Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?
menu
Polub nas na Facebooku

Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?

kiszona kapusta

Fot.: zeleno / Getty Images

Sok z kapusty białej, niezależnie czy pozyskiwany ze świeżej, czy z kiszonej, ma właściwości zdrowotne. Opóźnia procesy starzenia, wspiera działanie układu pokarmowego, zapobiega chorobie wrzodowej i chorobom nowotworowym. Sok z kapusty można przygotować samodzielnie.

Badania naukowe wykazały, że gotowanie wpływa na ilość związków stanowiących o właściwościach zdrowotnych kapusty. Gotowanie surowej kapusty zwiększa właściwości przeciwutleniające polifenoli, a gotowanie kapusty kiszonej – zmniejsza je.

Sok z kapusty: właściwości soku z kapusty kiszonej i surowej

Sok z kapusty białej zawiera duże ilości antyoksydantów, w tym witamin C, E, karotenoidów, glukozynolanów, a także polifenoli. Badania wykazały, że zawartość związków bioaktywnych może być różna w poszczególnych odmianach, np. sok z kapusty pekińskiej i sok z kapusty czerwonej może mieć zbliżone, ale jednak nieco inne proporcje poszczególnych witamin i innych składników.

Zobacz film: Kiszona kapusta królowa każdej pory roku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Różnice te dotyczą także kapusty białej świeżej i kiszonej – ich właściwości prozdrowotne są podobne, mimo to często stosuje się je inaczej.

Sok z kapusty surowej można pić w ramach profilaktyki zdrowotnej – chemoprewencji nowotworowej (dzięki zawartości glukozynolanów, przeciwutleniaczy i polifenoli), a także w celu wzmocnienia odporności organizmu na infekcje. Sok z kapusty na raka piersi, płuc, prostaty i żołądka działa zapobiegawczo, jeśli jest stosowany regularnie przez długi czas.

Sok z kapusty na żołądek i jelita wpływa dobroczynnie, usprawnia i reguluje pracę układu pokarmowego. W medycynie ludowej stosuje się sok z kapusty na zaparcia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i polifenoli ma on też pozytywny wpływ na cerę. Może opóźniać procesy starzenia, uelastyczniać cerę i wspomagać jej regenerację.

Sok z kapusty świeżej właściwości przeciwzapalne zawdzięcza witaminie U oraz glukozynolanom. Ten roślinny napój może łagodzić bóle głowy, wspomagać organizm w detoksykacji oraz wspierać działanie układu sercowo-naczyniowego (dzięki zawartości potasu).

A czy sok z kapusty kiszonej jest zdrowy? Doraźnie sok z kapusty kiszonej szczególnie polecany jest do picia w celach regeneracji organizmu po zatruciu alkoholowym (czyli na kaca). Sok z kapusty kiszonej na kaca działa dlatego, że wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, chroni wątrobę, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Może być stosowany także jako napój zawierający naturalne probiotyki podczas zatruć pokarmowych czy w trakcie i po kuracji antybiotykowej.

Co daje jedzenie kiszonek? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Na co jest dobry sok z kapusty kiszonej pity regularnie? Działanie soku z kapusty na układ pokarmowy to nie tylko odbudowa naturalnej flory bakteryjnej, to także:

  • poprawa trawienia,
  • prewencja wydzielania nadmiernych ilości soków żołądkowych – sok z kapusty na refluks działa także stosowany doraźnie,
  • ochrona wątroby,
  • wspomagania leczenie choroby wrzodowej – sok z kapusty na wrzody działa dlatego, że zmniejsza produkcję soków żołądkowych,
  • prewencja i wspomaganie leczenia chorób pasożytniczych – sok z kapusty na robaki działa dlatego, że ma niskie pH, którego nie lubią pasożyty.

Sok z kapusty kiszonej właściwości lecznicze ma dzięki witaminom i minerałom zawartym w świeżej kapuście oraz bakteriom i odczynowi, które zyskuje po zakiszeniu. Warto pić sok z kapusty kiszonej w ciąży.

Zobacz film:Sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem. Źródło: X-Bank Gallery

Czy sok z kapusty odchudza? Sok z kapusty kiszonej na odchudzanie

Sok z kapusty kiszonej działanie odchudzające łączy z ochroną układu pokarmowego. Odchudzanie przyspiesza także dlatego, że niweluje zakwaszenie organizmu, czyli ogranicza wysiłek, jaki organizm musi podjąć, by usunąć toksyny i zachować prawidłowe pH. Działa też przeczyszczająco, dlatego sok z kapusty na odchudzanie powinien być stosowany z umiarem, by nie doprowadzić do odwodnienia.

Jak zrobić sok z kapusty białej świeżej i kiszonej? Metody pozyskiwania

Najlepiej pić sok z kapusty z wyciskarki, ale tańszą opcją jest robienie soku z kapusty w sokowirówce. Jeśli jednak i to urządzenie jest poza zasięgiem, sok z kapusty można zrobić przy użyciu blendera i sitka. Jak zrobić sok z kapusty świeżej? Wystarczy z główki usunąć kaczan, pokroić ją na mniejsze części i zmiksować z wodą na drobno, a następnie przecedzić przez drobne sitko. Sok z kapusty należy pić świeży.

Co można kisić? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Co nadaje się do kiszenia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak zrobić sok z kapusty kiszonej? Po rozdrobnieniu kapusty soku nie odcedza się, tylko dodaje do niego podwójną porcję wody i łyżeczkę soli. Potem trzeba przelać go do wyparzonego i osuszonego słoika. Sok z kapusty należy ostawić na około 72 godziny w temperaturze pokojowej, po tym czasie powinien się ukisić.

Jak pić sok z kapusty, by działał? Dawkowanie soku z kapusty i pory picia

Sok z kapusty na czczo i pity po kolacji poprawia odporność oraz wspiera florę bakteryjną w jelitach. Można też pić sok z kapusty na czczo, a potem jeszcze 3-4 razy w ciągu dnia po 100 do 200 mililitrów. Wówczas zapobiega chorobom i opóźnia procesy starzenia.

Można kupić też liofilizowany sok z kapusty (w tabletkach). Jego dawkowanie powinno być zgodne z instrukcjami producenta podanymi na opakowaniu.

Zobacz film: Warzywa z ziemi włoskiej do Polski. Źródło: Wiem co jem.

Bibliografia:

1. B. Kusznierewicz, A. Piasek, J. Lewandowska, A. Śmiechowska, A. Bartoszek, Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), s. 20-34; materiał dostępny jest pod linkiem.

2. R. Korzeniowska-Ginter, M. Grużyńska, Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(3), s. 639-641; materiał dostępny jest pod linkiem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
531
15
Komentarze (1)
taxidriver202
Kisi się Kapustę 10-14 dni a nie 33 dni sierotko
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?