Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Co jeść przy chorych jelitach?
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Co jeść przy chorych jelitach?

Arx0nt/getty images

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna opiera się na założeniach diety niskotłuszczowej, lekkostrawnej, z małą ilością błonnika pokarmowego. Ogranicza się pokarmy wzmagające perystaltykę jelit. Niewskazane są mleko i jego przetwory, pszenica, rośliny strączkowe.

Choroba Leśniowskiego-Crohna (inaczej choroba Crohna) zaliczana jest do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit. Charakteryzuje się przewlekle trwającym stanem zapalnym. Badacze sugerują, że za jej rozwój odpowiadają interakcje czynników środowiskowych, genetycznych i immunologicznych. Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna ma nieodzowne znaczenie w procesie terapeutycznym.

Choroba Leśniowskiego-Crohna – cele dietetyczne

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna ma na celu oszczędzanie chorego odcinka przewodu pokarmowego. Najczęściej zmiany chorobowe rozwijają się w obrębie jelit. Zachodzące w błonie śluzowej patologie, jak owrzodzenie, przetoki, zwężenie światła jelita, utrudniają przechodzenie treści pokarmowej. Dieta w chorobie Crohna podczas remisji (okres niewystępowania, cofnięcia się objawów chorobowych) skupia się na możliwie jak największym przedłużeniu jej trwania. Z kolei w trakcie zaostrzeń choroby jej zadaniem jest uzupełnianie niedoborów składników odżywczych i ograniczenie ryzyka będących ich konsekwencją powikłań oraz przyspieszenie procesu regeneracyjnego. Niestety niedożywienie i niedobory składników mineralnych (zwłaszcza kwasu foliowego, żelaza i cynku) występują dość często.

Jaka powinna być dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

Leczenie żywieniowe opierać się powinno na zasadach diety ubogoresztkowej, lekkostrawnej, niskotłuszczowej, z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Zalecana jest zwiększona podaż białka (w tym zwłaszcza zwierzęcego pochodzenia) oraz witamin i składników mineralnych. Niektórym osobom zmagającym się z chorobą Crohna polecana jest dieta bezglutenowa. Konieczna jest wówczas, gdy obserwuje się nasilenie dolegliwości po spożyciu produktów zawierających gluten, który znajduje się w ziarnach niektórych zbóż, w tym zwłaszcza pszenicy. Niekiedy chorobie Crohna towarzyszy nietolerancja laktozy, w związku z tym konieczne bywa ograniczenie produktów nabiałowych.

Choroba Leśniowskiego-Crohna – zalecenia dietetyczne

Chorzy powinni spożywać posiłki o mniejszej objętości, ale o większej częstotliwości. Zalecana liczba posiłków to 5–6 dziennie w regularnych odstępach czasu. W ciągu dnia powinno się dostarczać 2500–3000 kcal. Porcja białka w diecie przy chorobie Leśniowskiego-Crohna stanowić powinna około 16% całkowitego zapotrzebowania energetycznego i wynosić 100–120 g. Za najlepsze źródło pełnowartościowego białka uważa się ryby, jaja, chude mięsa. Ilość spożywanego tłuszczu ograniczyć należy do 50–70 g dziennie, co stanowi około 20% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Większość energii – ponad 60% – powinno pochodzić z węglowodanów. Problematyczna jest kwestia błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Niestety jego nierozpuszczalne w wodzie włókna, drażniąc ściany jelit, potęgują stan zapalny. W związku z tym konieczne jest odpowiednie dobranie źródeł tego węglowodanu. Potrawy przyrządzać trzeba metodą gotowania na parze i w wodzie. Niewskazane jest smażenie i pieczenie.

Co jeść przy chorych jelitach?

Tabela przedstawia zalecane i niewskazane produkty w diecie osób cierpiących na chorobę Crohna.

Grupa produktów Produkty zalecane Produkty niewskazane
Mleko i produkty mleczne O ile pacjent je toleruje, możliwe jest spożywanie słodkiej śmietany, świeżego masła, chudego lub półtłustego, niekwaśnego sera twarogowego Jeśli pacjent nie toleruje laktozy, konieczna bywa dieta wykluczająca
Mięso, wędliny, ryby, jaja Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik drób (kura, indyk, gołąb). Wędliny: polędwica, szynka, wędliny drobiowe, ewentualnie parówki cielęce. Ryby: chude, szczupak, sandacz. Jaja: całe, żółtka, białka Mięso tłuste: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, podroby, dziczyzna. Wędliny: tłuste i konserwy. Ryby: tłuste, wędzone, marynowane
Produkty zbożowe i ziemniaki

Pieczywo: czerstwe, jasne.

Mąka: ziemniaczana, owsiana, kukurydziana. Kasze: drobne, grube przecierane, manna, jęczmienna, ryż, płatki owsiane

Pieczywo: razowe, świeże, żytnie. Mąka: razowa, żytnia w większych ilościach. Kasze: wszystkie grube, nieprzecierane w większych ilościach. Ziemniaki

Warzywa i owoce Marchew, dynia, seler, koperek, pietruszka, szpinak, buraki w ograniczonych ilościach, jabłka pieczone, gotowane, owoce jagodowe, brzoskwinie Kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, cebula, kalarepa, brukiew, warzywa strączkowe, gruszki, figi, śliwki, wiśnie, winogrona, czereśnie
Cukier i słodycze Niewielka ilość cukru, miodu, przetworów owocowych Duże ilości słodyczy, zwłaszcza przetworzonych
Przyprawy Łagodne, koperek, zielona pietruszka, majeranek, sól Ostre, pieprz, papryka, ocet, musztarda

Dieta w zaostrzeniu choroby Leśniowskiego-Crohna

Podczas zaostrzenia choroby wskazane jest prowadzenie diety płynnej, a wraz ze stopniowym łagodzeniem objawów – przejście na półpłynną. Gdy chorzy nie są w stanie przyjmować pokarmu doustnie, zaleca się podawanie im mieszanek żywieniowych bezpośrednio do jelit, co przyśpiesza to proces regeneracyjny.

Zobacz film: Jelita

źródło:x-news

Bibliografia:

1. M. Włochal, M. Grzymisławski, Nowe trendy leczenia żywieniowego w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit, [w:] „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne”, 2016, 6(2), s. 149–158.

2. K. Neubauer, E. Poniewierka, Rola diety w nieswoistych zapaleniach jelit, [w:] „Gastroenterologia Polska”, 2010, 17(1), s. 74–76.

3. A. Kargulewicz, I. Ignyś, Problem niedożywienia oraz postępowanie dietetyczne u dzieci z chorobą Leśniowskiego-Crohna, [w:] „Nowiny Lekarskie”, 2008, 77(5), s. 362–366.

A. A. Kargulewicz, H. Stankowiak-Kulpa, M. Grzymisławski, Rola leczenia żywieniowego w chorobie Leśniowskiego-Crohna, [w:] „Gastroenterologia Polska”, 2010, 17(4), s. 300–303.

4. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2012.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?