Garcinia cambogia to tropikalna roślina występująca na terenach Indonezji, której owoce są powszechnie wykorzystywane w produkcji różnych suplementów. Wyglądają jak miniaturki dyni, mają zielonkawy, żółty bądź pomarańczowy kolor i stanowią ogromne źródło wartościowych substancji. Garcinia, wykorzystywana jako suplement diety, budzi spore kontrowersje. Przez niektórych uważana jest za doskonały środek odchudzający, choć jak w przypadku wszystkich suplementów uznanych za odchudzające bywa, ma też wielu przeciwników. Uznaje się, że Garcinia cambogia hamuje poczucie głodu, a także przyspiesza procesy przemiany materii i pomaga zredukować ilość tkanki tłuszczowej.
Garcinia cambogia – właściwości
Garcinia cambogia, czasem określana jako garcynia kambodżańska, ma wiele właściwości. Przypisuje jej się m.in. działanie przeciwutleniające, wspomagające procesy trawienne, wzmacniające układ sercowo-naczyniowy. Roślina jest bogatym źródłem witaminy C.
Jednak przede wszystkim kojarzona jest jako suplement odchudzający. Już same właściwości przeciwutleniające generują szereg dodatkowych korzyści, jakie może nieść stosowanie ekstraktu z tego owocu. Może bowiem wpływać na zmniejszenie nasilenia stanów zapalnych w organizmie, czyli np. przewlekłe choroby układu kostno-stawowego mogą stanowić dobry argument dla jej suplementacji. Zawarty w garcynii kambodżańskiej garcinol wspomaga terapię wrzodów żołądka, działa kojąco na przewód pokarmowy, dzięki czemu może zapobiec biegunkom i innym problemom gastroenterologicznym. Garcinia cambogia jest także bardzo dobrym źródłem potasu.
Jakie błędy przy odchudzaniu zdarzają się najczęściej? Dowiesz się tego z naszego filmu
Garcinia cambogia a odchudzanie
Garcinia cambogia uchodzi za suplement odchudzający. Wynika to z zawartego w niej kwasu hydroksycytrynowego. Jest to substancja, która odpowiada za redukcję masy ciała. Należy jednak pamiętać, że garcynia kambodżańska nie jest jedynym źródłem tego związku.
Można go wykryć również w cytrynach czy pomarańczach. Ze względu na działanie redukcyjne, zalecana jest jako suplement przy dietach odchudzających. Mimo iż wiele prac dowodzi skuteczności ekstraktu z garcynii, to jednak nie wszyscy są jej zwolennikami. Jej właściwości wspomagające redukcję wagi obejmują:
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- zmniejszenie łaknienia,
- pobudzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej,
- wzrost termogenezy w organizmie,
- blokowanie procesu przekształcania cukru w tłuszcz zapasowy,
- obniżenie poziomu insuliny po posiłku,
- zmniejszenie stopnia wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego.
Kwas hydroksycytrynowy działa w komórkach organizmu, gdzie oddziałuje na przebieg cyklu Krebsa, czyli głównego szlaku metabolicznego komórki. Ponadto zwiększa produkcję ciał ketonowych, które z kolei hamują uczucie głodu. Suplementacja garcynii pobudza produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Korzystne działania wykazano nie tylko przy stosowaniu tych suplementów podczas diety, ale także przy braku diety redukcyjnej i nieograniczaniu kalorii. Szczególnie korzystnie Garcinia cambogia wpływa na tkankę tłuszczową, odkładającą się w okolicy brzucha.
Garcinia cambogia – skutki uboczne
Garcinia cambogia nie wywołuje skutków ubocznych, choć u wrażliwych osób może powodować bóle brzucha. Jednak podobnie jak wiele innych suplementów o podobnym działaniu, należy uznać garcynię kambodżańską za naturalny spalacz tłuszczu. W związku z tym nie wolno przesadzać z jej stosowaniem. Nie wolno po nią sięgać w czasie ciąży i karmienia piersią. Zdrowe osoby powinny pamiętać, by zachować umiar w jej stosowaniu.
Przeciwnicy garcynii zwracają uwagę na fakt, że podczas jednego z eksperymentów prowadzonych na tym owocu u myszy doszło do zaniku jąder i groźnych zatruć. Były prowadzone również badania, po wynikach których faktyczne działanie odchudzające suplementów zawierających wyciąg z owocu Garcinia cambogia zostało podane w wątpliwość.
Jak stosować Garcinia cambogia?
Garcinia cambogia sprzedawana jest najczęściej jako suplement diety w formie tabletek czy kapsułek zawierających wyciąg z tego owocu. Ze względu na liczne podróbki warto zaopatrzyć się w suplement w aptece. Jeśli zawartość ekstraktu z owocu w porcji jest niższa niż 50%, to skuteczność tego preparatu również jest niska. Zaleca się nieprzekraczanie dawki 500–1000 mg 2 lub 3 razy dziennie, przy czym przyjmuje się ją na 20–30 minut przed posiłkiem.
Czy suplementy diety w ogóle działają? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta