Cellulit zwany jest też skórką pomarańczową i pojawia się zazwyczaj na udach, pośladkach i ramionach. Jego przyczyną jest nierównomiernie rozłożona tkanka tłuszczowa. Można zmniejszyć go za pomocą diety antycellulitowej.
Zasady diety antycellulitowej
Aby zmniejszyć cellulit bądź się go pozbyć, należy ograniczyć ilość soli w diecie. Powoduje ona obrzęki, sprzyjając zatrzymywaniu wody w organizmie. Można ją z powodzeniem zastąpić ziołami. Trzeba też zmniejszyć udział potraw typu fast-food i słodyczy.
Najlepiej wyeliminować z jadłospisu dania zawierające duże ilości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Zamiast nich warto włączyć potrawy z kwasami tłuszczowymi omega-3, omega-6 i omega-9. Zapobiegają one odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspieszają jej spalanie. Źródła tych substancji to: orzechy, miękkie margaryny, oliwa roślinna i oleje oraz ryby.
Dieta antycellulitowa powinna się opierać na 4 lub 5 niewielkich posiłkach. Dobrze jest jadać je o stałych porach dnia. Najlepiej sięgać po lekkostrawne dania, które zwiększają tempo przemiany materii. Warto zróżnicować swoją dietę, co także przyspieszy metabolizm.
Zielona herbata to kolejny składnik diety, który zwiększa tempo przemian metabolicznych. W jadłospisie antycellulitowym powinna znaleźć się duża ilość warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały. Dietetycy polecają szczególnie truskawki, maliny, pomarańcze, porzeczki, jeżyny i jagody, grejpfruty, wiśnie, czereśnie, jabłka, a także marchew, szpinak, koper, pomidory i paprykę.
Istotny udział mają też pietruszka, arbuz i seler, które mają działanie moczopędne. Ich jedzenie pozwala uniknąć powstawania obrzęków, podobnie jak spożywanie sałaty, pomidorów i ziemniaków bogatych w potas. To pierwiastek, który zapobiega obrzękom. Należy zadbać o odpowiednią ilość wypijanej wody – minimum 2 litry dziennie. Najlepiej zrezygnować z picia kawy bądź ograniczyć ją do jednej filiżanki na dzień.
Warto również rzucić palenie, które może powodować obrzęki. Dzieje się tak, ponieważ substancje zawarte w papierosach osłabiają naczynia krwionośne.
Dieta antycellulitowa – jadłospis na tydzień
Aby zacząć stosować dietę antycellulitową, można skorzystać z gotowych jadłospisów bądź inspirować się nimi i samemu je tworzyć.
Dzień 1
Śniadanie:
pełnoziarnista bułka, 50 g chudego białego sera z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką pestek słonecznika, kiełkami pszenicy oraz łyżeczką sezamu.
Przekąski:
1/2 szklanki agrestu bądź porzeczek, 3 śliwki bądź 2 mandarynki.
Obiad:
tofu z grilla i sałatka z pomidorów, sałatka warzywna lub zielone spaghetti.
Kolacja:
2 kromki chleba żytniego, 2 plasterki wędzonej piersi drobiowej, 5 rzodkiewek, 4 liście sałaty i filiżanka zielonej herbaty.
Dzień 2
Śniadanie:
2 łyżki płatków owsianych i 150 g (opakowanie) jogurtu naturalnego, 1 kromka chleba żytniego z cienką warstwą miękkiej margaryny, 2 plasterki kiełbasy z drobiu, 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy i 2 liście cykorii.
Przekąski:
2 łyżki płatków kukurydzianych, 50 g niesłodzonego serka waniliowego bez tłuszczu.
Obiad:
sushi, ryba z curry lub zupa z porów i tofu z dodatkiem glonów.
Kolacja:
placki ziemniaczane z 3 ziemniaków i małej cebuli z 10 g duszonych pieczarek, 3 łyżkami jogurtu naturalnego i przyprawami.
Dzień 3
Śniadanie:
omlet z 1 jaja, 1/4 szklanki mleka i 1 łyżeczką mąki razowej posmarowany 2 łyżeczkami niskosłodzonego dżemu truskawkowego.
Przekąski:
kiwi, 1 łyżeczka pestek dyni, orzechów, 1 szklanka kefiru z 1 łyżką muesli.
Obiad:
3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, 1/2 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, 1 pieczona pierś kurczaka, 1 czerwona papryka z 1 łyżką oleju i kiełkami pszenicy.
Kolacja:
2 naleśniki z farszem z 2 czubatych łyżek białego chudego sera posłodzonego ksylitolem i 1 plaster ananasa pokrojony w cząstki.
Dzień 4
Śniadanie:
2 kromki chrupkiego pieczywa, sałatka z 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, ziołami, kapusty pekińskiej, małej cebuli, pomidora i 2 kiszonych ogórków.
Przekąski:
koktajl z 1 łyżki płatków owsianych, jabłka i 1/2 szklanki kefiru.
Obiad:
bułka pełnoziarnista z cienką warstwą margaryny, sałatka wielowarzywna.
Kolacja:
kolorowe spaghetti lub 100 g pieczonego dorsza.
Dzień 5
Śniadanie:
melon z musem pistacjowym koktajl z jagód z imbirem bądź smoothie z truskawek i kiwi.
Przekąski:
brokułowa zupa krem z 1 łyżką sezamu.
Obiad:
1/2 szklanki gotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana mielonym mięsem z indyka z jajkiem, surówka z kapusty pekińskiej, czerwonej cebuli, czosnku oraz 1 łyżeczki oleju słonecznikowego.
Kolacja:
3 ziemniaki i 100 g grillowanego łososia ze szparagami.
Dzień 6
Śniadanie:
1 kromka żytniego chleba, 1 plaster wędzonego łososia, kilka liści sałaty, średnia gruszka.
Przekąski:
2 plasterki awokado, 1 grejpfrut, 1 plaster melona.
Obiad:
1/2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu, 2 gotowane brokuły z czerwoną cebulą, 2 pomidorami, czosnkiem, octem winnym, 1 łyżeczką oliwy i czosnkiem.
Kolacja:
1 kromka razowego chleba z hummusem, sałatka z awokado, pomidorem i kiełkami.
Dzień 7
Śniadanie:
1/2 bułki grahami, 1 gotowane jajko na twardo, 1 łyżka jogurtu, posiekany szczypior, mały pomidor, 4 liście cykorii.
Przekąski:
1 łyżka orzechów macadamia, plaster ananasa, 1 mały ogórek.
Obiad:
2 gotowane ziemniaki z koperkiem, filet z dorsza pieczony w folii, 1/2 szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z kiszonej kapusty, cebuli, marchwi i olejem słonecznikowym.
Kolacja:
ugotowany ziemniak, 2 marchewki, 4 różyczki kalafiora, 6 łyżek fasolki szparagowej i dip czosnkowy.