Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowe sposoby na podrażnione gardło. Czym leczyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Domowe sposoby na podrażnione gardło. Czym leczyć?

Młoda kobieta z bólem gardła leży w łóżku

Fot. samotrebizan / Getty Images

Podrażnione gardło to jeden z pierwszych objawów przeziębienia – najczęściej infekcji wirusowej. Mogą towarzyszyć mu ból, uczucie suchości, trudności z przełykaniem, a przy bardziej zaawansowanym stanie zapalnym – gorączka i ogólne osłabienie. Aby zmniejszyć dokuczliwe objawy, można zastosować kilka domowych sposobów

Podrażnienie gardła, poza infekcją wirusową, jest spowodowane nadużywaniem głosu, np. krzykiem, śpiewem, ale również bywa skutkiem oparzenia gorącymi potrawami. W takich przypadkach objawy znikają po kilkunastu godzinach. Infekcja rozwija się dłużej.

Z czego bierze się podrażnienie gardła?

Podrażnienie gardła może być spowodowane alergenami lub drobnoustrojami, z którymi człowiek spotyka się na co dzień. Kolejna przyczyna związana jest z urazami lub działaniem substancji szkodliwych, m.in. niebezpiecznych związków, jakie są w środkach chemicznych, które przez przypadek lub omyłkowo dostaną się do ust i przełyku, ale też w papierosach. Wiele osób pracuje w zawodach, w których podrażnienie gardła jest swego rodzaju chorobą zawodową, np. wśród nauczycieli, którzy nie mają szansy oszczędzenia głosu i gardła w trakcie pracy z dziećmi i młodzieżą. Osobną grupę stanowią pacjenci po zabiegach w obrębie jamy ustnej lub ci, którzy wymagali intubacji, aby umożliwić im oddychanie. Nawet nieodpowiednia dieta, która powoduje nadmiar wydzielanych soków żołądkowych i kwasów fermentacyjnych, może podrażnić wrażliwe tkanki.

Najpowszechniejsze są oczywiście wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe lub alergiczne. W ich skutek dochodzi do opuchnięcia i przekrwienia błon śluzowych, które stają się jeszcze bardziej podatne na działanie kolejnych bodźców. Często przeziębione osoby mają problem z przełykaniem chleba czy jedzeniem zbyt gorących dań. Ponadto wysuszona śluzówka nie stanowi skutecznej bariery przed, próbującymi dostać się do organizmu, bakteriami.

Co na podrażnione gardło?

Ważne jest, aby pamiętać, że domowe sposoby na podrażnione gardło warto stosować przez kilka dni, ale jeśli objawy nie ustąpią lub zaczną się pogłębiać, konieczna jest wizyta u lekarza. Infekcja może być dużo poważniejsza, niż się to wydawało na początku. Niestety dolegliwości gardła w rzadszych przypadkach mogą być związane z rozwojem nowotworu, np. u nałogowych palaczy.

Z suchym gardłem poradzą sobie napary ziołowe. Jest wiele roślin, które mają właściwości łagodzące, odkażające i nawilżające. Są nimi mięta lub imbir, które stosowane są jako dodatki do potraw. Łagodzące i kojące działanie mają aloes i werbena, stąd często wchodzą w skład tabletek zmniejszających ból i drapanie. W ten sam sposób działa prawoślaz, a z kolei produkcję ochronnego śluzu zwiększa dziewanna. Kojący efekt da też zalane i odstawione do wystygnięcia siemię lniane, które dodatkowo łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Z ziół można sporządzić napary do picia lub balsamy (napar z dodatkiem np. łyżki oleju), ale zawsze wcześniej należy sprawdzić przeciwwskazania do ich stosowania. Wiele roślin wywołuje efekty uboczne, o których warto wcześniej wiedzieć.

Jak skutecznie pozbyć się bólu gardła? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film: Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło: Wiem co kupuję.

Stosowanie miodu na podrażnione gardło

Miód jest naturalnym lekarstwem na podrażnione gardło. Nie tylko pomaga zwalczać infekcję, ale ma również właściwości antyseptyczne. Co więcej, można go stosować profilaktycznie, gdyż regularnie dodawany do posiłków, zwiększa odporność całego organizmu. Nie tylko łagodzi stany zapalne w obrębie gardła, ale zawarte w nim substancje niszczą i hamują namnażanie się bakterii. Z powodu cennych właściwości miód jest składnikiem wielu preparatów na gardło, które dostępne są w aptece bez recepty.

W przypadku podrażnienia gardła, miód można spożywać jako dodatek do napojów z tą uwagą, że nie wolno go wlewać do np. gorącej herbaty. Na skutek działania wysokiej temperatury traci dobroczynne właściwości. Znacznie lepiej wymieszać go z letnią wodą lub po prostu nałożyć na łyżkę i zjeść. Miód zmniejsza obrzęk błon śluzowych, przez co dokuczające objawy zaczną ustępować, a dodatkowo rozrzedza wydzielinę oskrzelową, co ułatwia jej odkrztuszanie. Czasami miód może dodatkowo podrażnić gardło, dlatego jeśli kaszel czy ból gardła nasila się po spożyciu miodu, należy zrezygnować z tego domowego rozpoznania.

Inne sposoby na podrażnione gardło

Inne sposoby stosowane przez mamy i babcie na podrażnione gardło to napój z mleka z dodatkiem miodu, którego temperatura powinna być zbliżona do temperatury ciała człowieka. Taką mieszankę najlepiej wypić na noc, gdyż pomoże zmniejszyć objawy utrudniające właściwy wypoczynek. Najlepszym domowym lekarstwem na gardło według dziadków jest tradycyjny syrop z cebuli. Nie dość, że działa łagodząco, to na dodatek wykazuje działanie odkażające. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy do słoika wrzucić 2 posiekane cebule i dodać 2 łyżki cukru. Dobrze jest trzymać pojemnik pod przykryciem przez wzgląd na intensywny zapach. Po kilku godzinach cebula puści sok. Syrop można pić po łyżeczce 3 razy dziennie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni