Enteropatia wysiękowa określana jest inaczej enteropatią z utratą białka. To zespół objawów wynikających z przedostawania się białek osocza krwi do światła jelit. Jest to powikłanie wielu chorób, dlatego też trudno mówić o częstotliwości tej choroby. Innym typem schorzenia jest enteropatia glutenozależna wynikająca z nietolerancji glutenu i uszkodzenia kosmków jelitowych.
Czym jest enteropatia?
Enteropatia jest to określenie na patologię w obrębie jelita cienkiego, charakteryzującą się przewlekłym stanem zapalnym. Wpływa to na spadek zdolności absorpcji, czyli wchłaniania substancji z przewodu pokarmowego. Ponadto zwiększa się przepuszczalność ścian jelita. Do enteropatii zalicza się np. enteropatię glutenozależną, czyli celiakię. Ponadto występuje enteropatia z utratą białka (inaczej określana jako enteropatia wysiękowa) czy też enteropatia popromienna.
Enteropatia wysiękowa – przyczyny
Jeśli organizm ludzki funkcjonuje prawidłowo, to ilość białek syntetyzowanych w wątrobie jest równoważona przez straty w przewodzie pokarmowym. Jeśli utrata białek przez przewód pokarmowy jest za duża, czy też wątroba nie produkuje zbyt dużo białek w wyniku niewydolności tego narządu, dochodzi do spadku poziomu albumin we krwi, powstania obrzęków czy przesięków w jamach ciała. Wśród przyczyn enteropatii wysiękowej, czyli chorób wywołujących utratę białka przez przewód pokarmowy, wymienia się:
- przewlekłe stosowanie leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych,
- zapalenie błony śluzowej żołądka,
- celiakię (chorobę trzewną),
- zakażenia przewodu pokarmowego,
- choroby tkanki łącznej o podłożu autoimmunologicznym,
- choroby nowotworowe przewodu pokarmowego,
- nieswoiste choroby zapalne jelit.
Objawy enteropatii wysiękowej
Enteropatia wysiękowa charakteryzuje się przede wszystkim uporczywymi, nawracającymi biegunkami tłuszczowymi. Chorzy tracą na masie ciała, dochodzi u nich do tworzenia się przesięków w jamach ciała, w związku z tym rozwija się wodobrzusze, a także zbiera się płyn w worku osierdziowym. Często pojawiają się również dolegliwości bólowe ze strony jamy brzusznej. Nakładają się na to objawy w postaci niedoborów witaminowych wynikających z zaburzeń wchłaniania tłuszczu z przewodu pokarmowego.
Diagnostyka enteropatii wysiękowej
Jeśli enteropatia wysiękowa nie będzie leczona, doprowadza do skrajnego wyniszczenia, a nawet zgonu chorego. Konieczne jest więc wczesne wdrożenie diety i odpowiedniego leczenia. Diagnostyka polega na określeniu przyczyny tej patologii. Natomiast w badaniach krwi można stwierdzić spadek poziomu albumin.
Enteropatia glutenozależna
Enteropatia glutenozależna to inaczej celiakia. Jest to schorzenie o podłożu immunologicznym, polegające na nietolerancji glutenu, czyli białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Pojawia się u osób z predyspozycjami genetycznymi. Efektem choroby jest zanik kosmków błony śluzowej jelita cienkiego w wyniku działania swoistych przeciwciał. Objawy enteropatii glutenozależnej:
- biegunka,
- spadek masy ciała,
- zespół jelita drażliwego,
- niedokrwistość,
- objawy ze strony innych narządów, np. ośrodkowego układu nerwowego.
Układ pokarmowy - jak działa? Dowiesz się tego z naszego filmu