Polub nas na Facebooku
Czytasz: Głodówka lecznicza: kto może ją stosować, jakie daje efekty i czy można na niej schudnąć?
menu
Polub nas na Facebooku

Głodówka lecznicza: kto może ją stosować, jakie daje efekty i czy można na niej schudnąć?

Kobieta mierzy swoje udo

Fot: alex.pin / stock.adobe.com

Głodówka lecznicza może trwać od jednego dnia nawet o 6 tygodni. Pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Efekty głodówki leczniczej to m.in. lepszy nastrój, uczucie lekkości i pozbycie się bólu głowy oraz bezsenności.

Wyróżnia się wiele rodzajów głodówek leczniczych. W trakcie niektórych pije się niegazowaną wodę z jak najmniejszą ilością minerałów. Inne to krótkie głodówki bez picia. Są też takie, podczas których oprócz wody pije się swój odfiltrowany mocz.

Głodówka lecznicza - charakterystyka

W trakcie głodówki leczniczej organizm nie musi trawić pokarmu. Dzięki temu ma możliwość szybszego pełniejszego usunięcia produktów zbędnych przemiany materii: złogów w jelitach, a także obumarłych i chorych komórek. Układ pokarmowy po zastosowaniu głodówki działa zdecydowanie sprawniej. Tego typu oczyszczanie trwa od jednego dnia nawet do 6 tygodni. Często stosowane są głodówki 3-dniowe, 10-dniowe, a nawet 21-dniowe. Zaleca się, aby dieta powyżej 7 dni została skonsultowana z lekarzem. Głodówka lecznicza jest pomocna m.in. przy dolegliwościach związanych z brakiem ruchu i nieprawidłowym odżywianiem. Można ją stosować u osób z nadwagą, zaburzeniami przemiany materii, chorobą wrzodową, cukrzycą, alergią, zapaleniem stawów, anemią, kamicami, astmą, a także chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca i nadciśnienie. Zmniejsza także cellulit. Przeciwwskazaniem do podjęcia głodówki jest ciąża, karmienie piersią, gruźlica oraz przechodzenie okresu rekonwalescencji. Nie mogą jej stosować także osoby starsze, dzieci i młodzież.

Zobacz film: Czy to prawda, że głodówka przedłuża życie? Źródło: 36,6.

Do głodówki dobrze jest się przygotować - nawet 2 tygodnie wcześniej. Trzeba ograniczyć bądź wykluczyć z diety nabiał, mięso i słodycze, a także kawę i mocną herbatę. Zamiast nich można pić wodę, napary i herbatki ziołowe oraz wywary z warzyw i świeże soki warzywne oraz owocowe. 7 dni przed podjęciem diety trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia mięso oraz nabiału.

Podstawą posiłków są warzywa i owoce. Dodatkowo wprowadza się kasze i pieczywo razowe. Konieczne jest picie świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw. Ma to na celu dostarczenie dużej ilości witamin i minerałów do organizmu. Na dzień przed rozpoczęciem głodówki nie można jeść gotowanych potraw. Najlepiej sięgać po świeże i suszone owoce, warzywa w formie surówek z ziołami i oliwą, a także dużą ilość cytrusów.

Zobacz film: Chcesz schudnąć? Zacznij od badania krwi. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Głodówka lecznicza - efekty

Efekty głodówki leczniczej to detoksykacja oczyszczenie organizmu. Kiedy nie musi on trawić jedzenia, w krwi i limfie zachodzą procesy usuwania toksyn. Zarówno tkanki płynne, jak i narządy: nerki, pęcherz, okrężnica, skóra i zatoki, są uwalniane od szkodliwych i niepotrzebnych substancji. Są one zanieczyszczane przez żywność z zawartością glutenu, cukru, nabiału, białka zwierzęcego, alkoholu oraz kofeiny. Toksyny powstają także, kiedy je się wysokoprzetworzone produkty. Głodówka oczyszcza też jelita z produktów przemiany materii, które są zbędne. Regularnie stosowana detoksykacja może być stosowana profilaktycznie w chorobach serca. Rezygnacja z jedzenia na pewien czas pozwala też zmniejszyć bądź pozbyć się problemów ze snem i bezsenności. Głodówka dodaje energii, usuwa obrzęki i likwiduje bóle głowy. Pomaga też przy kłopotach z cerą, takich jak egzemy i wysypki. Mogą ją stosować również osoby, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego: niestrawność, spowolniony metabolizm i zaparcia. Są to niektóre z objawów dużej ilości toksyn w organizmie.

Zobacz film: Czy głodówka jednodniowa jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Wady głodówki leczniczej

Głodówka lecznicza ma niestety wady. Jest to m.in. osłabienie organizmu, które zmniejsza odporność i zwiększa ryzyko pojawienia się infekcji lub chorób. W trakcie stosowania tej diety traci się tkankę tłuszczową, ale także masę mięśniową. Rezygnacja z jedzenia czasem powoduje niedobór mikroelementów i witamin. Nie każdy będzie dobrze tolerował głodówkę. Może ona powodować bóle i zawroty głowy oraz dolegliwości ze strony układu kostnego. Niekiedy pojawiają się też ropne wypryski na skórze. Czwartego dnia głodówki można zaobserwować intensywną, nieprzyjemną woń moczu i potu. Czasem występują też wahania nastroju. Te objawy są sygnałem oczyszczania się organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują po czterech dniach. Wtedy wiele osób zauważa u siebie jasność umysłu. Odczuwają też przyjemną lekkość spowodowaną detoksykacją. Po tym czasie cera wygląda zdecydowanie lepiej. Dodatkowo wyostrzają się zmysły: głównie smak oraz węch.

Głodówka lecznicza - odchudzanie

Głodówka lecznicza nie może być stosowana jako dieta odchudzająca. Ubytek kilogramów jest raczej efektem ubocznym rezygnacji z posiłków. Niedostarczanie jedzenia do organizmu powoduje jednak zmniejszenie tempa przemiany materii. Głodówka stosowana częściej niż raz w miesiącu zdecydowanie spowalnia proces spalania tłuszczu. Metabolizm zwalnia, co w dłuższym okresie nie jest korzystne i powoduje tycie. Organizm magazynuje bowiem dostarczany pokarm, który odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Niektórzy twierdzą, że przy stosowaniu zbilansowanej diety składającej się z 4-5 posiłków nie trzeba podejmować głodówek. Dzieje się tak, ponieważ organizm usuwa toksyny i resztki pokarmowe na bieżąco.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
16
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?