Fit gofry odznaczają się niską kalorycznością oraz zawartością błonnika pokarmowego, który pobudza pracę jelit i stymuluje procesy przemiany materii. Można je przygotować w oparciu o rozmaite przepisy, bazujące np. na płatkach owsianych, mące gryczanej, jaglanej lub pełnoziarnistej.
Fit gofry – jakie mają zalety?
Fit gofry są doskonałym pomysłem na smaczne, zdrowe i dietetyczne śniadanie. Tradycyjne gofry zwykle kojarzone są z wysokokaloryczną potrawą udekorowaną bitą śmietaną, polewą czekoladową, powidłami, owocami lub innymi słodkimi dodatkami. Stosując odpowiednie zamienniki, zwykłe i tuczące gofry można przekształcić w pożywne śniadanie w wersji fit. Zaletą fit gofrów jest niska kaloryczność, gdyż jeden gofr nie dostarcza więcej niż 150 kcal. Gofry są źródłem węglowodanów złożonych, stanowiących główne źródło energii dla organizmu. W fit gofrach występuje również błonnik pokarmowy, który stymuluje perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i pobudza metabolizm, wspomagając odchudzanie. W przepisach na fit gofry zwykle uwzględnia się takie produkty, jak: jaja, mleko, jogurt, które są dobrym źródłem białka dostarczającego energii i stymulującego przemianę materii.
Fit gofry – jak zrobić?
Wartość odżywcza i kaloryczność gofrów zależy przede wszystkim od rodzaju użytej mąki. Należy zrezygnować z tradycyjnej mąki pszennej i zastąpić ją pełnoziarnistą. Pełnoziarniste gofry w 100 g dostarczają około:
kcal | 288 |
---|---|
białko | 9,1 g |
tłuszcz | 13,5 g |
węglowodany | 30,2 g |
błonnik pokarmowy | 4,4 g |
Mąka pełnoziarnista w porównaniu z pszenną zawiera więcej błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. W jej składzie występują m.in.: fosfor, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Fit gofry przygotuje się również, bazując na mące jaglanej, gryczanej, a nawet na płatkach owsianych. Gofry jaglane i gryczane nie zawierają glutenu, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie bezglutenowej stosowanej m.in. przez osoby chorujące na celiakię. Mąka gryczana dostarcza witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych: magnezu, wapnia, selenu, miedzi oraz potasu. Mąka jaglana natomiast jest źródłem lecytyny, która obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację oraz działa ochronnie na wątrobę. Gofry można przygotować również bez dodatku jajek, wówczas nie będzie żadnych przeciwwskazań do sięgania po nie przy alergii na białko jaja kurzego. W przepisach na fit gofry nie wykorzystuje się zwykłego cukru. Jego zamiennikami są ksylitol (cukier brzozowy) lub miód.
Jakie dodatki do fit gofrów?
Dodatkami do fit gofrów, zwłaszcza jedzonych w ramach śniadania, powinny być świeże owoce zawierające cenne dla organizmu witaminy, minerały i związki przeciwutleniające. Fit gofry można również dekorować gęstym jogurtem naturalnym oraz domowym musem kakaowym przygotowanym na bazie banana zmiksowanego z naturalnym kakao. Gofry można polewać małą ilością syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Doskonałym pomysłem są również fit gofry z musem owocowym uzyskanym przez zblendowanie różnych owoców. W przypadku gdy uzyskany mus jest zbyt kwaśny, można go dosłodzić ksylitolem – cukrem brzozowym. Smaczną propozycją są również fit gofry w wersji wytrawnej podawane z warzywami lub z awokado i jajkiem sadzonym.
Bezglutenowe fit gofry z mąki gryczanej – przepis
Z przygotowanego ciasta uzyska się około 12 gofrów. W jednym gofrze (około 45 g) znajduje się około:
kcal | 79 |
---|---|
białko | 3 g |
tłuszcz | 1.5 g |
węglowodany | 13 g |
błonnik pokarmowy | 0.25 g |
Składniki:
- 1 szklanka gryczanej mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 10 g ksylitolu,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki mleka,
- szczypta soli,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka jaj od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do piany z białek dodaj: mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, mleko, szczyptę soli i żółtka jaj. Całość delikatnie mieszaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Gotową masę wykładaj na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem kokosowym.
Bezglutenowe i wytrawne fit gofry z mąki jaglanej – przepis
Z przygotowanego ciasta (bez dodatków na wierzch) uzyska się około 12 gofrów. W jednym gofrze (około 45 g) znajduje się około:
kcal | 100 |
---|---|
białko | 2.9 g |
tłuszcz | 2.9 g |
węglowodany | 11 g |
błonnik pokarmowy | 0.5 g |
Gofr z jajkiem sadzonym dostarcza około:
kcal | 277 |
---|---|
białko | 9 g |
tłuszcz | 16 g |
węglowodany | 11.5 g |
Gofr z ½ awokado dostarcza około:
kcal | 210 |
---|---|
białko | 4.5 g |
tłuszcz | 15 g |
węglowodany | 13 g |
Składniki:
- 150 g mąki jaglanej,
- ⅓ łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 50 g oleju roślinnego,
- 250 ml mleka krowiego lub migdałowego,
- dodatki: awokado, jajka sadzone, szczypiorek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwa z oliwek, pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
- Mąkę jaglaną wsyp do miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj olej, mleko i żółtka jaj. Zmiksuj na gładką masę. Następnie odstaw na minimum ½ godziny pod przykryciem.
- W międzyczasie rozgrzej gofrownicę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną taflę gofrownicy nakładaj porcję ciasta. Gofry smaż przez około 5 minut.
- Awokado przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestkę. Wydrąż miąższ za pomocą łyżki. Pokrój na plasterki, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ułóż na jednym gofrze. Dopraw solą i pieprzem do smaku, lekko skrop oliwą i posyp szczypiorkiem.
- Przygotuj jajka sadzone. Najlepiej korzystać z patelni przeznaczonej do beztłuszczowego smażenia. Dopraw solą i pieprzem. Jajka sadzone połóż na drugim gofrze i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Fit gofry owsiane – przepis
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zblenduj do konsystencji mąki.
- Do mąki z płatków owsianych dodaj pozostałe składniki. Ponownie wszystko razem zblenduj. Powinnaś uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt zbite, dodaj odrobinę wody. Jeśli ciasto jest zbyt wodniste – dodaj odrobinę więcej mąki z płatków owsianych.
- Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną lekko olejem.