Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fit gofry – pełnoziarniste, jaglane, gryczane i z płatków owsianych. Wartość odżywcza i ich zalety
menu
Polub nas na Facebooku

Fit gofry – pełnoziarniste, jaglane, gryczane i z płatków owsianych. Wartość odżywcza i ich zalety

gofry

Fot. KariHoglund / Getty Images

Fit gofry są zdrową i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych gofrów na bazie mąki pszennej i udekorowanych słodką bitą śmietaną czy polewami. Można je przygotować, wykorzystując mąkę gryczaną lub jaglaną i otrzymując w ten sposób bezglutenową wersję gofrów. Dodatkami do fit gofrów mogą być świeże owoce, domowy mus kakaowy lub jogurt naturalny. 

Fit gofry odznaczają się niską kalorycznością oraz zawartością błonnika pokarmowego, który pobudza pracę jelit i stymuluje procesy przemiany materii. Można je przygotować w oparciu o rozmaite przepisy, bazujące np. na płatkach owsianych, mące gryczanej, jaglanej lub pełnoziarnistej.

Fit gofry – jakie mają zalety?

Fit gofry są doskonałym pomysłem na smaczne, zdrowe i dietetyczne śniadanie. Tradycyjne gofry zwykle kojarzone są z wysokokaloryczną potrawą udekorowaną bitą śmietaną, polewą czekoladową, powidłami, owocami lub innymi słodkimi dodatkami. Stosując odpowiednie zamienniki, zwykłe i tuczące gofry można przekształcić w pożywne śniadanie w wersji fit. Zaletą fit gofrów jest niska kaloryczność, gdyż jeden gofr nie dostarcza więcej niż 150 kcal. Gofry są źródłem węglowodanów złożonych, stanowiących główne źródło energii dla organizmu. W fit gofrach występuje również błonnik pokarmowy, który stymuluje perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i pobudza metabolizm, wspomagając odchudzanie. W przepisach na fit gofry zwykle uwzględnia się takie produkty, jak: jaja, mleko, jogurt, które są dobrym źródłem białka dostarczającego energii i stymulującego przemianę materii.

Fit gofry – jak zrobić?

Wartość odżywcza i kaloryczność gofrów zależy przede wszystkim od rodzaju użytej mąki. Należy zrezygnować z tradycyjnej mąki pszennej i zastąpić ją pełnoziarnistą. Pełnoziarniste gofry w 100 g dostarczają około: 

kcal 288
białko 9,1 g
tłuszcz 13,5 g
węglowodany 30,2 g
błonnik pokarmowy 4,4 g

Mąka pełnoziarnista w porównaniu z pszenną zawiera więcej błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. W jej składzie występują m.in.: fosfor, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Fit gofry przygotuje się również, bazując na mące jaglanej, gryczanej, a nawet na płatkach owsianych. Gofry jaglane i gryczane nie zawierają glutenu, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie bezglutenowej stosowanej m.in. przez osoby chorujące na celiakię. Mąka gryczana dostarcza witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych: magnezu, wapnia, selenu, miedzi oraz potasu. Mąka jaglana natomiast jest źródłem lecytyny, która obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację oraz działa ochronnie na wątrobę. Gofry można przygotować również bez dodatku jajek, wówczas nie będzie żadnych przeciwwskazań do sięgania po nie przy alergii na białko jaja kurzego. W przepisach na fit gofry nie wykorzystuje się zwykłego cukru. Jego zamiennikami są ksylitol (cukier brzozowy) lub miód.

Jakie dodatki do fit gofrów?

Dodatkami do fit gofrów, zwłaszcza jedzonych w ramach śniadania, powinny być świeże owoce zawierające cenne dla organizmu witaminy, minerały i związki przeciwutleniające. Fit gofry można również dekorować gęstym jogurtem naturalnym oraz domowym musem kakaowym przygotowanym na bazie banana zmiksowanego z naturalnym kakao. Gofry można polewać małą ilością syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Doskonałym pomysłem są również fit gofry z musem owocowym uzyskanym przez zblendowanie różnych owoców. W przypadku gdy uzyskany mus jest zbyt kwaśny, można go dosłodzić ksylitolem – cukrem brzozowym. Smaczną propozycją są również fit gofry w wersji wytrawnej podawane z warzywami lub z awokado i jajkiem sadzonym.

Bezglutenowe fit gofry z mąki gryczanej – przepis

Z przygotowanego ciasta uzyska się około 12 gofrów. W jednym gofrze (około 45 g) znajduje się około: 

kcal 79
białko 3 g
tłuszcz  1.5 g
węglowodany 13 g
błonnik pokarmowy 0.25 g

Składniki:

  • 1 szklanka gryczanej mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 g ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka jaj od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany z białek dodaj: mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, mleko, szczyptę soli i żółtka jaj. Całość delikatnie mieszaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  3. Gotową masę wykładaj na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem kokosowym.

Bezglutenowe i wytrawne fit gofry z mąki jaglanej – przepis

Z przygotowanego ciasta (bez dodatków na wierzch) uzyska się około 12 gofrów. W jednym gofrze (około 45 g) znajduje się około: 

kcal 100
białko 2.9 g
tłuszcz 2.9 g
węglowodany 11 g
błonnik pokarmowy 0.5 g

Gofr z jajkiem sadzonym dostarcza około: 

kcal 277
białko 9 g
tłuszcz 16 g
węglowodany  11.5 g

Gofr z ½ awokado dostarcza około: 

kcal 210
białko 4.5 g
tłuszcz  15 g
węglowodany 13 g

Składniki:

  • 150 g mąki jaglanej,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g oleju roślinnego,
  • 250 ml mleka krowiego lub migdałowego,
  • dodatki: awokado, jajka sadzone, szczypiorek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwa z oliwek, pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę jaglaną wsyp do miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
  2. Do miski z suchymi składnikami dodaj olej, mleko i żółtka jaj. Zmiksuj na gładką masę. Następnie odstaw na minimum ½ godziny pod przykryciem.
  3. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną taflę gofrownicy nakładaj porcję ciasta. Gofry smaż przez około 5 minut.
  5. Awokado przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestkę. Wydrąż miąższ za pomocą łyżki. Pokrój na plasterki, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ułóż na jednym gofrze. Dopraw solą i pieprzem do smaku, lekko skrop oliwą i posyp szczypiorkiem.
  6. Przygotuj jajka sadzone. Najlepiej korzystać z patelni przeznaczonej do beztłuszczowego smażenia. Dopraw solą i pieprzem. Jajka sadzone połóż na drugim gofrze i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Fit gofry owsiane – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zblenduj do konsystencji mąki.
  2. Do mąki z płatków owsianych dodaj pozostałe składniki. Ponownie wszystko razem zblenduj. Powinnaś uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt zbite, dodaj odrobinę wody. Jeśli ciasto jest zbyt wodniste – dodaj odrobinę więcej mąki z płatków owsianych.
  3. Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną lekko olejem. 

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?