Ustalanie diety przy chorobie Hashimoto to sprawa indywidualna i powinna być zawsze konsultowana z wykwalifikowanym dietetykiem. W zależności od stanu zdrowia można wykluczyć bądź znacznie ograniczyć ilość konkretnych produktów w diecie.
Co to jest choroba Hashimoto?
Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, prowadzące do powiększenia się gruczołu tarczowego i powstania wola. Może też przebiegać z prawidłową objętością gruczołu lub jego zanikiem. W skutek rozwoju choroby układ odpornościowy człowieka zwraca się przeciwko własnym komórkom i atakuje białka tarczycowe, upośledzając tym samym syntezę hormonów tarczycy oraz niszcząc znaczną część gruczołu. Najczęstsze objawy Hashimoto to objawy niedoczynności tarczycy, np. zmęczenie, kłopoty z koncentracją, zaburzenia miesiączkowania, przesuszona skóra, wypadanie włosów, bóle stawów, przyrost masy ciała nieadekwatny do stosowanej diety.
Metody leczenia Hashimoto
W leczeniu choroby Hashimoto stosuje się przede wszystkim suplementy hormonów tarczycy (tyroksyna) jeśli dochodzi do jawnej niedoczynności tarczycy. Uzupełnieniem leczenia jest odpowiednia dieta, mająca przede wszystkim zapobiegać przyrostowi wagi ciała (do czego predysponuje zwolnienie metabolizmu), a także ograniczenie produktów upośledzających wchłanianie jodu, a tym samym negatywnie wpływających na funkcje czynnej części tarczycy. Ważna jest również modyfikacja stylu życia i rezygnacja z sytuacji stresowych.
Choroba Hashimoto – dieta i jej ogólne zasady
Dietoterapia to element wspomagający walkę z chorobą. Nie ma jednej sprawdzonej diety, ponieważ każda osoba to indywidualny przypadek. U chorych ze schorzeniami z grupy autoagresji mogą rozwinąć się różne nietolerancje o różnym nasileniu. Najczęściej stosuje się normalne, zbilansowane żywienie, z ograniczeniem produktów przeciwwskazanych w niedoczynności tarczycy. Rzadziej konieczne są restrykcyjne diety eliminacyjne. Mówiąc o regularnej i zbilansowanej diecie należy stosować kilka zasad np.:
- regularne jedzenie posiłków (zaleca się jeść od 4 do 5 dań dziennie, w odstępach maksymalnie 3 godzinnych),
- dostarczanie odpowiedniej ilości białka w postaci drobiu, chudych ryb, chudego nabiału czy napojów mlecznych, jak mleko, jogurt lub kefir (często u osób z chorobą Hashimoto rozwija się nietolerancja na białko mleka krowiego, jednak czasami wystarczy ograniczenie, a nie eliminacja tych produktów),
- jedzenie produktów pełnoziarnistych,
- zastępowanie tłuszczów zwierzęcych – roślinnnymi,
- w codziennych daniach nie może zabraknąć owoców i warzyw,
- unikanie cukru prostego oraz soli,
- rezygnacja z picia alkoholu,
- codzienne picie wody niegazowanej (przynajmniej 1,5 l na dobę).
Zobacz także: Niedoczynność tarczycy – dieta i zdrowy tryb życia
Jaka dieta przy Hashimoto?
Kaloryczność diety przy Hashimoto powinna być ustalana indywidualnie, przy wzięciu pod uwagę ogólnego stanu zdrowia pacjenta, jego wieku, wagi, wzrostu czy codziennej aktywności fizycznej. Lekarze nie stosują diet niskokalorycznych u chorych na Hashimoto. Zbilansowana dieta opiera się na proporcjach wyrażonych procentowo w dziennym zapotrzebowaniu:
- węglowodany – do 55 procent energii,
- tłuszcze – 25-30 procent energii,
- białka – 15-25 procent energii.
W diecie Hashimoto zaleca się jedzenie białka zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest ono bowiem niezbędne do syntezy hormonów tarczycy, zwłaszcza tyrozyny. Tłuszcze zwierzęce powinno się zastąpić olejami roślinnymi, np. rzepakowym. W codziennej diecie należy również ograniczyć kwasy tłuszczowe nasycone na rzecz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to bardzo ważne u chorych na Hashimoto. Jakość i ilość tłuszczów w diecie wpływa bowiem, podobnie jak białko, na syntezę hormonów tarczycy, a także aktywność osi podwzgórzowo-przysadkowo-tarczycowej. Dieta na Hashimoto opiera się również na ograniczeniu w codziennym jadłospisie węglowodanów łatwoprzyswajalnych, na rzecz produktów z niskim indeksem glikemicznym.
Co można jeść przy Hashimoto? Jakie produkty są zalecane w codziennym jadłospisie?
W codziennym jadłospisie osoby chorej na Hashimoto nie może zabraknąć: warzyw i owoców, chudych ryb, tuńczyka, jaj, owoców morza, ziemniaków, mleka roślinnego, olejów roślinnych nierafinowanych, masła klarowanego oraz wody niegazowanej. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż składników mineralnych jak selen czy żelazo, których niewystarczająca ilość może wpływać na nieprawidłową przemianę jodu w organizmie.
Dieta przy Hashimoto – jadłospis: produkty przeciwwskazane
W diecie na chorobę Hashimoto przeciwwskazane są produkty upośledzające wchłanianie jodu w organizmie. Mowa tu o brukselkach, kalafiorze, kapuście, orzeszkach ziemnych i roślinach strączkowych. Są to produkty bogate w siarkocyjaninę i hemoglutyniny, co niekorzystnie wpływa na metabolizm chorych. W diecie na Hashimoto nie powinno się spożywać produktów z cukrem bądź wysoko przetworzonych. Osoby chore powinny szczególnie unikać jedzenia: dań w proszku, produktów sojowych, parówek, konserw i wędlin przetworzonych, owoców z puszki, cukru, słodkich drożdżówek, gotowych sosów czy kostek rosołowych do zupy. W diecie na Hashimoto nie stosuje się również napojów gazowanych.
Jezeli 5 posilkow powinno byc zjedzone co 4 godziny, to znaczy ze ma sie jesc przez 20 godzin na dzien, a 4 godziny spac?
Wprodzacie bledne informacje, 4-5 posilkow co max 3 godziny a nie 4.
Gratuluje pomyslowosci