Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta Dukana (białkowa) - zasady, jadłospis i przepisy, efekty
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta Dukana (białkowa) - zasady, jadłospis i przepisy, efekty

Zdjęcie z góry stołu pełnego zdrowej żywności

Fot: Photographee.eu / stock.adobe.com

Najważniejszą zasadą diety Dukana jest zwiększenie spożycia białka i ograniczenie spożycia tłuszczów oraz węglowodanów. Jest to dieta proteinowa, którą opracował francuski lekarz Pierre Dukan. Plan Protal składa się z 4 faz i zapobiega efektowi jojo.

Jadłospis w diecie Dukana bazuje na produktach białkowych. Bardzo ważne jest unikanie węglowodanów i tłuszczów. Dieta Dukana składa się z czterech etapów - pierwszy i drugi umożliwiają zrzucenie zbędnych kilogramów, a trzeci i czwarty zapobiegają efektowi jojo

Ścisłe stosowanie się do zasad diety białkowej Dukana umożliwia zachowanie szczupłej sylwetki przez wiele lat. Dużą zaletą jest również to, że skóra pozostaje jędrna i nie wiotczeje, co często zdarza się przy innych dietach.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta Dukana - jadłospis i zasady

Jadłospis diety Dukana jest nieco inny dla każdej z czterech faz. Opiera się on na produktach spożywczych zawierających dużą ilość białek prostych, nazywanych proteinami. Dieta Dukana w fazie I (uderzeniowej) obejmuje:

  •  chude mięsa i podroby - króliki, cielęcinę, wołowinę (oprócz żeberek), nerki cielęce, wątróbkę drobiową i cielęcą, ozorki cielęce i jagnięce,
  • ryby - dorsze, makrele, halibuty, flądry, tuńczyki, sole,
  • owoce morza - homary, krewetki szare i różowe, langusty, kalmary, małże, raki, ślimaki morskie, mątwy, przegrzebki,
  • drób - bażanty, kurczaki, kuropatwy, przepiórki, perliczki, kury, gołębie, indyki (zakazane są kaczki i gęsi),
  • wędliny - suszone mięso, szynkę z indyka, drobiową i wieprzową,
  • jajka kurze i przepiórcze,
  • nabiał - chude mleko, chudy biały ser i serek wiejski, jogurty beztłuszczowe i bez cukru, 
  • napoje niesłodzone lub słodzone słodzikiem.

W fazie II diety Dukana (naprzemiennej) można do wymienionych produktów wprowadzić warzywa, np. białą i czerwoną kapustę, kalafior, kalarepę, cukinię, cykorię, cebulę, boćwinę, koper włoski, ogórek, por, rzodkiewkę, seler, soję, szparagi, szpinak, pomidory, paprykę, pieczarki, fasolkę szparagową i dynię.

Efekty diety Dukana zależą od przestrzegania zasad w każdej z faz. W fazie III (utrwalenia) można spożywać wszystkie wymienione wcześniej produkty, a także:

  • owoce - grejpfruty, brzoskwinie, maliny, mandarynki, klementynki, jeżyny, gruszki, jabłka, morele, melony, pomarańcze, truskawki, śliwki,
  • pieczywo (maksymalnie 2 kromki dziennie) - chleb razowy lub pełnoziarnisty,
  • sery - edamski, comte, beaufort, goudę, ementaler, mimolette, sery twarde i półtwarde, serki topione,
  • produkty skrobiowe (dozwolone 2 razy w miesiącu) - kaszę mannę i kaszę bulgur, groch suszony i świeży, fasolkę szparagową, soczewicę, fasolę białą i czerwoną, makarony, polenty, gotowane ziarna pszenicy,
  • mięsa (2 razy w tygodniu wraz z mięsami dozwolonymi w poprzednich fazach) - schab, udziec cielęcy, białą szynkę.

Faza IV, nazywana stabilizacyjną, to powrót do normalnej diety, przy czym nie wolno się przejadać i pić zbyt dużych ilości płynów. Jeden dzień w tygodniu należy spożywać wyłącznie produkty dozwolone w fazie I. Zgodnie z zaleceniami dra Dukana dniem tym jest czwartek, ale każdy może wybrać taki dzień, jaki mu pasuje.

Oprócz produktów z każdej fazy należy stosować się do ogólnych zasad diety, które obejmują wypijanie przynajmniej 1 1/2 litra płynów dziennie (bez soków owocowych), spożywanie 2 łyżek stołowych otrąb owsianych dziennie, unikanie tłuszczów i węglowodanów. Alkohol w fazie I i II diety Dukana jest zakazany.

Dieta Dukana - przepisy

Dieta Dukana - przepisy faza I:

Biała kiełbasa:
  •  1 kg mięsa z kurczaka lub indyka
  •  2 ząbki czosnku
  •  liść laurowy
  •  majeranek
  •  szczypta kminku
  •  sól i pieprz
  •  naturalne lub sztuczne flaki

Mięso trzeba zmielić w maszynce na drobnych lub większych oczkach. Do masy dodaje się zmielone zioła, 1/2 szklanki wody i wyciśnięty czosnek. Całość należy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie włożyć we flaki za pomocą szprycy do kiełbas. Kiełbaski należy wrzucić do gotującej się, choć jeszcze niewrzącej wody i podgrzewać przez około 15 minut.

Dukanowe bułeczki
  •  kostka chudego twarogu
  •  6 łyżek otrąb owsianych
  •  3 jajka
  •  wyciśnięty ząbek czosnku
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  sól i pieprz
  •  świeże zioła

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pozostałe składniki trzeba wymieszać w misce i stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając. Gotową masę nakłada się w formy do muffinek i wstawia do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Bułeczki piecze się około 30 minut, do momentu, gdy urosną i lekko się zrumienią.

Dieta Dukana - przepisy faza II

Kotleciki z kalafiora
  •  1 kalafior
  •  2-3 ząbki czosnku
  •  1 jajko
  •  2 łyżki otrąb owsianych

Kalafior należy ugotować i zblendować, dodaje się do niego rozgnieciony czosnek, otręby i jajko. Masę trzeba dobrze wymieszać, nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i krótko smażyć po obu stronach.

Smaczny bigosik

  •  1 główka kapusty włoskiej lub białej
  •  1 cała pierś z kurczaka
  •  mała marchewka
  •  sól 

Kapustę należy poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, a kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę z kapustą podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Pierś z kurczaka lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do kapusty. Bigos można doprawić ulubionymi przyprawami, dodać do niego inne warzywa lub odrobinę przecieru pomidorowego.

Przepisy dukana - faza III i IV

Łatwy biszkopt
  •  4 żółtka
  •  6 białek
  •  3 łyżki otrąb pszennych
  •  3 łyżki otrąb owsianych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka kakao
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  słodzik do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać na gładką masę ze zmielonymi otrębami, 1 białkiem, kakao, skrobią, słodzikiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać i wlać na blaszkę 20 x 20cm. Piec około 15 minut w temperaturze 150 st. C. Biszkopt można przełożyć dowolnym kremem, owocami lub galaretką.

Dieta Dukana - efekty

Efekt diety Dukana to przede wszystkim szybka utrata wagi, która jest szczególnie widoczna u osób z dużą nadwagą. Dieta wyrabia zdrowe nawyki żywieniowe, dzięki którym nie pojawia się efekt jojo, a organizm nie jest wycieńczony.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
27
5
Polecamy
Dieta Atkinsa - zasady, jadłospis i efekty
Dieta Atkinsa - zasady, jadłospis i efekty TVN zdrowie
Dieta South Beach, czyli recepta na szczupłą sylwetkę i zdrowie.
Na czym polega pierwsza faza diety?
Efekty stosowania.
Przepis na smaczną rybę i kalafiorową zapiekankę
Dieta South Beach, czyli recepta na szczupłą sylwetkę i zdrowie. Na czym polega pierwsza faza diety? Efekty stosowania. Przepis na smaczną rybę i kalafiorową zapiekankę TVN zdrowie
Co jeść, żeby schudnąć?
Jadłospis, który służy zdrowiu
Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu Dzień Dobry TVN
Przepisy na szybkie i smaczne dania bezglutenowe
Przepisy na szybkie i smaczne dania bezglutenowe Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?