Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fakty i mity na temat bananów. Dlaczego odcinamy końcówki banana?
menu
Polub nas na Facebooku

Fakty i mity na temat bananów. Dlaczego odcinamy końcówki banana?

Banany w sklepie

Fot. Monashee Frantz / Getty Images

Dlaczego odcinamy końcówki bananów? Czy trzeba specjalnie obierać banany? Po co myć banany jeszcze przed obraniem? Poznajcie wszystkie ciekawostki na temat popularnych owoców - skąd się biorą na sklepowych półkach i jak się z nimi obchodzić przed spożyciem?

Banany uprawiane są na plantacjach. Niestety nie są pozyskiwane w ekologiczny sposób - do ich produkcji wykorzystywane są hektolitry wody i bardzo duże ilości pestycydów. W końcu banany muszą zostać odpowiednio zakonserwowane - czeka je długa podróż m. in. do Europy, uprawiane są bowiem tam, gdzie panuje klimat tropikalny. Uprawa bananów jest jedną z najbardziej szkodliwych dla środowiska. Drzewo bananowca owocuje tylko raz, ścina się z niego banany w kiściach, które mogą ważyć nawet 80 kilogramów. Do sprzedaży trafiają owoce o dobrym wyglądzie estetycznym. Aby go zapewnić jak największej ilości bananów wykorzystuje się ponad 400 rodzajów agrochemikaliów. 

Więcej o produkcji bananów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Skąd pochodzą banany? Produkcja bananów i pestycydy do niej wykorzystywane. Źródło: Wiem, co jem 

Banany - sama chemia?

Banany są pryskane konserwantami po to, aby przetrwały w transporcie. Pestycydy zostają jednak na skórce. Podczas obierania część z nich może dostać się do środka. Dlatego banana warto umyć przed obieraniem. A jak jest z mityczną końcówką, w której mogą być robaki? Cóż, teoretycznie mogą być w niej lamblie. A jak obierać banany? Zobaczcie sami, jak robią to małpy i jak wybrać idealnego banana:

Zobacz film: Fakty i mity na temat bananów. Źródło: iIem, co jem 

Banany - ile zawierają kalorii?

Banany zawierają różną ilość kalorii w zależności od stopnia dojrzałości. Średniej wielkości owoc waży około 120 g dostarczając 116 kcal. Banany mają wysoki indeks glikemiczny - zielone, niedojrzałe banany mają niski IG osiągający wartość 40, natomiast dojrzałe owoce mają IG wynoszące 72. Muszą więc na nie uważać osoby chore na cukrzycę. Więcej o kaloryczności bananów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Ile kalorii mają banany? Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów

Owoce bananowca dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie pokarmów, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W bananach znajdziemy także witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?