Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS ostrzega o bakterii w filetach śledziowych
menu
Polub nas na Facebooku

GIS ostrzega o bakterii w filetach śledziowych

Getty Images/ gbh007

W filetach śledziowych znaleziono bakterię Listeria monocytogenes - takie ostrzeżenie wydał GIS. Sprawdź, o jaki konkretnie produkt chodzi i jakie mogą być konsekwencje jego spożycia. 

Bakteria w filetach śledziowych a'la matias firmy Panix - GIS ostrzega przed spożyciem 

Jesteś w posiadaniu filetu śledziowego a’la matias, wyprodukowanego przez firmę Panix? Koniecznie rzuć okiem na numer partii produktu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał bowiem właśnie ostrzeżenie. Powodem takiej informacji było wykrycie bakterii Listeria monocytogenes. Chodzi o serię produktu o numerze 012320/165 z terminami przydatności: 27.09.2020 (wielkość opakowania: 1 kg i 0,4 kg), 28.09.2020 (wielkość opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg) oraz 01.10.2020 (wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg).

Przeczytaj też: GIF wycofuje kolejne leki. Sprawdź, czy masz je w domu

Warto wiedzieć, że spożycie produktu zanieczyszczonego wspomnianą bakterią może powodować chorobę o nazwie listerioza. Główny Inspektorat Sanitarny dodał również w swoim oświadczeniu, że osoby, które zauważą u siebie objawy choroby po zjedzeniu skażonego filetu śledziowego, powinny czym prędzej skonsultować się z lekarzem.

Co istotne, producent filetów śledziowych zawiadomił już swoich klientów, a w samym zakładzie wprowadził dezynfekcję i dodatkowe szkolenia dla personelu. Postanowiono również zwiększyć częstotliwość pobierania próbek do badań. Aktualnie sprawdza się również, czy bakteria była już obecna w rybie czy do zanieczyszczenia doszło w trakcie produkcji. 

Listeria - co to za bakteria?

Listeria monocytogenes to bakteria, która wywołuję listeriozę. Jest to groźna choroba, która może prowadzić nawet do śmierci. Szczególnie niebezpieczna może być dla kobiet w ciąży. W jaki sposób można się nią zarazić? Przede wszystkim poprzez skażoną żywność - głównie mięso, ryby, wędliny, nabiał, gotowe sałatki czy lody. 

Listorioza - objawy

Pierwsze objawy choroby pojawią się około 4 godzin po zjedzeniu zepsutego produktu. Do najczęstszych symptomów możemy zaliczyć wysoką gorączkę, bóle mięśni, wymioty, biegunkę, drgawki oraz utratę przytomności. 

Listerioza - leczenie

Odpowiednie leczenie jest bardzo istotne. Nieleczona listerioza może bowiem prowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia wsierdzia czy zgonu. Co więc podaje się choremu? Antybiotyki - amoksycylinę z aminoglikozydem, kotrimoksazol oraz makrolidy.

Przeczytaj też: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Zobacz też, jakie śledzie będą najlepszym wyborem?

Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
82
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?