Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dziecko ma owsiki. Jak możemy się chronić? Co robić, aby nie zachorować?
menu
Polub nas na Facebooku

Dziecko ma owsiki. Jak możemy się chronić? Co robić, aby nie zachorować?

Owsiki

Fot: Dr_Microbe / gettyimages.com

Odpowiedź: W przypadku stwierdzenia owsicy u jednego z członków rodziny pozostali członkowie rodziny powinni być przebadani i najprawdopodobniej leczeni w kierunku owsicy. Stosowanie środków zapobiegawczych, tj, częste zmiany pościeli, prasowania odzieży zmniejsza ryzyko rozwoju choroby, ale nie daje żadnej gwarancji.

Na pytanie odpowiedziała dr Karolina Mrówka. Dr n. med. Karolina Mrówka na co dzień jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jest autorką rozprawy doktorskiej nt. rozpoznawania i leczenia malarii. Specjalizuje się w zakresie medycyny morskiej i tropikalnej. Jest asystentem w Katedrze i Klinice Chorób Tropikalnych i Pasożytniczych w Poznaniu. Od wielu lat współuczestniczy w przygotowaniu kursów doskonalących dla studentów medycyny, lekarzy, misjonarzy, podróżników i żołnierzy dotyczących zapobiegania, diagnostyki i leczenia chorób egzotycznych oraz szczepień ochronnych wymaganych i zalecanych w ruchu międzynarodowym. Jest także członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Lekarzy dla Podróżujących (IAMAT) w Toronto.

Kolejne pytania

Jakie są objawy i powikłania zarażenia pasożytem lamblia?

Popularne od jakiegoś czasu badanie tzw. żywej kropli krwi ponoć doskonale wykrywa pasożyty. Czy to prawda i czy faktycznie warto je robić?

Czy obróbka termiczna mięsa zabija wszystkie pasożyty?

Polecamy: Zobacz zapis czatu o chorobach pasożytniczych. Na Wasze pytania odpowiadała dr n. med. Karolina Mrówka, parazytolog

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni