Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowy przepis na pyszne danie
menu
Polub nas na Facebooku

Gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowy przepis na pyszne danie

Gołąbki zawinięte w kapustę.

Fot. arfo / Getty Images

Gołąbki z kaszą gryczaną to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych, znanych nam z mięsnego składu i dość ciężkiego pomidorowego sosu. Gołąbki z kaszy gryczanej są zdrowe, pyszne i świetnie sprawdzą się u fanów grzybów, bowiem to właśnie z nimi smakują najlepiej. 

Gołąbki to potrawa, którą można przyrządzić według własnych upodobań. Do dania można dodać ulubione warzywa, można je przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Liczba możliwości jest bardzo duża – dzisiaj poznajcie przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami, z którymi kasza świetnie się komponuje.

Kcal (100 g)75
Białko
4.07 
Tłuszcze0.76
Węglowodany11.5
Błonnik3.4

Składniki:

  • 2 średnie kapusty włoskie
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 500 g cebuli
  • kilka garści suszonych grzybów – w zależności od upodobań
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka płatków owsianych/ryżowych/gryczanych/jaglanych
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

  1. Grzyby włóż do garnka, zalej wrzątkiem i pozostaw na noc, żeby napęczniały. Można także zmielić je na sucho na proszek i dodać od razu do kaszy. Następnie grzyby należy ugotować, wyłowić z wywaru i dodać do kaszy (nie wylewaj wywaru!).
  2. Kapustę (bez głąba i z ponacinanymi liśćmi u podstawy) zanurz we wrzątku – wyjmij, obierz miękkie liście i zanurz ponownie. Znowu obierz miękkie liście – powtarzaj czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  3. Podsmaż na oleju cebulę i pieczarki.
  4. Kaszę ugotuj na wywarze grzybowym lub bulionie warzywnym.
  5. Przestudzoną kaszę zmieszaj z cebulą, płatkami, pieczarkami i grzybami suszonymi. Dopraw do smaku.
  6. Tak uzyskany farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Wkładaj je do garnka potem zalej wodą do połowy wysokości naczynia i duś minimum przez godzinę.

Gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów świetnie komponują się z sosem grzybowym!

Właściwości kaszy gryczanej

Z gryki wytwarza się kilka rodzajów kasz, które nie zakwaszają organizmu, są świetnym źródłem białka (nawet 16 proc.) i nie zawierają glutenu. W 100 g kaszy gryczanej niepalonej znajdziemy 336 kcal oraz aż 5,9 g błonnika pokarmowego. Bardziej wartościowa jest kasza gryczana niepalona, gdyż ta palona w procesie podgrzewania traci część składników mineralnych na rzecz bardziej wyrazistego smaku.

Kasza gryczana niepalona to bogactwo witamin z grupy B, magnezu, fosforu, potasu, cynku i manganu. Znajdziemy w niej także żelazo, selen, bor, jod, kobalt oraz spore ilości polifenoli (3-flawonole, rutyna, katechina czy kwasy fenolowe), które są silnymi przeciwutleniaczami i usuwają wolne rodniki z organizmu, chronią układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają rozwojowi raka.

Błonnik pokarmowy zawarty w kaszy gryczanej pozytywnie wpływa na pracę jelit, pomaga zwalczyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia odporność. Z kolei wspomniane witaminy z grupy B (głównie B1, B2, P i PP) usprawniają pracę układu nerwowego.

Składniki zawarte w kaszy gryczanej są wykorzystywane w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, otyłości, problemów z układem trawiennym (zaparć), chorób nowotworowych oraz cukrzycy i podwyższonego poziomu cholesterolu.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną należy zalać wrzącą wodą w odpowiednich proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody i gotować około 15 minut pod przykryciem. Świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik kotletów warzywnych czy dodatek do obiadu. 

Zobacz, czym różni się kasza gryczana od quinoa:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
12
0
Polecamy
Jak zrobić idealne gołąbki?
Sekret zdradza Mikołaj Rey
Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey Dzień Dobry TVN
Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny 
Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny  TVN zdrowie
Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych.
Przepis na pyszny obiad
Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad Dzień Dobry TVN
Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny
Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby