Polub nas na Facebooku
Czytasz: Faworki też mogą być zdrowe. Jak przygotować te w wersji dietetycznej
menu
Polub nas na Facebooku

Faworki też mogą być zdrowe. Jak przygotować te w wersji dietetycznej

Faworki

Fot: jacus / gettyimages.com

Klasyczne faworki są smażone w głębokim tłuszczu tym samym są mocno kaloryczne, być może dlatego większość z nas przygotowuje je jedynie na koniec karnawału. A szkoda, bo są wyjątkowo smaczne. Na szczęście można przygotować je w wersji lekko odchudzonej i zdrowszej, ale równie smacznej. Jak się do tego zabrać?

Aby przygotować zdrowsze faworki wystarczy delikatnie zmodyfikować klasyczny przepis i zamiast mąki pszennej użyć pełnoziarnistej, a tłustą śmietanę zastąpić – jogurtem naturalnym. Co możemy zyskać na takiej zamianie?

Zdrowa mąka, czyli jaka?

Mąka pełnoziarnista jest mniej oczyszczona, bo powstaje z pełnego przemiału ziarna, czyli bielma, zarodka i okrywy. Co to daje? Podczas takiej obróbki, wszystko to, co najcenniejsze w ziarnach trafia do mąki. Tym samym staje się ona źródłem cennego błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz układu krążenia. Ale nie tylko. Mąka pełnoziarnista zawiera fosfor, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B, których potrzebuje układ nerwowy, skóra, włosy oraz paznokcie.

Jak rozpoznać tego rodzaju mąkę? Zazwyczaj są dużo ciemniejsze i gołym okiem widać w niej fragmenty ziaren. Mąkę pełnoziarnistą najczęściej robi się z pszenicy, orkiszu lub żyta.

Zobacz film: Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Źródło: Co nas truje?

Zamiast śmietany – jogurt

Niezbędna do przygotowania ciasta na klasyczne faworki jest śmietana, która nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Zawiera sporo tłuszczu i dodana do jedzenia sprawia, że potrawa staje się ciężkostrawna. Dlatego dobrze jest zastąpić ją jogurtem naturalnym. Zawiera on nie tylko mniej kalorii (w 100 ml jest ich ok. 60), ale także naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a tym samym wzmacniają odporność. Nabiał w takiej postaci dostarcza sporo witamin z grupy B oraz witaminy A, która poprawia wygląd skóry i chroni oczy. Jogurt naturalny, ze względu na potas polecany jest osobom z chorobami układu krążenia, a w szczególności z nadciśnieniem tętniczym.

Warto pamiętać. że jogurt naturalny może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które mają nietolerancję laktozy. Dzięki fermentacji cukier ten przestaje być dla nich niebezpieczny i znacznie lepiej się przyswaja.

Co wolisz?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Pełnoziarniste faworki do pieczenia w piekarniku - jak je przygotować?

Niewątpliwą zaletą odchudzanych faworków jest to, że są one pieczone w piekarniku. W przeciwieństwie do tych klasycznych nie nasiąkają tłuszczem, dzięki czemu mają znacznie mniej kalorii, ale są też bardziej chrupiące. Jak je przygotować? Oto przepis (na ok. 20 sztuk):

  • 250-280 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i kroimy na cienkie pasy, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich nacinamy po środku i przez powstały otwór przekładamy jeden koniec ciasta.

Gotowe faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 8-10 minut.

Jaką wartość odżywczą mają faworki (wartości podane dla 100 gramów)?

Kcal 250
Białko
11
Tłuszcz 4,5
Węglowodany
35
Błonnik
5,5
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?