Glifosat jest jednym z najpowszechniej stosowanych środków chwastobójczych. Należy do grupy herbicydów nieselektywnych, które posiadają zdolność niszczenia wszystkich gatunków chwastów. Światowa Organizacja Zdrowia uznała tę substancję za potencjalnie rakotwórczą, choć trudno o wiarygodne dane dotyczące szkodliwości glifosatu u ludzi.
Glifosat – działanie
Glifosat jako herbicyd o działaniu chwastobójczym jest pobierany przez zielone liście i pędy. Ulega również szybkiej absorpcji w glebie. Pierwsze objawy, jakie wywiera na roślinę, to jej więdnięcie i żółknięcie. Po tygodniu dochodzi do jej wymierania. Optymalna temperatura dla działania glifosatu wynosi pomiędzy 15°C a 28°C. Eliminuje on wiele gatunków chwastów. Szczególnie wrażliwym na niego gatunkiem jest skrzyp polny. Glifosat może jednak zwiększyć podatność roślin na choroby grzybicze i zmniejszać przyswajalność składników pokarmowych. Uznaje się, że zwalczanie chwastów w uprawach z użyciem tego herbicydu musi odbywać się w sposób uniemożliwiający kontakt ze zdrowymi, zielonymi, niezdrewniałymi roślinami. Dzięki inżynierii genetycznej istnieją odmiany roślin uprawnych, które są odporne na działanie glifosatu.
Warto wiedzieć: GMO - zagrożenia i wpływ na zdrowie człowieka. Na czym polega GMO?
Glifosat a szczepionki
Istnieją doniesienia, że w niektórych szczepionkach, tj. w szczepionkach przeciwko grypie, odrze, śwince, różyczce, pneumokokom, wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, a także skojarzonej szczepionce przeciwko błonicy, krztuścowi czy tężcowi, obecne są śladowe ilości glifosatu. Te badania prowadzone przez MAAM (organizację Moms Across America) zostały jednak podważone. Udowodniono, że ich metodyka nie pozwala na uzyskanie rzetelnych wyników przy tak niskim, jak stwierdzono, stężeniu substancji. Mimo tego doniesienia MAAM zostały opublikowane na licznych portalach społecznościowych, siejąc zamęt wśród rodziców mających decydować się na wykonanie szczepień u dzieci.
Polecamy: Obowiązkowe szczepienia dzieci - dlaczego są takie ważne i kiedy należy je odroczyć?
Badania te nie zostały poparte żadnymi danymi, nie opublikowano ich dokładnego przebiegu ani ich analizy. Według nich glifosat zawarty w szczepionkach miałby zwiększać ryzyko choroby Alzheimera i wielu chorób nowotworowych. Ostatecznie podjęto badania z wykorzystaniem dokładniejszej metody niż w przypadku MAAS. Były one prowadzone w kilku niezależnych ośrodkach, które zgodnie nie uznały glifosatu jako środka szkodliwego. Działa on bowiem wyłącznie u roślin, a nie u ludzi i zwierząt. Już prawie pół wieku temu został uznany jako środek bezpieczny. Nie ma także żadnych wiarygodnych danych na jego obecność w szczepionkach. Jeśli nawet byłby obecny, to metoda badań wykorzystywana przez MAAM nie byłaby jej w stanie wykryć.
Co decyduje o składzie szczepionki przeciwko grypie? Odpowiedź na filmie:
Glifosat w piwie
W Instytucie Środowiska w Monachium przebadano kilkanaście najpopularniejszych niemieckich marek piwa i okazało się, że stężenie glifosatu w piwie przekracza dopuszczalne normy. Jednak tu również zdania co do wiarygodności badań są podzielone. Większość stanowisk specjalistów upiera się przy twierdzeniu, że glifosat nie wywołuje żadnego negatywnego wpływu na organizm człowieka. Poza tym jego zawartość w piwie, przy uwzględnieniu przeciętnego spożycia tego alkoholu, jest tysiąckrotnie niższa niż poziom uznany za niebezpieczny.