Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gastroskopia przez nos – komfortowa metoda endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego
menu
Polub nas na Facebooku

Gastroskopia przez nos – komfortowa metoda endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego

Lekarz, który wykonuje gastroskopię

Fot: ViktoriiaNovokhatska / gettyimages.com

Gastroskopia przeznosowa stanowi komfortową alternatywę dla tradycyjnej wersji badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego i przynosi takie same efekty. Procedura donosowa nie wymaga znieczulenia przy wprowadzaniu urządzenia i znacznie ogranicza powikłania zdrowotne.

Gastroskopia nosowa jest coraz częściej stosowaną metodą diagnostyczno-terapeutyczną, pozwalającą ocenić kondycję gardła, przełyku czy żołądka w przypadku niepokojących objawów somatycznych. Dzięki niej można lepiej zaplanować leczenie i monitorować jego skuteczność. Badanie powszechnie nazywane jest „bezstresowym” ze względu na minimalny dyskomfort, jaki mu towarzyszy.

Gastroskopia przez nos – na czym polega badanie?

Gastroskopia to metoda diagnostyczno-terapeutyczna górnego odcinka przewodu pokarmowego, pozwalająca m.in. dokonać oceny kondycji błony śluzowej bądź potwierdzić obecność ciał obcych i nieprawidłowości anatomicznych narządów w przypadku występowania niepokojących objawów somatycznych. Ponadto badanie ułatwia planowanie i monitorowanie skuteczności leczenia gardła, przełyku, żołądka i dwunastnicy. Gastroskopia umożliwia także pobranie materiału do badań histopatologicznych ze zmienionych chorobowo miejsc oraz przeprowadzenie zabiegu usunięcia polipów i ciał obcych. Badanie zwykle prowadzi się w znieczuleniu miejscowym poprzez wprowadzenie endoskopu do wnętrza ciała przez jamę ustną, w przyjętej wcześniej przez pacjenta odpowiedniej pozycji ułożeniowej i umieszczeniu między jego szczękami ustnika, ułatwiającego swobodny dostęp aparatury do badanych narządów. Tradycyjna gastroskopia sprzyja powikłaniom, takim jak chrypka czy ból gardła, i uniemożliwia słowny kontakt z lekarzem. Dla poprawy komfortu badania i ograniczenia efektów ubocznych po zakończeniu zabiegu opracowano gastroskopię przeznosową. Mniej inwazyjna gastroskopia donosowa przeznaczona jest dla pacjentów mających silny odruch wymiotny i bojących się badania metodą tradycyjną.

Jak wygląda gastroskopia przez nos?

W celu zapewnienia odpowiednich warunków gastroskopia przeznosowa wymaga od pacjenta wcześniejszego przygotowania. Przede wszystkim zaleca się:

  • lekkostrawny posiłek na dzień przed zabiegiem, a co najmniej 8 godzin przed badaniem zrezygnowanie z jedzenia;
  • pozostanie bez picia przez co najmniej 4 godziny przed badaniem; nie jest wskazane również żucie gumy i palenie tytoniu;
  • na czas badania usunięcie z jamy ustnej ruchomych protez, kolczyków itp.;
  • konsultację lekarską w celu ustalenia sposobu przyjmowania stałych leków.

Gastroskopia przeznosowa u dorosłych zwykle nie wymaga środka znieczulającego przed wprowadzeniem endoskopu, jednak na życzenie pacjent może otrzymać lidokainę w aerozolu, tymczasowo blokującą receptory czuciowe śluzówki nosa i gardła. W dalszym etapie badany układa się na lewym boku, a lekarz przez jeden z otworów nosowych wprowadza urządzenie do wnętrza ciała.

Zobacz także: Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu

Gastroskopia donosowa wykonywana jest za pomocą giętkiego aparatu, zaopatrzonego w układ światłowodów i mikrokamer, umożliwiających obserwację wnętrza przewodu pokarmowego na ekranie monitora. W trakcie badania dodatkowo wtłaczany jest gaz do żołądka w celu rozszerzenia jego objętości i zapewnienia lepszego dostępu do głębiej położonych struktur układu. W zależności od charakteru badania lekarz może zakończyć procedurę na tym etapie bądź w razie konieczności pobrać fragmenty śluzówki do oceny histopatologicznej lub usunąć patologiczne zmiany przewodu. Po zakończonych czynnościach diagnostyczno-terapeutycznych endoskop zostaje ewakuowany z organizmu pacjenta.

Gastroskopia przez nos trwa kilkadziesiąt minut, w zależności od prowadzonych czynności medycznych oraz doświadczenia lekarza wykonującego. Wyniki uzyskuje się na bieżąco, z wyjątkiem histopatologii, na którą trzeba oczekiwać kilka tygodni.

Zobacz film i dowiedz się, jak poprawić pracę jelit:

Zobacz film: Jelita - jak o nie dbać? Źródło: x-news

Gastroskopia nosowa – zalety

Gastroskopia przez nos jest coraz bardziej powszechną metodą badania górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jedną z jej większych zalet jest eliminacja nieprzyjemnego odczucia towarzyszącego tradycyjnej gastroskopii w momencie przechodzenia urządzenia przez gardło. Ominięcie jamy ustnej minimalizuje ogólny dyskomfort, nie wywołuje ślinotoku powstającego na skutek otwartych i zablokowanych w ustalonej pozycji za sprawą sztywnego ustnika szczęk, a także nie prowokuje nudności i odruchu wymiotnego, które są najgorzej tolerowaną częścią klasycznego badania. Ponadto gastroskopia przeznosowa umożliwia pacjentowi stały kontakt werbalny z lekarzem, co podnosi poczucie bezpieczeństwa w sytuacjach, kiedy pojawiają się niedogodności związane z wprowadzeniem endoskopu, wpuszczaniem gazu czy pobieraniem wycinków histopatologicznych. W trakcie badania pacjent może komfortowo komunikować się z lekarzem i otrzymać natychmiastową reakcję zwrotną w przypadku komplikacji. Gastroskopia przez nos nie jest jednak polecana osobom ze skrzywioną przegrodą nosową lub zwężonym przewodem nosowym. Do przeprowadzenia badania co najmniej jeden przewód musi wykazywać prawidłową drożność i rozmiar.

Bibliografia:

1. Block B., „Endoskopia przewodu pokarmowego”, Medipage, Warszawa 2007;

2. Maratka Z., „Endoskopia przewodu pokarmowego”, PZWL, Warszawa 2005;

3. Waye J.D., „Endoskopia przewodu pokarmowego”, Czelej, Lublin 2018.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
95
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?