzmacniać pożywieniem bogatym w witaminy i składniki mineralne.
Dieta dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi A słabo trawią mięso, a w długim procesie jego trawienia wyzwalają się toksyny. Już w jelitach mogą rozpocząć się szkodliwe procesy gnilne. Mięso jest magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, dlatego najlepiej go unikać, a w ostateczności jeść duszone lub gotowane. Dla przedstawicieli grupy krwi A lepiej przyswajalnym białkiem zwierzęcym jest mięso ryb, które w dodatku jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych.
W diecie grupy krwi A nie jest wskazany nabiał, również słabo trawiony i wywołujący niekorzystne reakcje insulinowe, które spowalniają metabolizm pozostałych składników odżywczych. Nasycone tłuszcze zawarte w produktach mlecznych mogą upośledzać pracę serca, prowadzić do cukrzycy i otyłości, na które osoby z grupą krwi A są szczególnie narażone. Ponadto nabiał zwiększa ilość wydzielanego śluzu, co wywołuje infekcje, alergie i inne problemy związane z układem oddechowym. Dla ludzi z grupą A neutralnymi produktami są jedynie kefiry, jogurty, maślanki czy niskotłuszczowa śmietana.
Produkty zbożowe mogą być spożywane przez posiadaczy grupy krwi A bez przeszkód, choć powinni oni ograniczać jedzenie pszenicy. Nadmiernie zakwasza ona tkankę mięśniową i utrudnia utylizację kalorii. Najkorzystniejsze dla organizmu zboża to gryka, owies, amarantus, kukurydza, ryż. Osoby z grupą krwi A mogą jeść pieczywo, kaszę, makarony, pamiętając, że najzdrowsze dla nich są produkty nisko przetworzone (np. makaron pełnoziarnisty).
Zobacz też: Dieta owsiankowa
Ludzie z grupą krwi A nie potrzebują spożywać wiele tłuszczu, ale niektóre oleje roślinne (oliwa z oliwek czy olej z siemienia lnianego) wspomagają metabolizm, zapobiegają zatrzymywaniu płynów w organizmie i wpływają na obniżenie cholesterolu. Podstawę diety grupy krwi A stanowią warzywa i owoce, które dostarczają witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Wzmacniają odporność organizmu, neutralizują nadmierne zakwaszenie, chronią przed wieloma chorobami (m.in. nowotworowymi), wspomagają trawienie, przyspieszając perystaltykę jelit. Długą listę wskazanych warzyw i owoców można wzbogacać o zioła i przyprawy, które także działają korzystnie na układ odpornościowy.
Co wiesz na temat krwi? Odpowiedz na nasze pytania i sprawdź swoją wiedzę!
Zobacz też: Dieta dr Dąbrowskiej - warzywna
Ważne miejsce w jadłospisie osób z grupą krwi A powinny zajmować rośliny strączkowe, które - jako bogate źródło białka - są alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Szczególnie wskazane jest jedzenie soi i jej przetworów, ponieważ są one szybko metabolizowane, wspomagają trawienie i hamują procesy rozwoju komórek nowotworowych.
BIBLIOGRAFIA
"Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", dr Peter J. D'Adamo i Catherine Whitney