Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ewa Drzyzga: Tematy przynosi samo życie
menu
Polub nas na Facebooku

Ewa Drzyzga: Tematy przynosi samo życie

Ewa Drzyzga

Fot: 36,6

Ewa Drzyzga od 2017 roku edukuje Polaków w kwestii zdrowia. W rozmowie z nami zdradza skąd czerpie inspiracje do programu i jak sama dba o swoje zdrowie.

Na jakiej podstawie dobieracie tematy do poszczególnych odcinków?

Ewa Drzyzga: Tematy przynosi życie. Słuchamy naszych widzów, sprawdzamy co ich interesuje. Śledzimy doniesienia prasowe na temat najnowszych technologii, podpatrujemy sukcesy najlepszych polskich lekarzy i naukowców.

W programie przyglądacie się Polakom. Jak dbają o swoje zdrowie, jak się odżywiają. Czy jest coś co najbardziej zaskoczyło cię w podejściu Polaków do zdrowia?

Ewa Drzyzga: Na pewno to, że aż 90 procent Polaków ma próchnicę. To, że nie wierzymy w to, że cukier nie jest dla nas dobry. Jemy go znacznie za dużo. Rocznie o 14 kg więcej niż w 2008 roku. Czai się na nas w słodkich napojach, przekąskach, gotowych potrawach, a nawet w parówkach.

Rusza siódmy sezon programu 36,6°C czy macie poczucie, że udało wam się coś zmienić w czyimś podejściu do zdrowia? Docierają do was takie sygnały?

Ewa Drzyzga: Chcę wierzyć, że choć część dzieci przekonaliśmy, że warzywa nie kłują i polubiły #jembozdrowe; że osoby po 50 roku życia znają #20 minut i wiedzą, że kolonoskopia to nie tylko badanie jelita grubego, ale także możliwość usunięcia zmian, które mogłyby zezłośliwieć; że większość Polek z dumą może powiedzieć #badampiersi, bo rak piersi wcześnie wykryty bardzo dobrze się leczy.

Zobacz zapowiedź nowego sezonu programu 36,6°C!

Zobacz film: Zobacz zapowiedź nowego sezonu 36,6 Źródło: 36,6

Który temat z programu zainspirował cię do osobistej zmiany?

Ewa Drzyzga: Piję więcej wody, robię sobie częstsze przerwy w siedzeniu, minimum dwa razy dziennie chodzę na spacer (z psem) i zaczęłam się regularnie badać. Zrobiłam też kolonoskopię oraz USG brzucha.

Jak wyglądają kulisy powstawania programu: ile kręcicie odcinków podczas jednego dnia zdjęciowego? Jak przygotowujecie się (merytorycznie) przed każdym odcinkiem do nagrywania programu?

Ewa Drzyzga: Mamy świetną redakcję. Redaktorzy przeczesują internet, konfrontują wszystko, co znajdą w danym temacie z gronem zaufanych specjalistów. Naszym źródłem są też publikacje specjalistyczne naukowców i lekarzy zza granicy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni