Antybiotykoterapia stosowana jest w celu zwalczania bakterii i grzybów chorobotwórczych, które zaatakowały organizm. Niestety przyczynia się również do osłabienia naturalnej mikroflory jelitowej. Dieta przy antybiotyku polega m.in. na przyjmowaniu żywności probiotycznej, do której zaliczają się jogurty i kiszonki.
Dieta w trakcie antybiotykoterapii - jakie ma znaczenie?
Antybiotyki są preparatami stosowanymi przy infekcjach o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Ich działanie polega na zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Antybiotyki prowadzą również do niszczenia pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym i tworzących fizjologiczną mikroflorę jelitową. Te “dobre” mikroorganizmy pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiadają za regulowanie pracy jelit, wspomagają odporność, ułatwiają proces trawienia pokarmów oraz uczestniczą w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ich zniszczenie w trakcie antybiotykoterapii może doprowadzić m.in. do wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: zaparć, biegunek, bólu brzucha. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają probiotyki, a więc wyselekcjonowane kultury bakterii dodawane do żywności. Mają one korzystny wpływ na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Do żywności probiotycznej zaliczają się: fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka), a także kiszone warzywa (kapusta, ogórki itd.). W ich składzie występują bakterie kwasu mlekowego przywracające naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Bakterie probiotyczne pobudzają układ immunologiczny i wzmacniają odporność oraz produkują substancje uczestniczące w zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Wykazują również inne właściwości korzystne dla zdrowia: obniżają poziom “złego” cholesterolu, zwiększają przyswajalność różnych składników z produktów żywnościowych (m.in. wapnia, fosforu, cynku, żelaza, witamin z grupy B), działają przeciwnowotworowo.
Dieta przy antybiotykoterapii - czego należy unikać?
W diecie przy antybiotykoterapii należy unikać produktów mogących zaburzać wchłanianie i działanie leku, a tym samym zmniejszać jego skuteczność. Właściwości antybiotyków mogą zostać zmienione przy łączeniu ich z owocami cytrusowymi oraz produktami na bazie cytrusów. Niewskazane jest popijanie antybiotyków sokami, zwłaszcza grejpfrutowym i pomarańczowym. Kolejnym czynnikiem ograniczającym wchłanianie leku nawet o połowę jest wapń. Produktami bogatymi w ten minerał są: mleko, sery, twarogi, a także kefiry i jogurty. Nie powinno się wykluczać tych produktów z diety, zwłaszcza jogurtów, gdyż są źródłem bakterii probiotycznych. Należy jednak unikać popijania nimi antybiotyków.
Najlepiej jest spożywać tego rodzaju pokarmy na dwie godziny przed lub po przyjęciu lekarstwa. W trakcie antybiotykoterapii przeciwwskazane są wszelkie napoje alkoholowe. Łączenie leku z alkoholem może prowadzić do skutków ubocznych w postaci pogorszenia samopoczucia, wymiotów, bólów i zawrotów głowy. W diecie przy antybiotyku nie zaleca się spożywania produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Są one ubogie w substancje odżywcze, które są szczególnie potrzebne organizmowi w trakcie trwania infekcji. Produkty wytwarzane z oczyszczonej, białej mąki (jasne pieczywo, jasny makaron) oraz biały ryż należy zastąpić pełnoziarnistymi, które dostarczają większych ilości witamin i minerałów wzmacniających organizm.
Dieta przy antybiotyku - co powinno pojawić się w jadłospisie?
W diecie przy antybiotyku powinny pojawić się nie tylko produkty zawierające bakterie probiotyczne, ale również żywność bogata w witaminy i minerały. Antybiotykoterapia może prowadzić do utrudnionego wchłaniania witamin, a także do szybszego ich rozkładu. Ponadto, skutkuje niszczeniem pożytecznych mikroorganizmów uczestniczących w produkcji witaminy K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). W diecie przy antybiotyku należy zadbać o dużą ilość surowych warzyw i owoców będących źródłem witaminy C.
Związek ten znajduje się nie tylko w owocach cytrusowych, które w trakcie antybiotykoterapii nie są wskazane, ale również w wielu innych. Źródłami witaminy C są: natka pietruszki, czerwona papryka, pomidory, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, truskawki, warzywa kiszone. W jadłospisie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw liściastych: sałaty, jarmużu, szpinaku, które dostarczają witaminy K oraz witamin z grupy B. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, ryż brązowy, płatki owsiane, makaron razowy, kasza gryczana i pęczak. W ich składzie znajdują się duże ilości witamin z grupy B. Ponadto produkty te wspomagają odbudowę mikroflory jelitowej. W trakcie antybiotykoterapii wskazane jest spożywanie czosnku, chrzanu, cebuli oraz miodu. Składniki te wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze oraz mobilizują układ odpornościowy do walki z infekcją, skracając czas rekonwalescencji po chorobie.