Dieta owocowa jest kuracją odchudzająco-oczyszczającą. Polega na jedzeniu wyłącznie owoców w postaci surowej lub poddanych obróbce cieplnej, np. gotowaniu. Diety owocowej nie można stosować długotrwale, gdyż może doprowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych.
Dieta owocowa - na czym polega?
Dieta owocowa jest dietą odchudzającą i oczyszczającą. Stosuje się ją w celu oczyszczenia organizmu z toksyn nagromadzonych w jego komórkach oraz redukcji wagi. Dieta owocowa nie zakłada modyfikowania nawyków żywieniowych, ale polega na krótkotrwałym stosowaniu jadłospisu złożonego wyłącznie z owoców. Może trwać maksymalnie trzy dni. Dłuższe praktykowanie tej kuracji odchudzająco-oczyszczającej może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych i znacznego osłabienia organizmu.
Podstawowe zasady diety owocowej
Dieta owocowa dopuszcza jedzenie owoców w różnej postaci - surowej, gotowanej, duszonej i pieczonej. W trakcie trzech dni jej stosowania niedozwolone jest spożywanie innych produktów żywnościowych. Niewskazane są również owoce suszone ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru. Szczególnie zaleca się jeść owoce surowe i nieobrane, gdyż w skórce znajduje się najwięcej drogocennych składników, takich jak: witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. W ciągu dnia należy wypijać dużą ilość wody - około 2 litrów, najlepiej mineralnej, niegazowanej. Dozwolona jest również zielona herbata czy napar z bratka. W jadłospisie mogą pojawić się również sałatki owocowe skropione świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. W diecie owocowej powinny pojawić się różne owoce, nie należy ograniczać się wyłącznie do jednego czy dwóch rodzajów, np. do jabłek i gruszek.
Dieta owocowa - jakich składników dostarcza?
Dieta owocowa dostarcza organizmowi błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Składnik ten reguluje pracę jelit, a tym samym usprawnia trawienie i przyspiesza procesy przemiany materii. Błonnik pokarmowy posiada również właściwości przeciwnowotworowe. Owoce stanowiące podstawę i jedyne źródło energii w diecie owocowej są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Dostarczają również substancji o właściwościach przeciwutleniających (inaczej antyoksydacyjnych), takich jak witamina C, beta karoten i flawonoidy roślinne. Związki te działają przeciwzapalnie, antyrakowo oraz stymulująco na układ odpornościowy. Owoce zawierają również minerały, m.in. fosfor, potas, wapń. Dieta owocowa jest małokaloryczna, gdyż owoce stanowiące wyłączne posiłki dostarczają średnio 60 kcal na 100 gramów produktu.
Dieta owocowa - ile się chudnie? Efekty i zalety
Dieta owocowa umożliwia zmniejszenie masy ciała średnio o 3 kilogramy w ciągu trzech dni. Zastosowanie krótkotrwałego, owocowego detoksu przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia, gdyż wspomaga detoksykację organizmu, czyli oczyszczanie go z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Zaletą diety owocowej jest mała czasochłonność i łatwość przygotowania posiłków, powszechna dostępność składników - owoców oraz niski koszt stosowania diety. Po trzech dniach kuracji odchudzająco-oczyszczającej należy stopniowo wrócić do racjonalnego i zbilansowanego sposobu odżywiania.
Dieta owocowa - minusy
Dieta owocowa stosowana zgodnie z zaleceniami nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Długotrwałe praktykowanie tej diety może przyczynić się jednak do poważnych i niebezpiecznych niedoborów pokarmowych. Dieta owocowa nie dostarcza organizmowi wielu składników, które są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Jadłospis złożony wyłącznie z owoców nie pokrywa dobowego zapotrzebowania m.in. na:
-
wapń - występuje głównie w mleku i produktach mlecznych,
-
białko - obecne w mięsie, jajach, nabiale, rybach, warzywach strączkowych,
-
nienasycone kwasy tłuszczowe - zawarte w rybach morskich, orzechach, olejach roślinnych, oliwie z oliwek,
-
witaminę B1 (tiaminy) występującej głównie w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. pieczywie razowym, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, otrębach,
-
magnez obecny m.in. w orzechach, migdałach, produktach zbożowych,
-
witaminę D zawartą m.in. w rybach i pełnotłustym nabiale.
Objawami tych niedoborów pokarmowych mogą być np. tworzenie się zajad kącikach ust, osłabienie organizmu, zmniejszenie zdolności poznawczych (pamięci, uwagi i koncentracji), bolesne skurcze mięśni, niedokrwistość.
Dieta owocowa - przykładowy jadłospis
- I śniadanie: sałatka owocowa z gruszką, malinami, winogronem, kiwi skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny
- II śniadanie: smoothie z truskawek i połowy banana, rozcieńczony wodą (mineralną, niegazowaną lub przegotowaną)
- Obiad: sałatka owocowa z pomarańczy, mango, ananasa, śliwek i nektarynki skropione sokiem z limonki
- Podwieczorek: pieczone jabłko
- Kolacja: mus z duszonych owoców: jabłka, gruszki, brzoskwini