Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a przy tym odznacza się małą kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym. Zalecana jest w diecie cukrzyka, gdyż nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Zawarte w fasolce szparagowej składniki poprawiają ogólną wydolność całego organizmu i wzmacniają odporność.
Fasolka szparagowa - kcal i wartość odżywcza
Fasolka szparagowa jest warzywem pochodzącym z Ameryki Południowej. W Europie pojawiła się za sprawą hiszpańskich żeglarzy. Aktualnie jest uprawiana w niemal wszystkich krajach świata. Fasolka szparagowa cechuje się wysoką wartością odżywczą i licznymi właściwościami prozdrowotnymi, które są znane i wykorzystywane już od wieków. Występuje w dwóch podstawowych odmianach - zielonej i żółtej, a każda z nich jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin, wśród których znajdują się: witaminy z grupy B oraz witamina C, E, K oraz beta karoten (prowitamina witaminy A). Dostarcza również cennych minerałów, takich jak: potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń, miedź, mangan. Fasolka szparagowa jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g dostarcza jedynie 31 kcal. W jej składzie występuje błonnik pokarmowy (2.3 g/100 g produktu), białko (2.1 g/100 g produktu), węglowodany (4.5 g /100 g produktu) oraz niewielka ilość tłuszczu (0.2 g/100 g produktu).
O tym, gdzie kupić zdrowe warzywa i owoce dowiecie się z filmu:
Fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne
Fasolka szparagowa wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Jest źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu posiada właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Fasolka szparagowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Związek ten reguluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Fasolka szparagowa w swoim składzie zawiera substancje pozytywnie oddziałujące na układ krążenia. W ten sposób przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy, a także choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Potas występujący w fasolce szparagowej reguluje ciśnienie krwi przeciwdziałając nadciśnieniu, a magnez i witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego poprawiając zdolności poznawcze, takie jak: pamięć, uwaga i koncentracja.
Fasolka szparagowa jest dobrym źródłem krzemu i cynku, które wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Dzięki obecności witaminy C przyczynia się do wspomagania naturalnej odporności organizmu. Fasolka szparagowa posiada właściwości moczopędne, co sprawia, że ułatwia detoksykację organizmu oraz zapobiega powstawaniu kamieni w pęcherzu moczowym i nerkach. Znajduje zastosowanie w pomocniczym leczeniu artretyzmu (dny moczanowej), gdyż wspomaga eliminację kwasu moczowego z ustroju. Fasolka szparagowa wykorzystywana jest w łagodzeniu objawów napięcia przedmiesiączkowego oraz nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących menopauzie. Zalecana jest kobietom ciężarnym, gdyż stanowi dobre źródło kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju mózgu i zapobiegającego przed wadami cewy nerwowej.
Fasolka szparagowa - indeks glikemiczny
Fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Oznacza to, że po jej spożyciu dochodzi do powolnego, stopniowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu fasolka szparagowa może być bezpiecznie spożywana przez cukrzyków. Ponadto odwar ze strąków fasolki szparagowej przyczynia się do obniżania stężenia cukru. Przygotuje się go poprzez zalanie łyżki suszu szklanką wrzącej wody i gotowanie przez około 5-7 minut.
Fasolka szparagowa - gotowanie
Fasolka szparagowa, zwłaszcza świeża w okresie letnim znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Najpopularniejszym i niezwykle prostym daniem jest fasolka szparagowa ugotowana w wodzie i podana ze smażoną bułką tartą. Takie danie w 100 g dostarcza około 93 kcal. Fasolka szparagowa stanowi nierzadko dodatek do dań mięsnych oraz składnik zup warzywnych, a także, sałatek i potraw orientalnych z kurkumą, imbirem i curry. Gotowanie fasolki szparagowej jest bardzo proste. Etapem poprzedzającym jest staranne oczyszczenie warzywa z włókien, odcięcie końcówek oraz dokładne umycie fasolki pod bieżącą wodą. Fasolkę szparagową można gotować tradycyjnie w wodzie lub na parze. Do ugotowania 1 kilograma fasolki potrzebne są:
- 4 litry wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowane strąki fasolki wrzuca się do gotującej wody. Żółtą fasolkę szparagową gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną - około 15-20 minut. Czas gotowania fasolki szparagowej na parze wynosi około 10-20 minut.