Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w trakcie antybiotykoterapii - co jeść, a czego unikać? Zalecenia żywieniowe przy antybiotyku
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta w trakcie antybiotykoterapii - co jeść, a czego unikać? Zalecenia żywieniowe przy antybiotyku

Antykoncepcja hormonalna

Fot: AntonioGuillem / gettyimages.com

Dieta przy antybiotyku powinna zawierać fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir i jogurt. Należy je spożywać na dwie godziny przed przyjęciem antybiotyku, w przeciwnym razie mogą prowadzić do osłabienia działania leku. W diecie przy antybiotykoterapii nie powinno się jeść owoców cytrusowych ani pić soku grejpfrutowego.

Antybiotykoterapia stosowana jest w celu zwalczania bakterii i grzybów chorobotwórczych, które zaatakowały organizm. Niestety przyczynia się również do osłabienia naturalnej mikroflory jelitowej. Dieta przy antybiotyku polega m.in. na przyjmowaniu żywności probiotycznej, do której zaliczają się jogurty i kiszonki.

Dieta w trakcie antybiotykoterapii - jakie ma znaczenie?

Antybiotyki są preparatami stosowanymi przy infekcjach o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Ich działanie polega na zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Antybiotyki prowadzą również do niszczenia pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym i tworzących fizjologiczną mikroflorę jelitową. Te “dobre” mikroorganizmy pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiadają za regulowanie pracy jelit, wspomagają odporność, ułatwiają proces trawienia pokarmów oraz uczestniczą w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ich zniszczenie w trakcie antybiotykoterapii może doprowadzić m.in. do wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: zaparć, biegunek, bólu brzucha. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają probiotyki, a więc wyselekcjonowane kultury bakterii dodawane do żywności. Mają one korzystny wpływ na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Do żywności probiotycznej zaliczają się: fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka), a także kiszone warzywa (kapusta, ogórki itd.). W ich składzie występują bakterie kwasu mlekowego przywracające naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Bakterie probiotyczne pobudzają układ immunologiczny i wzmacniają odporność oraz produkują substancje uczestniczące w zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Wykazują również inne właściwości korzystne dla zdrowia: obniżają poziom “złego” cholesterolu, zwiększają przyswajalność różnych składników z produktów żywnościowych (m.in. wapnia, fosforu, cynku, żelaza, witamin z grupy B), działają przeciwnowotworowo.

Zobacz film: Jak stosować antybiotyki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dieta przy antybiotykoterapii - czego należy unikać?

W diecie przy antybiotykoterapii należy unikać produktów mogących zaburzać wchłanianie i działanie leku, a tym samym zmniejszać jego skuteczność. Właściwości antybiotyków mogą zostać zmienione przy łączeniu ich z owocami cytrusowymi oraz produktami na bazie cytrusów. Niewskazane jest popijanie antybiotyków sokami, zwłaszcza grejpfrutowym i pomarańczowym. Kolejnym czynnikiem ograniczającym wchłanianie leku nawet o połowę jest wapń. Produktami bogatymi w ten minerał są: mleko, sery, twarogi, a także kefiry i jogurty. Nie powinno się wykluczać tych produktów z diety, zwłaszcza jogurtów, gdyż są źródłem bakterii probiotycznych. Należy jednak unikać popijania nimi antybiotyków.

Najlepiej jest spożywać tego rodzaju pokarmy na dwie godziny przed lub po przyjęciu lekarstwa. W trakcie antybiotykoterapii przeciwwskazane są wszelkie napoje alkoholowe. Łączenie leku z alkoholem może prowadzić do skutków ubocznych w postaci pogorszenia samopoczucia, wymiotów, bólów i zawrotów głowy. W diecie przy antybiotyku nie zaleca się spożywania produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Są one ubogie w substancje odżywcze, które są szczególnie potrzebne organizmowi w trakcie trwania infekcji. Produkty wytwarzane z oczyszczonej, białej mąki (jasne pieczywo, jasny makaron) oraz biały ryż należy zastąpić pełnoziarnistymi, które dostarczają większych ilości witamin i minerałów wzmacniających organizm.

Dieta przy antybiotyku - co powinno pojawić się w jadłospisie?

W diecie przy antybiotyku powinny pojawić się nie tylko produkty zawierające bakterie probiotyczne, ale również żywność bogata w witaminy i minerały. Antybiotykoterapia może prowadzić do utrudnionego wchłaniania witamin, a także do szybszego ich rozkładu. Ponadto, skutkuje niszczeniem pożytecznych mikroorganizmów uczestniczących w produkcji witaminy K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). W diecie przy antybiotyku należy zadbać o dużą ilość surowych warzyw i owoców będących źródłem witaminy C.

Zobacz film: Jak odbudować florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyku? Źródło: 36,6.

Związek ten znajduje się nie tylko w owocach cytrusowych, które w trakcie antybiotykoterapii nie są wskazane, ale również w wielu innych. Źródłami witaminy C są: natka pietruszki, czerwona papryka, pomidory, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, truskawki, warzywa kiszone. W jadłospisie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw liściastych: sałaty, jarmużu, szpinaku, które dostarczają witaminy K oraz witamin z grupy B. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, ryż brązowy, płatki owsiane, makaron razowy, kasza gryczana i pęczak. W ich składzie znajdują się duże ilości witamin z grupy B. Ponadto produkty te wspomagają odbudowę mikroflory jelitowej. W trakcie antybiotykoterapii wskazane jest spożywanie czosnku, chrzanu, cebuli oraz miodu. Składniki te wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze oraz mobilizują układ odpornościowy do walki z infekcją, skracając czas rekonwalescencji po chorobie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
234
16
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?