Aby przygotować zdrowsze faworki wystarczy delikatnie zmodyfikować klasyczny przepis i zamiast mąki pszennej użyć pełnoziarnistej, a tłustą śmietanę zastąpić – jogurtem naturalnym. Co możemy zyskać na takiej zamianie?
Zdrowa mąka, czyli jaka?
Mąka pełnoziarnista jest mniej oczyszczona, bo powstaje z pełnego przemiału ziarna, czyli bielma, zarodka i okrywy. Co to daje? Podczas takiej obróbki, wszystko to, co najcenniejsze w ziarnach trafia do mąki. Tym samym staje się ona źródłem cennego błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz układu krążenia. Ale nie tylko. Mąka pełnoziarnista zawiera fosfor, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B, których potrzebuje układ nerwowy, skóra, włosy oraz paznokcie.
Jak rozpoznać tego rodzaju mąkę? Zazwyczaj są dużo ciemniejsze i gołym okiem widać w niej fragmenty ziaren. Mąkę pełnoziarnistą najczęściej robi się z pszenicy, orkiszu lub żyta.
Zamiast śmietany – jogurt
Niezbędna do przygotowania ciasta na klasyczne faworki jest śmietana, która nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Zawiera sporo tłuszczu i dodana do jedzenia sprawia, że potrawa staje się ciężkostrawna. Dlatego dobrze jest zastąpić ją jogurtem naturalnym. Zawiera on nie tylko mniej kalorii (w 100 ml jest ich ok. 60), ale także naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a tym samym wzmacniają odporność. Nabiał w takiej postaci dostarcza sporo witamin z grupy B oraz witaminy A, która poprawia wygląd skóry i chroni oczy. Jogurt naturalny, ze względu na potas polecany jest osobom z chorobami układu krążenia, a w szczególności z nadciśnieniem tętniczym.
Warto pamiętać. że jogurt naturalny może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które mają nietolerancję laktozy. Dzięki fermentacji cukier ten przestaje być dla nich niebezpieczny i znacznie lepiej się przyswaja.
Pełnoziarniste faworki do pieczenia w piekarniku - jak je przygotować?
Niewątpliwą zaletą odchudzanych faworków jest to, że są one pieczone w piekarniku. W przeciwieństwie do tych klasycznych nie nasiąkają tłuszczem, dzięki czemu mają znacznie mniej kalorii, ale są też bardziej chrupiące. Jak je przygotować? Oto przepis (na ok. 20 sztuk):
- 250-280 g mąki pełnoziarnistej
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i kroimy na cienkie pasy, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich nacinamy po środku i przez powstały otwór przekładamy jeden koniec ciasta.
Gotowe faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 8-10 minut.
Jaką wartość odżywczą mają faworki (wartości podane dla 100 gramów)?
Kcal | 250 |
---|---|
Białko |
11 |
Tłuszcz | 4,5 |
Węglowodany |
35 |
Błonnik |
5,5 |