Polub nas na Facebooku
Czytasz: Goździki i ich zaskakujące właściwości zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

Goździki i ich zaskakujące właściwości zdrowotne

Getty Images

Ich zapach jest synonimem świąt Bożego Narodzenia, a bogactwo właściwości zdrowotnych zadziwia. Co zawiera i jak działa najpopularniejsza przyprawa grudnia? Dowiedz się więcej o fenomenie goździków.


Goździki typowo zimową przyprawą. Jakie mają właściwości? Źródło: Agencja TVN

Goździki ich niesamowite właściwości zdrowotne

1.    Działają antynowotworowo

Goździki zawierają eugenol, witaminy A i C, czyli składniki o bardzo silnych w właściwościach antyoksydacyjnych. Ich codzienna obecność w diecie zapobiega powstawaniu nowotworów, spowalnia procesy starzenia się organizmu, zwłaszcza skóry. Zmniejsza także ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia, chorób zwyrodnieniowych mózgu, a nawet Alzheimera i Parkinsona! Wystarczy, że każdego dnia dodasz kilka goździków do herbaty.

2.    Zwalczają i łagodzą ból

Eugenol, czyli oleisty związek zapachowy, który także występuje w cynamonie posiada właściwości przeciwbólowe. Jego działanie można porównać do aromaterapii, bo działa rozluźniająco i znieczulająco. Z tego powodu jest także stosowana przy bólu zębów, ponieważ trzymane w ustach przyprawa  uśmierza bóle zębów. Doskonale się także sprawdza w bólach głowy.

3.    Wzmacniają odporność

Goździki mają także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, więc wspierają organizm w walce z infekcjami i wirusami. Dla przykładu, rozgryzanie i żucie goździków zapobiega rozwojowi zapalenia gardła, pomagają na kaszel i udrażniają zatkany nos.

4.    Zabijają grzyby

Grzybiczne zapalenia skóry, paznokci, błon śluzowych i grzybicę stóp także można leczyć za pomocą goździków. Zalecane jest picie herbaty z goździków lub smarowanie zmienionych miejsc olejkiem goździkowym.

5.    Stabilizują poziom cukru w organizmie

Goździki zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ wspomagają produkcję insuliny i obniżają poziom cukru we krwi. Wystarczy, że dodasz kilka goździków do ulubionej herbaty lub naparu z ziół.

6.    Stabilizują poziom cholesterolu

Gospodarka lipidowa także korzysta ze zbawiennego działania goździków, ponieważ przyprawa obniża ilość „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a jednocześnie stabilizuje poziom „dobrego” cholesterolu w organizmie.

7.    Wspomagają trawienie

Goździki posiadają także korzystne właściwości dla układu pokarmowego. Wspierają żołądek w produkcji kwasu solnego, poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wydalanie gazów z organizmu. Zapobiegają także niestrawności i wzdęciom, więc warto dodać goździki do ciężkostrawnych potraw, jak np. pieczone mięsa, bigosu, czy zupy fasolowej.

8.    Odświeżają oddech

Działanie antyseptyczne i olejki zawarte w goździkach sprawiają, że skutecznie odświeżają oddech. Ich przeżuwanie niweluje nieprzyjemny zapach w ustach. Goździki, podobnie jak jabłka są naturalnym i szybkim sposobem na to, by wyeliminować używanie gum do żucia.

Przeczytaj także: Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu

Zobacz: Cynamon i jego cudowne właściwości

Cynamon i jego cudowne właściwości. Źródło: Agencja TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
79
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni