Wyróżnia się wiele rodzajów głodówek leczniczych. W trakcie niektórych pije się niegazowaną wodę z jak najmniejszą ilością minerałów. Inne to krótkie głodówki bez picia. Są też takie, podczas których oprócz wody pije się swój odfiltrowany mocz.
Głodówka lecznicza - charakterystyka
W trakcie głodówki leczniczej organizm nie musi trawić pokarmu. Dzięki temu ma możliwość szybszego i pełniejszego usunięcia produktów zbędnych przemiany materii: złogów w jelitach, a także obumarłych i chorych komórek. Układ pokarmowy po zastosowaniu głodówki działa zdecydowanie sprawniej. Tego typu oczyszczanie trwa od jednego dnia nawet do 6 tygodni. Często stosowane są głodówki 3-dniowe, 10-dniowe, a nawet 21-dniowe. Zaleca się, aby dieta powyżej 7 dni została skonsultowana z lekarzem. Głodówka lecznicza jest pomocna m.in. przy dolegliwościach związanych z brakiem ruchu i nieprawidłowym odżywianiem. Można ją stosować u osób z nadwagą, zaburzeniami przemiany materii, chorobą wrzodową, cukrzycą, alergią, zapaleniem stawów, anemią, kamicami, astmą, a także chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca i nadciśnienie. Zmniejsza także cellulit. Przeciwwskazaniem do podjęcia głodówki jest ciąża, karmienie piersią, gruźlica oraz przechodzenie okresu rekonwalescencji. Nie mogą jej stosować także osoby starsze, dzieci i młodzież.
Do głodówki dobrze jest się przygotować - nawet 2 tygodnie wcześniej. Trzeba ograniczyć bądź wykluczyć z diety nabiał, mięso i słodycze, a także kawę i mocną herbatę. Zamiast nich można pić wodę, napary i herbatki ziołowe oraz wywary z warzyw i świeże soki warzywne oraz owocowe. 7 dni przed podjęciem diety trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia mięso oraz nabiału.
Podstawą posiłków są warzywa i owoce. Dodatkowo wprowadza się kasze i pieczywo razowe. Konieczne jest picie świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw. Ma to na celu dostarczenie dużej ilości witamin i minerałów do organizmu. Na dzień przed rozpoczęciem głodówki nie można jeść gotowanych potraw. Najlepiej sięgać po świeże i suszone owoce, warzywa w formie surówek z ziołami i oliwą, a także dużą ilość cytrusów.Głodówka lecznicza - efekty
Efekty głodówki leczniczej to detoksykacja i oczyszczenie organizmu. Kiedy nie musi on trawić jedzenia, w krwi i limfie zachodzą procesy usuwania toksyn. Zarówno tkanki płynne, jak i narządy: nerki, pęcherz, okrężnica, skóra i zatoki, są uwalniane od szkodliwych i niepotrzebnych substancji. Są one zanieczyszczane przez żywność z zawartością glutenu, cukru, nabiału, białka zwierzęcego, alkoholu oraz kofeiny. Toksyny powstają także, kiedy je się wysokoprzetworzone produkty. Głodówka oczyszcza też jelita z produktów przemiany materii, które są zbędne. Regularnie stosowana detoksykacja może być stosowana profilaktycznie w chorobach serca. Rezygnacja z jedzenia na pewien czas pozwala też zmniejszyć bądź pozbyć się problemów ze snem i bezsenności. Głodówka dodaje energii, usuwa obrzęki i likwiduje bóle głowy. Pomaga też przy kłopotach z cerą, takich jak egzemy i wysypki. Mogą ją stosować również osoby, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego: niestrawność, spowolniony metabolizm i zaparcia. Są to niektóre z objawów dużej ilości toksyn w organizmie.
Wady głodówki leczniczej
Głodówka lecznicza ma niestety wady. Jest to m.in. osłabienie organizmu, które zmniejsza odporność i zwiększa ryzyko pojawienia się infekcji lub chorób. W trakcie stosowania tej diety traci się tkankę tłuszczową, ale także masę mięśniową. Rezygnacja z jedzenia czasem powoduje niedobór mikroelementów i witamin. Nie każdy będzie dobrze tolerował głodówkę. Może ona powodować bóle i zawroty głowy oraz dolegliwości ze strony układu kostnego. Niekiedy pojawiają się też ropne wypryski na skórze. Czwartego dnia głodówki można zaobserwować intensywną, nieprzyjemną woń moczu i potu. Czasem występują też wahania nastroju. Te objawy są sygnałem oczyszczania się organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują po czterech dniach. Wtedy wiele osób zauważa u siebie jasność umysłu. Odczuwają też przyjemną lekkość spowodowaną detoksykacją. Po tym czasie cera wygląda zdecydowanie lepiej. Dodatkowo wyostrzają się zmysły: głównie smak oraz węch.
Głodówka lecznicza - odchudzanie
Głodówka lecznicza nie może być stosowana jako dieta odchudzająca. Ubytek kilogramów jest raczej efektem ubocznym rezygnacji z posiłków. Niedostarczanie jedzenia do organizmu powoduje jednak zmniejszenie tempa przemiany materii. Głodówka stosowana częściej niż raz w miesiącu zdecydowanie spowalnia proces spalania tłuszczu. Metabolizm zwalnia, co w dłuższym okresie nie jest korzystne i powoduje tycie. Organizm magazynuje bowiem dostarczany pokarm, który odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Niektórzy twierdzą, że przy stosowaniu zbilansowanej diety składającej się z 4-5 posiłków nie trzeba podejmować głodówek. Dzieje się tak, ponieważ organizm usuwa toksyny i resztki pokarmowe na bieżąco.