Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowy przepis na pyszne danie
menu
Polub nas na Facebooku

Gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowy przepis na pyszne danie

Gołąbki zawinięte w kapustę.

Fot. arfo / Getty Images

Gołąbki z kaszą gryczaną to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych, znanych nam z mięsnego składu i dość ciężkiego pomidorowego sosu. Gołąbki z kaszy gryczanej są zdrowe, pyszne i świetnie sprawdzą się u fanów grzybów, bowiem to właśnie z nimi smakują najlepiej. 

Gołąbki to potrawa, którą można przyrządzić według własnych upodobań. Do dania można dodać ulubione warzywa, można je przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Liczba możliwości jest bardzo duża – dzisiaj poznajcie przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami, z którymi kasza świetnie się komponuje.

Kcal (100 g)75
Białko
4.07 
Tłuszcze0.76
Węglowodany11.5
Błonnik3.4

Składniki:

  • 2 średnie kapusty włoskie
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 500 g cebuli
  • kilka garści suszonych grzybów – w zależności od upodobań
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka płatków owsianych/ryżowych/gryczanych/jaglanych
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

  1. Grzyby włóż do garnka, zalej wrzątkiem i pozostaw na noc, żeby napęczniały. Można także zmielić je na sucho na proszek i dodać od razu do kaszy. Następnie grzyby należy ugotować, wyłowić z wywaru i dodać do kaszy (nie wylewaj wywaru!).
  2. Kapustę (bez głąba i z ponacinanymi liśćmi u podstawy) zanurz we wrzątku – wyjmij, obierz miękkie liście i zanurz ponownie. Znowu obierz miękkie liście – powtarzaj czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  3. Podsmaż na oleju cebulę i pieczarki.
  4. Kaszę ugotuj na wywarze grzybowym lub bulionie warzywnym.
  5. Przestudzoną kaszę zmieszaj z cebulą, płatkami, pieczarkami i grzybami suszonymi. Dopraw do smaku.
  6. Tak uzyskany farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki. Wkładaj je do garnka potem zalej wodą do połowy wysokości naczynia i duś minimum przez godzinę.

Gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów świetnie komponują się z sosem grzybowym!

Właściwości kaszy gryczanej

Z gryki wytwarza się kilka rodzajów kasz, które nie zakwaszają organizmu, są świetnym źródłem białka (nawet 16 proc.) i nie zawierają glutenu. W 100 g kaszy gryczanej niepalonej znajdziemy 336 kcal oraz aż 5,9 g błonnika pokarmowego. Bardziej wartościowa jest kasza gryczana niepalona, gdyż ta palona w procesie podgrzewania traci część składników mineralnych na rzecz bardziej wyrazistego smaku.

Kasza gryczana niepalona to bogactwo witamin z grupy B, magnezu, fosforu, potasu, cynku i manganu. Znajdziemy w niej także żelazo, selen, bor, jod, kobalt oraz spore ilości polifenoli (3-flawonole, rutyna, katechina czy kwasy fenolowe), które są silnymi przeciwutleniaczami i usuwają wolne rodniki z organizmu, chronią układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają rozwojowi raka.

Błonnik pokarmowy zawarty w kaszy gryczanej pozytywnie wpływa na pracę jelit, pomaga zwalczyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia odporność. Z kolei wspomniane witaminy z grupy B (głównie B1, B2, P i PP) usprawniają pracę układu nerwowego.

Składniki zawarte w kaszy gryczanej są wykorzystywane w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, otyłości, problemów z układem trawiennym (zaparć), chorób nowotworowych oraz cukrzycy i podwyższonego poziomu cholesterolu.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną należy zalać wrzącą wodą w odpowiednich proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody i gotować około 15 minut pod przykryciem. Świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik kotletów warzywnych czy dodatek do obiadu. 

Zobacz, czym różni się kasza gryczana od quinoa:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
12
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?